Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich , jestem nowy na forum  . 

Potrzebuje porady co do zestawu glosnikow , chce w przyszlosci zbudowac zestaw 5.2.2  . Posiadam juz aplituner Onkyo TX-NR676 E  , fronty Dali zensor 7 a centralny to Dali opticon vocal . Co do wlasnie centralnego nie wiem czy jest to wlasciwy wybor  .  Niby dialogi slychac wyraznie ale chyba nie laczy sie z frontami tak jak powinien . 

A druga sprawa nad ktora sie zastanawiam to taka czy na tyl wybrac dali zensor 3 czy dali zensor  1 . 

Ogolnie 99% uzywam sprzetu do ogladania filmow i mad tym chce sie skupic przy budowaniu dzwieku .  Pomieszczenie ma okolo 18m2. 

(3.7 ×5 )m .

Prosze o porade i zrozumienie . Dzieki 

Napisano

dlaczego chcesz kupic Dali Zensor jezeli ta seria zostala zastapiona w poprzednim roku przez Dali Oberon? Niewielka roznica w cenie wiec po co pchac sie w zensory. 

Napisano

Kolega te kolumny już ma. Czytamy uważnie.

Tak Opticon gra inaczej i możesz czuć rozdzielność z frontami. Ale szczerze jego wymiana na zensor czy oberon vokal było by głupota.

Lepszy kalibracja np w Yamaha ypao by to wyrównała 

Tu możesz się pobawić inaczej.

Ewalizerem do frontów sproboj dostosować je pod brzmienie centralnego.

Zaznaczam że zapewne chodzi o zwiększenie wyższej średnicy.

A co do tyłów to zdecydowanie 1ki. Przy trójkach różnicy nie poczujesz.

A jaki masz sub do tego?

Napisano (edytowany)

Tak dokladnie chodzi mi o wyzsze tony . Dzieki sproboje dostroic fronty , o tym nie pomyslalem , chodz bardziej podoba mi sie dzwiek wyzszy z zensorow . 

Co do tylnych to rowniez dzieki , skoro piszesz ze nie uslysze roznicy miedzy 1 a 3 to tak zrobie i kupie zensor 1 . Zaznaczam ze akurat cena nie gra roli w tym przypadku poniewaz przygotowalem sie do zakupu 3-ek , ale szkoda wydawac kasy nadaremno . 

Co do suba to jeszcze go nie posiadam , w pierwszej kolejnosci sa tylne  a pozniej sufitowe  poniewaz zalezy mi na dolby atmos . A na samym koncu sub . 

Dzieki za rady i pozdrawiam 

Edytowano przez Slawek Ozog
Napisano

Dokładnie tak.

Atmos to dodatek nie ma on za wiele wspólnego z prawdziwym kinem. Jest kolejną jego odsłona. Sub natomiast istniał od zawsze. Jeśli go nie masz rozbudowa nie ma sensu bo nie masz kina.

Pozdrawiam

Napisano

Ok w sumie macie racje   , po przemysleniu jednak postawie na suba w pierwszej kolejnosci  a teraz takie pytanie  ,  jakiego suba wybrac ,czy prowadzic dalej linie z dali czy wybrac cos innego  chce tylko zaznaczyc ze raczej zalezy mi na mniejszych wymiarach skrzyni ale nie kosztem  jakosci basu . Cena to max 2500 zl lub 500 funtow . 

Dzieki i pozdrawiam . 

• 3 weeks later...
Napisano (edytowany)

Witam ponownie  , skoro zensory zostaly zastepione przez oberony to czy nie lepiej jest kupic ten model  ?    Przypominam ze glosiki te maja pelnic role  efektywnych tylnych i czy nie bedzie to juz za duzy mix w moim zestawie . Dziekuje za odpowiedz . 

Edytowano przez Slawek Ozog