Marecki83 Napisano 31 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 (edytowany) Mam takie pytanie, postanowiłem zastąpić blaszki w kolumnach przewodami głośnikowymi, jak podobno jest zalecane. Od wzmacniacza idzie kabel 2x2,5 Cordial, a "zworkę" zrobiłem kablem 2x1,5. Zasilanie od wzmacniacza puściłem na dolne zaciski i teraz pytanie, zanim zrobiłem zworki sekcji high i low odpaliłem wzmacniacz tak z ciekawości i się zdziwiłem, ponieważ kiedy zasilanie szło na dolną sekcję, grały wysokie tony, natomiast jak przełożyłem na górną to grały niskie.... Nie powinno być na odwrót, czyli dolne zaciski to niskie tony a górne to wysokie? Teraz mam podpięte tak jak na zdjęciu, tylko się zastanawiam czy jeśli niskie tony mam na górnych zaciskach to czy podpinając grubszym przewodem sekcji wysokich tonów a cieńszą zworką niskich nie tracę na basie Edytowano 31 stycznia 2019 przez Marecki83 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 31 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 W jakim celu pozbyłeś się więc mostkowania blaszką??? ?Załóż jak było i podłącz parę przewodów,albo zostaw mostkowanie kablowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marecki83 Napisano 31 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 Mostkowanie zostawiłem, chodziło mi tylko o to czy w tych kolumnach sekcja high jest na dolnych zaciskach a low na górnych, i czy to ma jakiś wpływ na brzmienie czy kabel od wzmacniacza idzie bezpośrednio do sekcji low a po mostku do sekcji high. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 31 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 Moim zdaniem bez znaczenia, przecież będziesz miał zasilane obydwie sekcje mostkiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 31 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 W kolumnie jest zwrotnica i bierze sygnał z obu. Zawsze (prawie) średni i wysoko tonowy jest jako high, low to bas na dolnych zaciskach celem takiego rozwiązania jest rozdzielenie dużych impulsów do basowca od szybkich impulsów do gwizdka by nie szły w jednym dwużyłowym kablu od wzmacniacza do kolumny. Są przewody z 4 żyłami dla podziału, dwa grubsze do low i dwa cieńsze na górne zaciski. Można też wykorzystać dwa osobne przewody, ale ogólnie nie zaprzątaj sobie tym głowy, podepnij po przekątnej i gitara. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 lutego 2019 Czasem jest na odwrót. Powinno być podpisane. Albo tak wytłoczone w plastiku. Ale spotkałem się z tym że było na odwrót już. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marecki83 Napisano 1 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2019 Dzięki za odpowiedzi, trochę mi się wyjaśniło, z tego wynika że w moim przypadku najlepiej podpiąć do górnych, czyli basowych portów, a przez zworki wysokie tony. Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts