Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam,

Jestem nowy, przeczytałem wiele postów, ale duża ilość różnych odpowiedzi wprowadziła już mały mętlik.  Na czym mi zależy – zdecydowanie kino domowe, Netflix, HBO GO, programy TV + słuchanie muzyki tutaj głównie TIDAL ( 60/40 dla filmu)

Kolejna ważna rzecz - głośniki do tyłu bezprzewodowe, co już ogranicza jakiś wybór, ale nie jest z tym chyba najgorzej:

Yamaha musiccast 20 (+ yamaha rx-v685)

Denon HEOS 1 HS2 ( tutaj jaki ampli),

Onkyo sonos (+ Onkyo tx-nr696)

Po wstępnej selekcji wizualnej i wielkości kolumn na przód moja druga połówka wybrała:

- Polk audio signature E  - 50 lub 55 ( tutaj nie wielka różnica w cenie, a czy dla laika zauważalna różnica)

- Dali Zensor 7

By ograniczyć odsłuch jakie zestawy ampli + set wybrać ?

W którym amp bezprzewodowe połączenie dominuje, czy tutaj różnicy nie ma?

Dodatkowo w postach często polecacie inne sub niż te z kompletów – tutaj mogę zdecydować się na coś lepszego gdzie proporcja cena/jakość jest zauważalna.

Do muzyki to co słuchamy - Brodka, Przybysz, Bovska, Koteluk - raczej dominuje wokal w tym co słuchamy.

Edytowano przez Janek22
Napisano

Witaj,

jeśli zależy Ci na systemie z głośnikami efektowymi bezprzewodowymi, pozostań przy marce Yamaha. Dwupak Yamaha MusicCast 20 idealnie pracuje jako kolumny efektowne, konfiguracja jest prosta. To po prostu dobrze działa. Amplituner - tutaj pozostałbym przy RX-V685, tym bardziej że Yamaha w tym roku nie wprowadza nowych modeli, robi tylko potężny upgrade oprogramowania, który oczywiście „685” dostanie. 

Więcej pytań i opcji pozostaje przy kolumnach. Jeśli szukasz mocnego, szybkiego, energicznego dźwięku, zdecydowanie polecam wspomniane Polk Audio Signature S55E. Model „50E’” jest niewiele tańszy, a słabszy. Dali Zensor lub najnowszy Oberon to bardziej spokojne, plastyczne, ciepłe granie. Można jeszcze rozważyć Heco Aurora 700 lub Monitor Audio Bronze 6. Na koniec subwoofer - zwróciłbym Twoją uwagę na ofertę Klipsch lub jeśli budżet pozwoli, a Ty lubisz naprawdę dobry bas - SVS. 

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz indywidualne wyceny dla forumowicza.

Napisano (edytowany)

Super, dzięki czyli skupię się na Yamaha + polk, + heco, + dali i zobaczę co mi lepiej podpasuje.

Co do sub, to budżet pozwoli i tutaj nie zależnie które kolumny wybiorę to warto spojrzeć w kierunku Klisch lub SVS?

A i jeszcze jedno podobają się nam jeszcze pylon pearl 27, ale ceną jednak odbiegają od poprzednich, jak ich jakość dźwięku i wykonania, czy jednak niższa cena to i niższa półka w stosunku do pozostałych wyżej, albo czy dla laika da się aż tak odczuć różnicę?

Edytowano przez Janek22
Napisano

W przypadku Denona nie będziesz miał dokładnie kina domowego. O ile dobrze pamiętam jest to Multiroom natomiast nie do końca wspiera DTS. Chyba że to się ostatnio pojawiło w aktualizacji.

Faktycznie w przypadku Onkyo i Yamahy to działa.

Tu także polecam Yamahę jako wyznacznik dobrego i trwałego brzmienia.

Te tyły nie są tanie. Ale jeśli tak musi być to rozumiem. 

Co do frontów to zdecydowanie polecam ci heco aurora 700. Łącznie z centralnym. Znakomicie wycenione. Co do suba to tannoy ts2.10 lub suby z kalibracja od elaca modele eq. Wszystko możesz tam ustawić.

Zapraszam po wypożyczenie sprzętu na test. I wyceny.

Pozdrawiam

https://s4home.pl/porady/

Napisano
22 godziny temu, Janek22 napisał:

Super, dzięki czyli skupię się na Yamaha + polk, + heco, + dali i zobaczę co mi lepiej podpasuje.

Co do sub, to budżet pozwoli i tutaj nie zależnie które kolumny wybiorę to warto spojrzeć w kierunku Klisch lub SVS?

A i jeszcze jedno podobają się nam jeszcze pylon pearl 27, ale ceną jednak odbiegają od poprzednich, jak ich jakość dźwięku i wykonania, czy jednak niższa cena to i niższa półka w stosunku do pozostałych wyżej, albo czy dla laika da się aż tak odczuć różnicę?

Posłuchaj i dobierz kolumny pod Twoje preferencje, natomiast do dowolnie wybranych kolumn możesz zastosować subwoofer Klipsch lub SVS, każdy z nich będzie dobrze współpracował z pozostałymi kolumnami. 

Pylon Audio Pearl to w swoim budżecie bardzo dobre kolumny, zaryzykuję że to jedna z lepszych propozycji na rynku. Ale jeśli mamy porównywać z Heco Aurora, Polk Audio Signature, to musimy brać z oferty Pylon Audio model Sapphire, wtedy to będzie podobna klasa.

Wpadnij do nas na odsłuchy, mamy wszystkie powyższe zestawy, wszystko możesz w komfortowych warunkach odsłuchać i porównać.

Napisano

Jeśli mówisz o modelu Pearl 27 to nie jest on udany tudzież "lepsza propozycja na rynku". Takie okreslenie dotyczyło 25tki to prawda.

Bezpośrednim konkurentem 27ki jest magnat shadow 207. I oczywiście znajdą się osoby które wybiorą pylona. Mam nadzieję że po odsłuchu a nie wpływu marketingowemu. Jednak magnata wybierze większa ilość osób.

Udaj się na odsłuchy i czekamy na twoje opinie.

Pozdrawiam

• 4 weeks later...