Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Potrzebuję porady majsterkowicza.

Nagle po roku używania ożyła dioda w przedwzmacniaczu !!! Ale tak nie do końca...

Musze chyba dostać sie do tej płytki :

IMG_20190501_124955733.thumb.jpg.c0998ff088f8bd4bec50e374eff7ce7f.jpgIMG_20190501_124939791.thumb.jpg.ee4874d99359787604111ca6e8dbed9f.jpg

Edytowano przez Fafniak
Napisano
2 godziny temu, Fafniak napisał:

Potrzebuję porady majsterkowicza.

Intuicja mi podpowiada "zimny lut" ;) no ale bez schematu to wróżenie z fusów, bo może po drodze jakiś przekaźnik jest którego styki nie działają jak trzeba lub z jakiegoś powodu napięcie diody fluktuuje przez jakiś uwalony element ? Najgorsze takie nie do końca popsute ustrojstwo. Najlepiej jak pójdzie dym i nie działa, a nie działa tak trochę ;) 

• 4 weeks later...
Napisano

Przy pomocy ludzi z forum audiostereo - wymieniłem samodzielnie diodę.

Okazuje się jednak ze jest ona zbyt mocna (zrobił się główny element świecący w pokoju ;))

Na szybko nakleiłem czarną folię.

Może ktoś zna jakieś małe "nalepki" z folii ND - gdzieś można kupić takie o średnicy 7-8mm?

Napisano (edytowany)

Ja kupowałem coś takiego żeby pozaklejać  (przyciemnić) przeszkadzające LEDy. Produkt nazywa się LightDims, naklejki o różnych kształtach i wielkości. Poziomy przyciemnienia też  różne można uzyskać naklejając kilka na siebie.  Na krajowym Amazon też powinny być?

https://www.amazon.co.uk/LightDims-Original-Strength-Electronics-Appliances/dp/B01BZBBITE/ref=sr_1_5?crid=1GGLJ9S7OVUZT&keywords=light+dim+stickers&qid=1558788754&s=gateway&sprefix=lightdim+st%2Caps%2C163&sr=8-5

Edit:   A tutaj znalazłem owe naklejki: 

https://www.howtogeek.com/244840/how-to-dim-the-blinding-glare-of-your-gadgets-led-lights/

Edytowano przez Gość
Napisano

Są jeszsze takie kółeczka z winylu, które całkowicie blokują światło diody. Na eBay za grosze. 

Kiedyś używałem pre od K3 i z daleka nie widziałem w jakiej pozycji jest pokrętło vol.   Kropka pomogła 😆 chociaż estetycznie ktoś może narzekać. 

IMG_20190526_072757.jpg

IMG_20190526_072921.jpg