Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
11 godzin temu, S4Home napisał:

Ale jeśli nie miał wpięte nic pod B to czym różniła się kalibracja samego A od A+B? No to już słabo.

Ale i tak jestem zaskoczony że to działa. Nie wiedziałem.

Oczywiście: A, A+B przy jedynych kolumnach A - da ten sam efekt, lecz on miał w A i A+B inne wartości kalibracji. Inaczej nie można tego wyjaśnić.

• 2 years later...
Napisano

Trochę czasu minęło ale może ktoś jeszcze odpowie.

U mnie jest na odwrót niż pisał kolega. Mianowicie Nie mogę ustawić YPAO dla jednej pary głośników tzn A lub B. Działa tylko wówczas gdy mam A+B. Kalibracja wyłącznie na A nie daje rezultatu, tzn. nie działa. Nie wiem jak to przestawić, ale przy opcji A+B niemal nic nie idzie na subwoofer.

Napisano

Ja mam kalibrację dla głośników A. Nie słyszę wielkiej różnicy po włączeniu głośników A+B( głośników B oczywiście nie mam)

Muszę przyznać , że po kalibracji YPAO spodziewałem się więcej. Najczęściej słucham w trybie Pure Direct. Choć muszę przyznać , że spodziewałem się po Yamaszce większej przestrzeni. Wszystko dzieje się pomiędzy głośnikami. Muza nie chce wyjść poza linię głośników. Głośniki to Dali Ikon 6

Napisano

Przepraszam za niepoprawność językową😂. Ciągle kombinuje z ustawieniami kolumn. Wczoraj posłuchałem rad znalezionych na forum i ustawiłem kolumny pod kątem i usiadłem w odległości która wedle tej rady ma wynosić 1,5 raza odległości między kolumnami. Jestem po odsłuchu samplera testowego. Wielkich różnic nie stwierdziłem. Z samą akustyką ciężko będzie coś zrobić po pokuj w którym słucham muzy jest jednocześnie pokojem dziennym.

Napisano

Oczywiście po każdej zmianie ustawienia kolumn robię kalibrację.

Kolumny to Ikony 6. Pomieszczenie to typowy pokój w bloku o wymiarach 4,6x4,6m. Odległość między kolumnami 2,1m. Odległość tyłu kolumny od ściany to 35 cm i tej odległości nie mogę zwiększyć bo lewą kolumną zatarasuje wejście do pokoju.

Dziś kombinowałem z odległością miejsca odsłuchowego od kolumn ale jeśli były efekty to minimalne i nie wiem czy słyszałem różnicę czy to była tylko sugestia.

To nie jest moim zdaniem kwestią wzmacniacza bo z poprzednim NADem C352 też miałem podobnie ale wówczas odpuściłem sobie.

20220719_213727.jpg