Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień Dobry - zakupiłem trzy lata temu odtwarzacz sieciowy marki PIONEER NC- 50 DAB+  wraz z głośnikami KLIPSCH RP-150M (kable głośnikowe – jakieś tam za 20 zł za metr bieżący) po dwóch latach dokupiłem gramofon REGA P3 oraz przedwzmacniacz REGA FONO MM – czy na bazie sprzętu , który tutaj wymieniłem mogę polepszyć jakość dźwięku ? - wiem że dużo zależy od kabli a mam je – nijakie, oraz rodzaju odtwarzanej muzyki. Czy po wymianie kabli głośnikowych – które na pewno poprawią jakość dźwięku ,  dokupienie wzmacniacza PIONEER  A-40AE może coś jeszcze polepszyć ?  - dużo czytałem na temat tego wzmacniacza i wydaje mi się interesującym produktem. Czy jest sens rozbudowywania tego systemu ?  Bardzo bym prosił o jakieś sugestie i wskazówki .

Pytanie zadałem dlatego,  że chciałbym zawęzić krąg moich poszukiwań sprzętu audio .

Na ewentualnie nowy wzmacniacz i odtwarzacz cd (tj. komplet) mogę przeznaczyć ok. 10 tys. (dobrze by było z okablowaniem ) Głośniki zakupię po wypróbowaniu KLIPSCH-ów.  Póki co chciałbym ratować to co już mam tj. PIONEERA NC-50DAB+    

Nie oczekuję jednoznacznej odpowiedzi bo bez odsłuchu  przed zakupem się nie obędzie , lubię słuchać muzyki z lat 70 i 80 (Black Sabbath, Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd) a także współczesnej (Muzyka Świata –Siesty Marcina Kydryńskiego) 

Napisano

Pytanie w którą stronę chcesz rozbudować?

Pioneer a40 gra lepiej ale czy dla ciebie? No właśnie.

Co ci nie pasuje w obecnym dźwięku? Wysokie? Twardy bas? Chciałbyś więcej dynamiki? 

Przybliz mi temat to pomogę.

Pozdrawiam

Napisano

Sama wymiana kabli nie zmieni diametralnie brzmienia systemu a może minimalnie poprawić pewne elementy. Kupno i wymiana obecnego Pioneera na wzmacniacz tej klasy co A-40 byłoby bezsensowne i wiele nie poprawi. Jeśli miałbym takie fundusze to wziąłbym na warsztat Audiolaba 6000A + 6000CDT ewentualnie coś z Nada C356 + NAD C546 BEE i dokupił jakieś lepsze monitory np. Dynaudio Emit M20, Focal Aria 906  czy Audio Physic Classic 3. Taka roszada ma sens i powinieneś odczuć różnicę w brzmieniu. Zapraszam na odsłuch i indywidualne wyceny.