Kamil C Napisano 6 czerwca 2019 Napisano 6 czerwca 2019 Ja bym jednak wybrał używane onkyo tx-8150 - masz funkcje sieciowe (bt, WiFi, spotify, tidala chyba brak), wejścia cyfrowe żeby podpiąć tv/konsole plus wejścia analogowe, radio (fm/dab/internetowe). Czyli większość wymaganych przez Ciebie funkcji. Używkę pewnie znajdziesz za 1200zl. Do tego cd, które poleca Tomek i zostaje 1000 zł na głośniki. Albo poszukaj niższego modelu (onkyo dx 7510/7511), który pewnie do 500zl kupisz i masz 1300 zł na kolumny. W przyszłości dokupisz suba najwyżej. Odpisz, cytując
Trias Napisano 6 czerwca 2019 Napisano 6 czerwca 2019 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Ok. na Twoim miejscu zwróciłbym się do Komisu z Myślenic / kolega forumowy Pumpurek - znajdziesz też na allegro/ , ma i wiedzę i sprzęt i masz jakaś gwarancję bezpieczeństwa jeżeli bierzemy / a nie szedł bym w nowy/ pod uwagę sprzęt używany. No dobra, porozmawiać na pewno nie zaszkodzi, zobaczymy co kolega moze zaproponować w moim budżecie i z ewentualnymi wątpliwościami bede rozpytywał sie szerzej. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 czerwca 2019 Napisano 7 czerwca 2019 22 godziny temu, tomek4446 napisał: Owszem szkic się przyda , ale błagam obalmy to mylne podejście do tzw. stref odsłuchu. Jak kubatura pomieszczenia wynosi 50 m2 to mamy pomieszczenie 50m2 a nie np. 13 m2 strefę odsłuchu bo tak stoi nasza kanapa czy fotel. Jak mamy pomieszczenie 50m2 w kształcie litery "L" to też nic / po za dodatkowymi odbiciami/ się nie zmienia , dźwięk się rozchodzi w 50m2. Jak wyciągnąłem swoje małe ProAci z sypialni / 13m2/ i wstawiłem do pokoju 26 m2 to bas zniknął mimo tego , że rozstaw kolumn był 2 m. a siedziałem w odległości 2,2 m / a więc niby "strefa odsłuchowa " 4,4m2 /. Aby móc powiedzieć , że w pełni korzystamy z możliwości sprzętu w 50m2 potrzebujemy kolumn podłogowych, lub dużych monitorów z dużym przetwornikiem niskotonowym. Można na "próbę " wypożyczyć " monitory i podłogówki i po prostu sprawdzić. To oczywiście moje zdanie stąd sugestia o wypożyczeniu. Dokładnie tak. Nic ci to nie da że siedzisz w prostokącie na 15 metrach. Co falom akustycznym powiecie nie idźcie dalej. Dobrze sformułowane dzięki! 15 godzin temu, Kamil C napisał: Ja bym jednak wybrał używane onkyo tx-8150 - masz funkcje sieciowe (bt, WiFi, spotify, tidala chyba brak), wejścia cyfrowe żeby podpiąć tv/konsole plus wejścia analogowe, radio (fm/dab/internetowe). Czyli większość wymaganych przez Ciebie funkcji. Używkę pewnie znajdziesz za 1200zl. Do tego cd, które poleca Tomek i zostaje 1000 zł na głośniki. Albo poszukaj niższego modelu (onkyo dx 7510/7511), który pewnie do 500zl kupisz i masz 1300 zł na kolumny. W przyszłości dokupisz suba najwyżej. A jakie kolumny polecasz pod to Onkyo 🤔 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 czerwca 2019 Napisano 7 czerwca 2019 43 minuty temu, S4Home napisał: Dokładnie tak. Mogę przypuszczać / graniczy z pewnością/ skąd się wzięły tzw. strefy odsłuchu. Miałem niedawno małą awanturę z architektem /ponieważ jestem starej daty i jak ktoś opowiada klientowi brednie, to nie mogę zdzierżyć/, sprawa dotyczyła nagłośnienia salonu 56 m2 wys 7m. / taka współczesna stodoła/. Słyszę jak architekt zachwala, ile to się napracował by była wspaniała akustyka , jak mu się lał pot z czoła , ile to było konsultacji /z kim już nie wymienił/, ile fachowej literatury musiał przeczytać by nie było pogłosu itd. A przede mną leży projekt na którym widzę wciśniętą między ścianą a kominkiem 6m. niziutką szafeczkę RTV na której stoją monitorki / wstawił B&W 685 S2/. Zapytałem więc grzecznie inwestorów " czy śpiewają ? Bo rozumiem , że ta wspaniała akustyka to pod ich talent wokalny , bo na pewno nie pod reprodukcję dźwięku z tych kolumienek. Pan architekt się oburzył i .....wytoczył argument STREFY ODSŁUCHU , tłumacząc , że rogówka stoi w odległości 3,5 m od kolumn ,więc STREFA ODSŁUCHU wynosi 12 m2 i te kolumny wystarczą. Tak jak by podczas słuchania muzyki te pozostałe 44 m2 nagle znikały Pytałem innych architektów o co w tym wszystkim chodzi? Odpowiedź jest ta sama , jest moda na przestrzeń i nikt nie wrysuje w wizualizacje dwóch dużych kolumn, bo to zaburza cały efekt i rodzi niepotrzebne pytania klienta. Te dwa prostokąty / kolumny/ w nadmiernym stopniu przykuwały by uwagę klienta , dominowały nad niskimi stolikami kawowymi , donicami z kwiatami , za nadto wyróżniały by się w pomieszczeniu. I jeszcze jedna sprawa , wygląd wnętrza domu w większości pozostawiany jest płci pięknej , a kobiety / z całym szacunkiem/ raczej nie gustują w dużych skrzynkach będących jeszcze w dodatku metr od ściany tylnej . A więc łatwiej jest zaznaczyć tylko temat muzyczny wrysowując coś co się nie będzie za nadto rzucać w oczy i mamy spokój. Odpisz, cytując
Recommended Posts