piotrgdansk Napisano 1 kwietnia 2019 Napisano 1 kwietnia 2019 To moj pierwszy post tutaj, wiec „cześć wszystkim” Temat jest taki. Mam salon 18m2 w ktorym jest strefa do kina domowego 5.1.4. Planuję kino zasilać przez Marantz 6012 (tymczasowo będzie to H/K AVR 247 w 7.1). Na przedzie jednak chcę mieć kolumny do muzyki. I tutaj kombinuję taki schemat: Wzmaczniacz/amp stereo podłączony normalnie do kolumn stereo. Na ten moment Yamaha r-n301 (bo mam). To pozwoli sluchac muzyki w stereo z wielu roznych zrodel (Yamaha ma airplay, dln, spdif, coax i 3xline in). Ale zeby nie robic osobych glosnikow frontowych do KD (chociaz mam pociagiete kable za tv just in case) mysle nad takim rozwiazaniem. Do jednego Line-in Yamahy podłączam preout frontowych kolumn z amplitunera KD. Gdy chce ogladac film, wlaczam KD i yamahe przelaczam na line in 2 i wtedy stereo robi za fronty do kd. Gdy chce sluchac tylko muzyki, wlaczam tylko yamahe i slucham muzyki. korzysci: - do muzyki mozna miec dedykowany sprzet stereo bez kompromisow z kd - amp kd nie musi zasilac duzych kolumn, wiec nie zabraknie mu mocy, bedzie tylko dekodowal i zasilal surround. - Yamaha moze zasilac 2 pary glosnikow (wiec chyba podlacze ja pod glosniki na balkonie) i ma jeszcze line-out, ktory mozna podlaczyc albo do aktywnych w kuchni albo do streamera typu heos lub airplay2 lub jeszcze innego. Jakich problemow nie przewidzialem? Jak kolumny stereo zagraja w KD gdy beda podlaczone pod pre-out? Calosc wkrotce przetestuje, bo salon „sie konczy robic”, ale chetnie uslysze jakies uwagi Docelowo Yamahe zastapie pewnie dedykowanym wzmacniaczem i podlacze do niego jakis procesor dzwieku. Dzieki. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 1 kwietnia 2019 Napisano 1 kwietnia 2019 Cześć, Dobrze kombinujesz ale, jest Ale Jesli będzie ten MArantz 6012 to on w stereo zagra jak Yamaha RN301 więc szkoda kombinować. 52 minuty temu, piotrgdansk napisał: Jakich problemow nie przewidzialem? Jak kolumny stereo zagraja w KD gdy beda podlaczone pod pre-out? Tak samo. Gniazda pre out pracują cały czas. Więc pracująca końcówka zasila fronty. Uruchamiasz ampli i wzmak. Piotr Odpisz, cytując
piotrgdansk Napisano 1 kwietnia 2019 Autor Napisano 1 kwietnia 2019 4 godziny temu, S4Home napisał: Jesli będzie ten MArantz 6012 to on w stereo zagra jak Yamaha RN301 więc szkoda kombinować. No tak, ale bedzie zasilal wszystkie kolumny chyba ze kazdorazowo przelacze tryb w stereo. nie wiem czy marantz ma jakies latwe definiowanie trybow zaleznie od zrodla. chodzi mi troche o wygode uzytkowania. podoba mi sie w nim sposob kalibracji pod pomieszczenie no i bardzo dobre opinie. rozwazalem analogiczna yamahe (9.1-9.2), ale sa zauwazalnie drozsze, a oceniane podobnie. Na razie mam stare dobre avr 247, ktore pewnie zagra gorzej niz ta yamaha. Dzieki za odp. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 2 kwietnia 2019 Napisano 2 kwietnia 2019 Sygnał sam się dostosowuje. Chyba że wybierzesz inaczej. Jeśli źródłem będzie stereo to amplituner puści stereo. Jeśli będzie DTS HD to ..... I tak dalej Piotr Odpisz, cytując
Recommended Posts