Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć wszystkim,

Czy jest jakiś wzmacniacz Onkyo, którego barwa brzmienia jest cieplejsza od A-9150 ? Obecnie mam zestaw złożony właśnie z 9150, Onkyo NS-6130 + Jamo C-103. Streamer i kolumny bardzo lubię i nie chcę ich zmianiać. Co do wzmacniacza to o ile funkcjonalnie ma wszystko to zastanawiam się czy troche cieplejszy dzwięk i łagodniejsza góra nie zagrałaby jeszcze lepiej. Celuję w Onkyo głównie z celów stylistycznych. Teraz cały zestaw jest w czarnym kolorze i dobrze to razem wygląda, a pewnie gdybym postawił Marantza o zaoblonych bokach obok kanciastego 6130 to już efektu nie będzie. Mam oddzielnego DAC więc w ostateczości może być bez DAC ale lepiej gdyby był z wejściami cyfrowymi.  Celuję raczej w modele używane ale nie wykluczam nowych. Całość gra na ok 16 metrach. Celuję w klasę AB, nie rozważam A ze względu na zużycie energii, nie wiem czy D może dać ten typ dzwięku.

Edytowano przez Tomasz Syta
Napisano

@Tomasz Syta, a skąd wiesz, że za to, co Ci w dźwięku nie pasuje odpowiada akurat A-9150, a za to, co lubisz NS-6130 i Jamo C-103? Może to np. dźwięk kolumn Ci nie pasuje? Ja dokonałeś swojej analizy? Jak rozbiłeś dźwięk zestawu na poszczególne składowe?  

Napisano (edytowany)

@Kraft Do tego Onkyo miałem podpięte JBL studio 230, Polk audio S50E, i teraz C-103. Wcześniej do JBL miałem podpięte NAD C326, Yamahę RN-602 i Onkyo A-9130. Streamer porównywałem z Yamahą WXAD-10, teraz mam równocześnie jeszcze chromecast audio. Testowałem po analagu, coaxialu, przez DAC we wzmacniacczu i DAC zewnętrzny SMSL SK10. Dodatkowo słuchałem zarówno tych Jamo jak i Polk Audio przez chwilę z Denonem PMA-800. Z moich odsłuchów wyszło, że Onkyo 6130 gra dużo lepiej niż chromecast audio z DACem zewnętrznym czy WXAD-10 oraz ,że lubie dynamiczne i zywe kolumny połączone z cieplejszym dzwiękiem jak np Polk Audio i Denon.

Edytowano przez Tomasz Syta
  • 1 year later...
Napisano

Nowe Onkyo grają jaśniej. Im wyższy model tym dziwek jest mniej sterylny a bardziej równy. Ale to nie są ciepłe wzmacniacze.

Jeśli mówimy o starszych liniach które były jeszcze produkowane jako Integra to one dają więcej ciepła.

Taki 8850 albo 8870 to dobre i nieco ocieplające wzmacniacze.