Jowcio Napisano 4 lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 lipca 2019 (edytowany) Witam serdecznie, z góry przepraszam jeżeli zapytanie wyda się Państwu idiotyczne. Jestem laikiem i wolę udać się po pomoc do profesjonalistów. Zatem: posiadam następujące urządzenia : Wzmacniacz Denon PMA-720AEOdtwarzacz Denon DCD-520AEKaseciak Technics RS-AZ6Kolumny Tonsil Voyager 200 myślę nad zakupemAmplitunera Denon AVR X250BT i tu pojawia się moje pytanie o ile wzmacniacz i urządzenia sygnałowe są ze sobą kompatybilne to zastanawiam się czy jest możliwość dorzucenia do tego wszystkiego amplitunera tak aby wszystko ładnie współgrało. Pytanie 1 - czy można wzmacniacz wpiąć w port media in po stronie amplitunera a następnie z poziomu wzmacniacza wybierać urządzenie sygnałowe np. odtwarzacz CD ? Pytanie 2 - czy w wyżej wymienionej konfiguracji kolumny powinny być wpięte po stronie amplitunera czy wzmacniacza ? Pytanie 3 - czy lepiej poszukać amplitunera z wyjściem pre out i w ten sposób rozwiązać problem ? pozdrawiam Edytowano 4 lipca 2019 przez Jowcio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 lipca 2019 Po pierwsze - w jakim celu chcesz kupić ten amplituner? Masz zamiar budować zestaw kina domowego? Przede wszystkim model amplitunera, który wybrałeś to najtańszy model i raczej każdy tutaj odradzi Ci kupno tego modelu. Jeśli chcesz połączyć amplituner ze wzmacniaczem, amp ten powinien posiadać wyjście pre out a tego nie ma model, który podałeś. W denonach wyjście to zaczyna się chyba od modeli 3xxx. I jeśli polaczysz taki amp ze wzmacniaczem to owszem, może ten wzmacniacz pracować jako końcówka mocy. Natomiast uważam, że lepiej jest podłączyć wszystkie źródła stereo do wzmacniacza a amplitunera używać tylko w konfiguracji wielokanalowej, ew do słuchania radia internetowego bądź też jako odtwarzacza plików - flac, mp3 itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowcio Napisano 4 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 lipca 2019 Moje domowe centrum rozrywki w kolokwialnym ujęciu oczywiście będzie się składać z muzyki i obrazu. Jeżeli chodzi o odsłuch muzyki wszystko zamierzam mieć w konfiguracji stereo pod wzmacniaczem. Amplitunera potrzebuje ponieważ zamierzam wpiąć w niego: dekoder TV, konsolę, kompa i dvd. Amplituner ma też radio sieciowe i komunikację bezprzewodową na czym mi zależy. Można oczywiście kupić osobny odtwarzacz sieciowy i wpiąć go pod wzmacniacz ale to droga inwestycja. Chodzi o to, żeby przy samym odsłuchu muzyki operować jedynie na wzmacniaczu a gdy dojdzie do tego obraz posługiwać się amplitunerem który jednak dźwięk puści mi na kolumny ( na stałe wpięte pod wzmacniacz ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 lipca 2019 Jeśli chcesz zbudować przyzwoite centrum rozrywki i jeśli amp ma być też denona musisz celować w modele z trójka na początku, np denon avr x3400h, 3500h, 3600h. Ten pierwszy model możesz "wyrwać" na allegro już za 2300 PLN. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowcio Napisano 4 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 lipca 2019 Czy obrana przeze mnie droga jest właściwa ? Wzmacniacz jako końcówka mocy w przypadku źródeł obrazu wpiętych do amplitunera oraz przy samym odsłuchu muzyki z wyłączeniem amplitunera ? Alternatywą dla mnie jest osobny odtwarzacz sieciowy oraz wpięcie konsoli i innych elementów pod telewizor i wpięcie telewizora pod wzmacniacz. Pytanie czy to ma sens pod względem jakości dźwięku ? Ewentualnie jeżeli nie Denon co innego z wyjściem pre out mógłby mi Pan polecić ? System audio, który zbudowałem oparty jest o gigantyczne okazje. Outlety/ licytacje/ wyprzedaże i tego typu sprawy. W moim przypadku 2300 na amplituner to spory wydatek, który musiałbym poważnie przemyśleć. Dziękuję bardzo za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 lipca 2019 A czy kolega zamierza rozbudować swój system do konfiguracji 5.1? Jeśli nie to nie widzę sensu kupowania ampa tylko po to by podłączyć do niego dekoder, TV i konsole. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowcio Napisano 4 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 lipca 2019 Myślę, że kiedyś rozbuduje system do konfiguracji 5.1. Wyjście pre out mają denony juz od x1300. Można dorwac w okolicach tysiąca. Temat do zamknięcia. Dziękuję bardzo za pomoc. Dowiedziałem się wszystkiego co mnie interesowało Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 lipca 2019 No nie zupełnie. Mają wyjscie pre out na subwoofer a do tego nie podłączysz zewnętrznej koncówki mocy. Jeśli kupisz taki amp jedynym rozwiązaniem, które pozwoli to jakos połączyc ze wzmacniaczem to odpowiedni przełącznik lub przełączanie kolumn na banaach. Innej możliwości nie ma. Nie pakuj się w sprzęt bez wyjscia pre out bo niczego na tym nie zyskasz. Lepiej dozbieraj troche kasy i dokup używany amp z wyjsciem pre out albo pozostań przy obecnej konfiguracji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 4 lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 lipca 2019 17 minut temu, Jowcio napisał: Wyjście pre out mają denony juz od x1300. Można dorwac w okolicach tysiąca. Jeżeli wzmacniacz zamierzasz wykorzystać w strefie drugiej i chcesz podłączyć do tego osobne kolumny to te wyjście możesz wykorzystać w przypadku połączenia amplituner+wzmacniacz+kolumny, jeżeli to ma grać jednocześnie to amplituner musi mieć wyjście pre-out na fronty, na zdjęciu zaznaczyłem strzałką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 lipca 2019 Kolega chyba już podjął decyzję. Byle tylko nie wiązała się z wywaleniem pieniędzy w błoto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 lipca 2019 Udostępnij Napisano 5 lipca 2019 Możesz budować kino i stereo i śpiąc to ze sobą. Ale faktycznie nie takim modelem. Minimum to seria x3000 Który uda ci się dobrać to już twoja sprawa. Akurat denon złagodzi trochę tonsila więc opcja dobra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts