Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

To bardzo szybki kierowca ale według mnie jeszcze musi się trochę nauczyć. Ile wytrzymał w ostatnim wyścigi zanim zrobił flaty na przodzie i musiał odwiedzić PIT ? 2 - 3 okrążenia.... Gdy dostanie najszybszą maszynę to pewnie będzie w stanie powalczyć o pierwsze pole i pewnie wygrać. W bezpośredniej walce na torze drugi sezon nic dobrego według mnie nie pokazał 😏

Napisano (edytowany)

Ja powiem, że widzę w Russelu duży potencjał, on jeździ bardziej analitycznie, kalkuluje na bieżąco. Przypomina mi naszego SP Kuliga z WRC zawsze skromny i bezbłędny, gdy w tym samy czasie Kuzaj to ambitniak za wszelką cenę, coś jak dzisiejszy Max w F1. Pisałem już wcześniej, że moim skromnym słowem, ja Maxowi ogromnej kariery nie wróżę, chciał bym by miał godnego partnera w teamie, co najmniej jakim był sympatyczny i wiecznie z bananem na facjacie, Australijczykiem zwanym z imienia ... Daniel. Tylko czy Marco się zgodzi.

edit

Jest coś ważniejszego ...... Honda wycofa się z Formuły 1 pod koniec 2021 roku.

https://www.formula1.com/en/latest/article.breaking-honda-to-leave-f1-at-the-end-of-2021.3nsZ7zzaokaze5Sjc4V6s0.html

Edytowano przez Bogusław Kożyczkowski
Napisano
8 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

on jeździ bardziej analitycznie

I tu mi się wydaje tkwi problem. Według mnie potrzebna jest mieszanka instynktu i analitycznego myślenia. Wtedy jest GIT 🙂Analiza żeby się perfekcyjnie przygotować do kolka kwalifikacyjnego czy spasowania sobie pojazdu i instynkt żeby błyskawicznie reagować na nadarzające się okazje czy niebezpieczeństwa.

Napisano
7 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

To ja powiem o kim pomyślałem jako drugi kierowca do Ferrari ..... ????  Russel 

Wiem, że to niepoprawnie politycznie, ale myślę, że Totto by się zgodził a Georg nie miał nic przeciwko.

Wydaje mi się, że Mercedes może widzieć w nim następcę Hamiltona - więc Russel będzie jeździł bolidami z silnikami Merca. Bo w to, że jest dobrym kierowcą (i że zajdzie wysoko gdy w końcu trafi do dobrej stajni) to nikt nie wątpi - musi jednak popracować jeszcze nad startami. Zaś wszelkie porównania z Kubicą w ubiegłym sezonie odbywają się przy widocznej dysproporcji między dwoma pojazdami Williamsa i różnym traktowaniu kierowców - stąd wyniki kwalifikacji nie są dla mnie miarodajne (ale oczywiście są miarodajne dla Brytyjczyków), ale np. miarodajna jest zdobycz punktowa Roberta i jego lepsze starty oraz awans na początkowych (początkowym...) okrążeniu. 

Teoretycznie jazda Ferrari zawsze była marzeniem każdego kierowcy - ale niekoniecznie teraz jest. Wiadomo, że tegoroczne Ferrari mimo swoich wad jest lepsze od Williamsa, pewnie też takie zostanie w następnym sezonie.

... zmartwiłeś mnie tą ponowną ucieczką Hondy z F1 😞

Pozdrawiam
PS. Tragiczny ten najbliższy weekend: bez DTM, F1, MotoGP... To chyba znak, że wreszcie będzie czas na audio i słuchanie muzyki 🙂

Napisano

Jest faktem, że nie ma co oglądać w tym tygodniu.

-------

Honda wkrótce odchodzi i już przyprawiła Red Bulla o ból głowy i kolejne, dodatkowe koszty. Ciekawe co teraz zrobią? wrócą do silników Renault?  czy będą negocjować z Mercedesem, bo na silniki od czerwonych bym nie postawił, Ale....

Napisano

No to silnikowo będzie się działo w F1...
McLaren zmienia silniki na Mercedesa - od następnego sezonu.
Mam wrażenie, że kilka miesięcy temu były już jakieś plotki o tym, że Honda zastanawia się nad odejściem z F1 i że RedBull przymierza się do innych silników... Czyżby powrót do silników Renault - bo chyba Mercedes nie zaryzykuje utraty wiodącej roli w F1 i dostarczania RedBullowi (i przy okazji Alpha Tauri) swoich silników?
Jest jeszcze rok - Ferrari ma czas na poprawę, więc w 2022 roku (o ile zatrudni fachowców) może być nie tylko lepiej, ale i dobrze.

Trudno powiedzieć co będzie w 2022 roku, bo o zakulisowych rozmowach w F1 nie wiemy. Więc wszystko może się jeszcze zdarzyć.

Pozdrawiam

Napisano

Co jakiś czas pojawia się temat Porsche w F1-ale wg mnie raczej w marzeniach niż realiach... Chyba wcześniej pojawi się rosyjski zespół (Mazepin?) niż kolejny niemiecki silnik (lub zespół fabryczny). Choć w 2022 roku wszystko jest możliwe.

Pozdrawiam
PS. Ten weekend uratował nam Bartosz Zmarzlik, który na żużlu obronił "majstra"! Po raz pierwszy w historii Polak ma dublet rok po roku (i to ogólnie dopiero trzeci kierowca ). GRATULACJE !!! Podobne gratulacje dla Igi Świątek - z dużą przyjemnością obejrzałem jej wygrany mecz z Simoną Halep i awans do ćwierćfinału RG (zrewanżowała się Rumunce za przegraną w ubiegłym roku), grała pięknie i nie bała się atakować. Oby tak dalej 🙂

Napisano

Wreszcie BMW w kwalifikacjach z pierwszego rzędu - Timo Glock z 2 miejsca. W ostatniej chwili wyprzedził go Rene Rast.
Kubica startuje z 15 miejsca, wyścig rozpocznie się o 13.30. Tor powinien być już suchy, ale z uwagi na niezbyt wysoką temperaturę po obowiązkowej zmianie kół więcej czasu zajmie odpowiednie dogrzanie opon i pierwsze kółka będą ciężkie dla zmieniającego.
Niewiele brakowało, by BMW przełamało serię zwycięstw AUDI w kwalifikacjach - ale na ostatnim kółku jednak Rust powiększył do dwudziestu liczbę kolejnych PP dla tego zespołu.
Mam nadzieję, że tempo Kubicy w wyścigu będzie już bardziej zbliżone do czołówki (jak w treningach) niż w kwalifikacjach.

Coś czarno widzę Polaków w ten weekend (a właściwie to żółto...), również po wczorajszym przegranym półfinale debla Igi Świątek. Obym się mylił.

Zaś w F1 najnowsza wiadomość: Stroll jest niedysponowany, nie wystąpi w kwalifikacjach - i oczekiwanie na Hulkenberga. Jeszcze trochę i Nico zdobędzie kolejne punkty

Pozdrawiam

Napisano

Hulkenberg już jest na terenie toru (podjechał swoim Porsche) - teraz pewnie szybkie badania pod kątem COVID-19 (no chyba że ma aktualne badania i zostaną one zaakceptowane)  i do rozpoczęcia kwalifikacji (godz. 15) ma jeszcze trochę czasu. Jak się nie wyrobią - to jest jeszcze pod ręką Stoffel Vandoorne...
O ile pamiętam, to aby kierowca wystartował w wyścigu - konieczny jest jego udział w kwalifikacjach. Ciekawe czy ten wymóg jest też konieczny gdyby Stroll dzisiaj wystąpił w kwalifikacjach i dopiero jutro rano by się okazało że wystąpił problem zdrowotny.

Nie wspominaliśmy jeszcze o tym - ale Kimi w następnym roku będzie nadal startował w Alfie, więc Robert ma coraz większy problem ze znalezieniem dla siebie odpowiedniego zajęcia 😞

Pozdrawiam

Napisano

Kubica w sobotnim wyścigu DTM niestety bez rewelacji - startował z 15 miejsca, doskonałe tempo zmiany opon - na poziomie czołówki. Ale niestety na koniec wyścigu dodatkowy pitstop (już gorszy o 2 sekundy), pewnie coś z oponami bo tracił po sekundzie na każdym okrążeniu i w efekcie 14 miejsce (2 samochody nie dojechały do mety).
Zwyciężył Rene Rast po starcie z pierwszego pola - czyli zdobył 28 punktów i zmniejszył stratę w klasyfikacji do 1 i 2 kierowcy.
Oby jutro było lepiej w DTM.

Trwają kwalifikacje w F1,  Nico Hulkenberg praktycznie z marszu wystąpił w kwalifikacjach i wynik do przewidzenia... był ostatni. A w ekipie Alfy Romeo dobra jazda Antonio i awans do Q2. Zaskakująco dobra jazda obu kierowców Ferrari - czyżby jakieś zmiany na plus w tej ekipie? Do tego dobre tempo Maxa - i może być ciekawie nie tylko w jutrzejszym wyścigu, ale i w dzisiejszych kwalifikacjach (w tym sezonie cały czas w kwalifikacjach Mercedes zwyciężał).

Po problemach w piątkowych treningach Piotr Biesiekirski w sobotę jeździł już normalnie w Moto2 w LeMans i jutro wystartuje do swojego trzeciego wyścigu w motocyklowych mistrzostwach świata.

obraz.thumb.png.85cc05ed2fdbd5b7d1944e9daab92025.png

Pozdrawiam
PS. W finale w Paryżu jest 3:3. Polka wygrała pewnie pierwsze 3 gemy, w kolejnych niestety sinusoida wygranych poszła w dół i widać lekkie nerwy 😞 ...nic dziwnego. Ale obie panie grają bardzo dobrze i przyjemnie jest to oglądać... Tym bardziej, że daje się równocześnie oglądać obie transmisje F1 i tenisa

Napisano

Jednak nadal w kwalifikacjach wygrywa Mercedes - ale było blisko. Tym razem był to dzień Bottasa, Lewis na drugim, Max będzie startował z 3 miejsca, zaś największą niespodziankę sprawił Leclerc swoim 4 miejscem (Vettel był 11).
Heidfeld jutro

Pozdrawiam
PS. Iga wygrała pierwszego seta 6:4, natomiast w drugim secie zaczęła od straty pierwszego gema przy swoim serwisie, na szczęście w drugim wyrównała stan seta.

Napisano

Jest - jest - jest! Iga Świątek jako pierwsza Polka wygrałem turniej Wielkiego Szlema.
W dodatku zrobiła to bez straty seta. Dzisiaj 6:4 a w mu awansowała drugim secie było 6:1.
Dzięki temu awansuje na 17 miejsce w klasyfikacji tenisistek.

Gratulacje - i naprawdę cudownie było oglądać dzisiejszy mecz i jej dojrzałą grę.
Tym bardziej, że niektóre jej zagrania godnie kontynuują linię najlepszych zagrań Agnieszki Radwańskiej. Iga swoim dzisiejszym osiągnięciem już przebiła najlepszy wynik Asi.
Polski hymn w Paryżu - bezcenne ... i miłe.
No to Lexus nie żałuje, że wspiera Igę 🙂

Wychodzi na to, że lepiej wczoraj przegrać w deblu mecz półfinałowy a dzisiaj wygrać najważniejszy mecz w jej życiu.

Wracając do F1 - ciekawe kiedy wpuszczą Micka Schumachera do Alfy Romeo... pewnie na koniec sezonu (bo w piątek warunki atmosferyczne uniemożliwiły jazdy w obu sesjach treningowych).

Pozdrawiam
PS. No to teraz jeszcze jakby Robert jutro zdobył punkty to by było pięknie.

Napisano

Timo Glock już wczoraj pokazał świetne tempo w kwalifikacjach i dobre w wyścigu. Dzisiaj wreszcie mu się udało dopiąć swego, a na drugim miejscu Van Der Linde - czyli seria 20 PP dla Audi dzisiaj się skończyła.
Kubica startuje z 13 miejsca - rano miał tempo kwalifikacyjne lepsze niż wczoraj i strata ok. 1 sekundy do Glocka.
Słońce jest nad torem,właśnie rozpoczyna się wyścig. Glock kiepsko wystartował i po kontakcie z Audi Habsburga obaj kierowcy zwiedzili pobocze, ale jadą dalej. Poprawny start Roberta - utrzymał 13 miejsce, a po "awanturze" Glocka i Habsburga jedzie na 11 miejscu. Prowadzi Rene Rast w Audi, a Van der Linde stracił miejsce i jedzie na 2 pozycji.

Zaś w MotoGP - już na pierwszym okrążeniu Valentino zakończył walkę o punkty. To już jego trzeci kolejny wyścig z uślizgiem (nikt go nie dotknął) zakończonym upadkiem. Rossi podniósł się i chyba jedzie dalej na końcu stawki (nie widać wszystkich kierowców w klasyfikacji wyścigu). Możliwe jest to, że prędzej Marco wróci do ścigania na Hondzie (bardzo możliwe, że na koniec października) niż Vale zaliczy dobry wyścig - a szkoda, bo ostatnio miewał niezłe tempo (mimo że we wczorajszych kwalifikacjach miał dopiero 10 wynik).
Sporo jest dzisiaj upadków w wyścigu MotoGP...

A z 10 minutowym opóźnieniem - o 14.40 powinien rozpocząć się wyścig w Moto2 z Piotrem Biesiekirskim.

Pozdrawiam