Skocz do zawartości

Magnat mr780 + Elac fs 247.3 - czy dokupić lepszy DAC?

Recommended Posts

Napisano

Witam, zastanawiam się czy do zestawu Magnat mr780 + Elac fs 247.3 warto dokupić dodadkowy dac np MUSICAL FIDELITY MX-DAC lub Arcam IRdac II? Chciałbym osiągnąć dźwięk bardziej "analogowy" z lepiej budowaną sceną w głąb, ocieplonej, bardziej dociążonej średnicy i bardziej rozbudowanego basu. Czy zmiana na dac w cenie zbliżonej magnata mr780 przyniesie wymierne korzyści? Czy nie okaże się, że magnat mr780 jest wtedy wąskim gardłem i wszystkie korzyści płynące ze zmiany daca będą przez niego niwelowane?

Napisano
Dnia 22.02.2019 o 13:46, S4Home napisał:

Musicala nie. Arcam już prędzej. Magnat jest w tym systemie tani ale nie oznacza że słaby.

Myślę że trzeba by go przetestować.

Piotr

A czy mógłbyś napisać dlaczego Musicala nie?

No i może coś lepszego się nada do tego zestawu w budżecie do 4000zł. Ważne by ocieplał i dociążał średnicę, i był bardziej muzykalny niż analityczny.

Napisano

Musical który napisałeś to podstawowy model DACa gra czysto i tyle. Nie gra dociążonym masywnym ,ciepłym dzwiekiem. To domena dużo starszego modelu M1DAC albo nowszego M6DAC i tego gdzieś widziałem w założonej cenie.

Oprócz tego już nie tak do końca z dociążeniem średnicy ale prawdziwa torpeda to Qutest od Chorda. Widziałem używany w tej cenie. Ewentualnie któryś lampizator. Nawet the pratagonist DAC.

Piotr

Ewentualnie jest jeszcze Magnat 1050. To co prawda CDek ale z wbudowanym DACiem. Gra bardzo przyzwoicie w średnicy. Jest lampowy.

Napisano (edytowany)

Zaintrygował mnie ten Qutest od Chorda. Czy ktoś może porównywał Qutest z Mojo? Czy różnica między nimi w roli daca jest na tyle duża by opłacało się dopłacać i czy w połączeniu z magnatem mr780 będzie on zauważalna? Czytałem o nich i oba mają dobre opinie. Mojo za to ma dobry wzmacniacz słuchawkowy, który by się przydał do moich Beyerdynamic DT990 Edition bo z Qutest to słuchawki będą napędzane z Magnata. 

Edytowano przez Stachox
Napisano

Różnica pomiędzy tymi dwoma modelami jest kolosalna. Qutest zbudowany jest na tej samej świetnej kości co Hugo za 9k. I różnice pomiędzy nim a droższym bratem są już niewielkie. Mojo jest dobry w swojej cenie. Qutest to dynamit. Petarda w dźwięku.

Piotr