JacekWF Napisano 19 lutego 2019 Udostępnij Napisano 19 lutego 2019 Witam, Posiadam amplituner Denon AVR-1709 + głośniki Wharfedale 5+1 (głośniki przednie to Vardus VR-300). Pomieszczenie to pokój półotwarty na kuchnię i przedpokój (całość ok. 40 m2). I tak o ile przy filmach nagłośnienie jest w miarę zadowalające to już przy muzyce (stereo) szału nie ma. Myślałem żeby zmienić tylko głośniki przednie np. na Dali Zensor 7 ale na forach znalazłem kilka wpisów, że Denon i Dali to nie jest dobre połączenie. Jakie kolumny byście zaproponowali żeby to zagrało przy słuchaniu muzyki? Czym się kierować w doborze. Myślałem o wydatku ok. 4 tys. pln. Wiem, że najlepiej byłoby odsłuchać ale nikt mi nie podłączy głośników do Denona AVR-1709 bo już nikt nie ma takiego modelu Pozdro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 19 lutego 2019 Udostępnij Napisano 19 lutego 2019 16 minut temu, JacekWF napisał: bo już nikt nie ma takiego modelu a w czym problem?! Bierzesz swój pod pachę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWF Napisano 19 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2019 17 minut temu, Markcox napisał: a w czym problem?! Bierzesz swój pod pachę Możliwe, że tak zrobię. Może jednak jakieś propozycje odpowiednie dla AVR-1709 żeby wiedzieć co w ogóle brać pod uwagę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 19 lutego 2019 Udostępnij Napisano 19 lutego 2019 (edytowany) w tym budżecie możesz rzucić "uchem" np. na Monitor Audio Silver 6 , Magnat Quantum, Heco Aurora 700, Polk Audio Signature s55, coś z Indiana Line, czy Melodiki, może coś z Klipscha z serii RP (np. 260F), możesz też posłuchać tych Dali, może takie "flaki" akurat będą Ci pasowały. Wszystko zależy od tego, jakie gatunki muzyczne wchodzą w grę i jakie brzmienie kolumn jest Tobie najbliższe Edytowano 19 lutego 2019 przez Markcox Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 lutego 2019 Udostępnij Napisano 20 lutego 2019 To jednak niski model amplitunera. Przeciętnie brzmiący. Uważam że szkoda kupować do niego kolumny za 4k. Ale jeśli chcesz koniecznie to jestem Do niego będą ci pasować Quantumy 727, Polk Signature S60 Zapraszam Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWF Napisano 20 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2019 W takim razie chyba rozważę sprzedaż mojego zestawu (zostawię sobie tylko subwoofer) i wybiorę po odsłuchu coś z polecanych powyżej kolumn (wizualnie najbardziej podobają mi się Magnaty 727). Rodzi się kolejne pytanie z czym kolumny Magnat Quantum 727 lub Polk Signature S60 ładnie zagrają? Może być amplituner stereo, z wifi żeby korzystać z internetowych zasobów muzycznych? Jaki? Pozdro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 lutego 2019 Udostępnij Napisano 21 lutego 2019 Ładnie zagrają A ampli Denon X2500, X3500 pasuje dobrze do obu. Yamaha 685 też będzie ok. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWF Napisano 23 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 lutego 2019 Na dzień dzisiejszy: Nie udało się posłuchać Magnata 727 (podobno to niezbyt popularny model) nie było też Monitor Audio 6 Bronze. Posłuchałem: - Monitor Audio 5 Bronze – wg mnie słabizna, - Q Acoustic 3050 – ładnie, czysto, ładnie wykonane.. no i cena atrakcyjna, - Dali Oberon 7 – jak dla mnie rewelacja! Jeśli chodzi o ampli to chyba będzie to Denon x2500 (jednak to taniej o ok. 500 zł o Yamahy 685). Pewnie w W-wie nie uda się usłyszeć Magnata 727 ale porównam jeszcze Monitor Audio Bronze 6 i Dali Oberon 7. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 23 lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 lutego 2019 a co napędzało te kolumny na Twoich testach? Pytam, gdyż połączenie Dali z Denonem grozi nudą. Stąd jeżeli Oberon Ci podpasował, ale słuchałeś na innej elektronice, to przy połączeniu z wybranym przez Ciebie x2500 możesz mieć trochę inne odczucia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrMarcin1984 Napisano 24 lutego 2019 Udostępnij Napisano 24 lutego 2019 Nie łącz Daliego z Denonem. Ja też miałem taki zamiar. Wielu mi odradzalo i po odsłuchu i porównaniu okazało się że nie tędy droga U mnie do Daliego dołączył Marantz 5013 i jestem bardzo zadowolony z tego wyboru. Polecam jak wszyscy: posłuchaj A naprawdę usłyszysz różnicę (warto dopłacić A być zadowolonym ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWF Napisano 24 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 lutego 2019 10 godzin temu, Markcox napisał: a co napędzało te kolumny na Twoich testach? Yamaha R-N602 6 godzin temu, MrMarcin1984 napisał: U mnie do Daliego dołączył Marantz 5013 i jestem bardzo zadowolony z tego wyboru. Marantz SR5013 kosztuje 3200 zł a to 500 zł więcej niż Yamaha RX-V685 i o 1100 zł więcej niż Denon x2500. I znów mam mętlik w głowie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 lutego 2019 Nie łącz Dali z Denonem A co do kolumn to mogę Ci pożyczyć na odegłość i Bronze 6 i Quantum 727. To nie jest niepopularny model. Po prostu sprzedawca nie chciał go mieć bo nie ma na nim marzy Tak niestety jest z Magnatem. Bronze 5 a 6 to inne granie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWF Napisano 1 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2019 Dziś kolejny odsłuch zaliczony... Amplituner Yamaha stereo. Posłuchane: Focal Chorus 726, Monitor Audio Bronze 6, Dali Oberon 7 i Zensor 7 na utworach Dire Straits i muzyce z Piratów... Mój faworyt to Focal, potem Oberon, podobnie lecz trochę delikatniej od Oberona - Zensor i Monitor Audio 6. MA wydawał mi się jakby hmm przytłumiony??? i chyba lubi ostrzejszą muzę...może wtedy pokaże pazur ;) Biorąc pod uwagę, że Focala mogę mięć tylko ciut drożej od reszty chyba nie ma się co zastanawiać. Jeśli chodzi o ampli to wybiorę Yamahę 685 (nie chcę się zamykać na kino domowe a i wzmacniacz można podłączyć). Piotrze, dziękuję za propozycję wypożyczenia ale dla mnie to trochę trudne logistycznie i czasowo...umawianie się z kurierami żeby dostarczyli, odebrali itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWF Napisano 3 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 marca 2019 Aaaa i żeby nie było, że pytam na forum, Profesjonaliści doradzają a ja się nie stosuję do rad... O ile Heco Aurora 700 znalazłem w Warszawie do odsłuchu w jednym sklepie (ale też za bardzo nie ma do czego porównać) to Magnata Quantum 727 się nie udało... może słabo szukam. Jutro jeszcze porównam KEF do Focala i zapadnie decyzja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 marca 2019 Udostępnij Napisano 4 marca 2019 Monitor audio przytłumiony? Oczywiście to twój odsłuch i super. Natomiast albo inaczej odpisujesz dźwięk albo coś było nie tak przy odsłuchu. Bo monitor audio to jednak naj jaśniejsze kolumny. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWF Napisano 7 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2019 Witam po przerwie. A więc od ok. miesiąca użytkuję Yamahę RX-V685 i jestem bardzo zadowolony (muzykalność, moc, dostęp do radii internetowych i serwisów muzycznych, sterowanie telefonem...). Pod amplituner podłączyłem swoje stare kolumny Wharfedale (5+1) i Yamaha tknęła w w nie nowe życie. Nie spodziewałem się, że te głośniki mogą tak ładnie zagrać (przy Denonie 1709 nie chciały...). Tak więc nie ma dużego ciśnienia na zmianę nagłośnienia ale żeby lepiej wykorzystać potencjał Yamahy wymienię je na coś lepszego. Z racji tego, że dużo jeżdżę po Polsce pewnie zawitam do któregoś salonu (a może i obu :)) na odsłuch. Wiem, że jednak musi to być zestaw (set) KD bo chociaż filmów dużo nie oglądam to oglądanie (słuchanie) TV na stereo jest słabe. I teraz pytanie co wziąć pod uwagę do odsłuchu i porównania? Wiele dobrego czytałem o STX 250 a i cena nie zwala z nóg bo z subem to około 3800 pln. Chyba, że kupić droższy zestaw 5 głośników a suba zostawić starego (Whafredale Vardus VR-SUB10)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 Suba nasz tej samej serii? Na razie wymień kolumny stx to dobra propozycja. Dalej indiana linę tesi 561 czy tez set polskiej melodika bl40mkIII. Jeśli będziesz jechal koło nas to zapraszam na kawę. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWF Napisano 8 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 3 godziny temu, S4Home napisał: Suba nasz tej samej serii? Na razie wymień kolumny stx to dobra propozycja. Dalej indiana linę tesi 561 czy tez set polskiej melodika bl40mkIII. Jeśli będziesz jechal koło nas to zapraszam na kawę. Piotr Tak sub jak i cała reszta to seria Vardus. Jak będę w pobliżu to na pewno skorzystam z zaproszenia. Dziękuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2019 To na razie go zostaw. Kolumny priorytet. Sub z czasem No drzwi sa otwarte Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts