Lebciu Napisano 20 lutego 2019 Udostępnij Napisano 20 lutego 2019 Witam. Kupiłem mój pierwszy subwoofer do kina domowego. Mam parę pytań. Faza 0-180 stopni. O co dokładnie w tym ustawieniu chodzi ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 20 lutego 2019 Udostępnij Napisano 20 lutego 2019 Zmiana fazy oznacza zmianę kierunku przepływu sygnału (czyt. prądu) w cewce głośnika. krótko mówiąc zmiana + z -. Głośnik w drugą stronę "wychyla" się. -cytat pewnej wypowiedzi. Pod którą się podpisuje. W rzeczy samej, nie usłyszysz różnic w dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebciu Napisano 20 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2019 (edytowany) Kurcze na ucho jak mam na 0 to jest mniej basu natomiast na 180 jest go więcej. Jest to możliwe? Edytowano 20 lutego 2019 przez Lebciu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 lutego 2019 Udostępnij Napisano 21 lutego 2019 Tak. Bo faze powinno dobrać się wraz z kolumnami podłogowymi. Faza powinna być spójna. Z reguły jeśli sub jest z przodu to daje się na zero. Jeśli sub jest tyłu to na 180. Po środku (po środku). Ale to takie ogólne ustawienia. Dobierz tak jak się Tobie bardziej podoba. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebciu Napisano 21 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2019 (edytowany) Pisząc z przodu i z tyłu masz na myśli przed albo za kolumnami podłogowymi ? Czy przód tył środek pokoju ? Ja mam przód suba ustawiony na lini z kolumnami podłogowymi. Może tak być ? Czy lepiej jak jest sub cofnięty za albo wysunięty przed kolumny podłogowe ? Edytowano 21 lutego 2019 przez Lebciu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 lutego 2019 Udostępnij Napisano 21 lutego 2019 Mam na myśli pokój. Z przodu czyli obok głośników , kolumn przednich. Z tyłu np za tobą. Tak że dźwięk dochodzi dr fakto z dwóch stron. Masz dobrze ustawiony. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebciu Napisano 21 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2019 (edytowany) Czyli jeżeli mam suba na lini z kolumnami podłogowymi to faza musi być na ustawiona 180. Dobrze rozumiem ? Chcę skalibrować głośnik i suba funkcją audyssey. Jak mam ustawić pokrętła do kalibracji w subie. Chodzi mi o gain i pokrętło odcięcia z tyłu obudowy suba. Faza rozumiem do kalibracji 180 ? Edytowano 21 lutego 2019 przez Lebciu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 lutego 2019 Teoretycznie jeśli jest na linii kolumn to na 0. A jak go ustawić dalej to zależy od kalibracji. Audyssey mówi ustaw moc i odcięcie zwrotnicy na poł. YPAO mówi ustaw moc na pół ale odcięcie na maksa. Finalnie i tak ustawiasz go tak jak się Tobie podoba. Cóż z tego że producent zaleca 0 stopni jak wolisz 180 Rozumiesz? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts