Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

zastanawiam się nad kupnem zestawu stereo do salonu. Salon w domu, wielkosci ~50m^2, + otwarta kuchnia ~13m^2. Do tej pory całość była obsługiwana na "gwizdkach" Bose Acoustimass 5 series III + stary wzmacniacz Technics SU-V6X + Chromecast Audio. Do puszczenia muzyki na imprezie ten zestaw się w miarę nadawał, do odsłuchu już raczej słabo 😉

Teraz szukam pomysłów jak to zrobić. Potrzeby:
- gatunki: blues, rock, powermetal, trochę popu
- zestaw może być mieszany
- odtwarzanie w 80% ze steamingu (Spotify, Tidal, Google Music) + flac z dysku sieciowego. Reszta CD + TV (koncerty, filmy).
- bardzo mile widziany bluetooth i Chromecast
- mile widziane HDMI (chcę podłączyć telewizor, a w przyszłości pewnie rzutnik) - głównie w celu odsłuchu koncertów, ewentualnie lepsze audio do filmów
- mile widzany DAB
- chcę aby wzmacniacz (a raczej pewnie amplituner) miał możliwość podłączenia dwóch zestawów głośników (chcę użyć głośników Bose jako dodatkowego nagłośnienia przy kuchni na imprezach)

Myślałem na razie o takim zestawie: Klipsch Reference R-820F z Onkyo TX-8270, jednak nie jestem zafiksowany. Kwestia taka, gdzie mógłbym takiego zestawu posłuchać w Warszawie/okolicach Piaseczna. Kwota o jakiej myślałem to ~6k-6,5k zł. 

W załączniku plan pomieszczenia.

plan

Napisano

Witaj,

Jeśli faktycznie musisz wykorzystać bose jako dodatkowy system to Yamaha 803+ heco 1000 to naturalny wybór w tym budżecie.

Niestety kolumny klipscha zapewnia podobna charakterystykę jaką masz obecnie w bose. Czyli granie V. Wycofana średnica i do jazzu dość agresywne instrumenty. Odradzam. Ale każdy ma swoje zdanie.

Jeśli jaśniejsze brzmienie jest ci bliższe to proponuję raczej nowe konstrukcje magnata z linii signature 5. I do tego amplituner denon dra800.

Zapraszam na odsłuch i po lepsze ceny.

Napisano

Nie wiem jak koledzy to widzą, ale wymiana co prawda starego wzmacniacza na amplituner dźwiękowo wcale nie musi wyjść na dobre a obawiam się że może być gorzej. Są to oczywiście przypuszczenia jednak jak najbardziej zasadne, ponieważ wzmacniacze z reguły grają barwowo lepiej od amplitunerów. Powinieneś udać się do salonu ze swoim wzmacniaczem i porównać z którymś z wybranych np. Yamahą RN803 czy Onkyo TX-8270. Takie porównanie będzie o tyle zasadne że może będziesz musiał kupić wzmacniacz a nie amplituner. Wiem zaraz powiesz brak radia, HDMI itd. Radio czy odtwarzacz sieciowy można dokupić a HDMI zastąpić optykiem bez żadnej straty. Zapraszam do nas na odsłuch i porównanie postaramy znaleźć najlepsze rozwiązanie.