Omagdynia Napisano 2 listopada 2019 Napisano 2 listopada 2019 Witam wszystkich, potrzebuję pomocy w wyborze pełnego zestawu kina domowego. (kompletny laik) Interesuję mnie zestaw głośników 5.1 oraz gramofon podłączony do zestawu z amplitunerem. Pokój 23 mkw natomiast ustawienie rogówki i głównego miejsca odsłuchu to 10 mkw (2mb*5mb), ściana 2 mb z telewizorem oraz 5 mb między głośnikami przednimi i tylnymi. Zależy mi na podłączeniu zestawu, który będzie wykorzystywany w 40% do filmów oraz 60% muzyka, jest to pierwsza taka kompilacja więc zestaw nie musi być "najwyższych lotów" Chciałbym, żeby głośniki zamontowane były na ścianie przy suficie, zatem rozmiar jak najmniejszy. Po drobnym rozpoznaniu zainteresowałem się: 1. Amplitunerem: YAMAHA RX-V685 - 2500 zł 2. Zestaw głośników: BOSE Acoustimass 10 V Czarny - 3999 zł + 1000 zł mocowanie 3. Gramofon: AT-LP120X-USB 1200 zł Subwoofer w zestawie jest na tyle duży, że będzie musiał być schowany z tyłu za miejscem odsłuchu, czy to nie będzie miało wpływu na jakość? Proszę o doradzenie, chciałbym zmieścić się w 10 tyś. Z góry dzięki za pomoc. Odpisz, cytując
Markcox Napisano 2 listopada 2019 Napisano 2 listopada 2019 60% muzyki, do tego gramofon - dlaczego zatem kino domowe? nie do tego to zostało stworzone. Coś było czytane, zanim zostało napisane? Ciężko będzie Ci zagrać gramofonem na ampli KD, a do tego jeszcze na takich Bose. I te kolumny pod sufitem. Sorry kolego, ale tu nic nie trzyma się kupy Odpisz, cytując
Omagdynia Napisano 2 listopada 2019 Autor Napisano 2 listopada 2019 11 minut temu, Markcox napisał: 60% muzyki, do tego gramofon - dlaczego zatem kino domowe? nie do tego to zostało stworzone. Coś było czytane, zanim zostało napisane? Ciężko będzie Ci zagrać gramofonem na ampli KD, a do tego jeszcze na takich Bose. I te kolumny pod sufitem. Sorry kolego, ale tu nic nie trzyma się kupy Nie mam możliwości wykonania osobnych głośników na muzykę, osobnego kina domowego, chcę to wszystko połączyć w całość w miarę w dobrej jakości. Jestem kompletnym laikiem zatem jestem otwarty na propozycję. Głośniki przy suficie z frontu mogą zostać zmienione na boczne, natomiast tylne muszą zostać pod sufitem. Ten zestaw Bose to też tylko luźna propozycja Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 listopada 2019 Napisano 2 listopada 2019 A można zobaczyć jakieś zdjęcia pokoju? Odpisz, cytując
Omagdynia Napisano 2 listopada 2019 Autor Napisano 2 listopada 2019 15 minut temu, seba3002 napisał: A można zobaczyć jakieś zdjęcia pokoju? Odpisz, cytując
Markcox Napisano 2 listopada 2019 Napisano 2 listopada 2019 (edytowany) Pomyśl o hybrydzie w postaci ampli KD + wzmacniacz stereo pod preout ampli na fronty, wtedy gramofonem będziesz mógł wejść bezpośrednio we wzmacniacz, skoro potrzebujesz takiej przewagi grania muzyką, zwłaszcza w takim wydaniu, ale chcesz też cieszyć się przestrzennym brzmieniem 5.1. Być może będziesz musiał zwiększyć budżet, ale budowanie muzyki na vinylach, opartych o ampli KD kompletnie mija się z celem. I osobiście nie widzę problemów z suroundami, żebyś musiał je wznosić pod sufit - skąd w ogóle ten pomysł? Wrzuć jeszcze fotę frontu Edytowano 2 listopada 2019 przez Markcox Odpisz, cytując
Omagdynia Napisano 2 listopada 2019 Autor Napisano 2 listopada 2019 19 minut temu, Markcox napisał: Pomyśl o hybrydzie w postaci ampli KD + wzmacniacz stereo pod preout ampli na fronty, wtedy gramofonem będziesz mógł wejść bezpośrednio we wzmacniacz, skoro potrzebujesz takiej przewagi grania muzyką, zwłaszcza w takim wydaniu, ale chcesz też cieszyć się przestrzennym brzmieniem 5.1. Być może będziesz musiał zwiększyć budżet, ale budowanie muzyki na vinylach, opartych o ampli KD kompletnie mija się z celem. I osobiście nie widzę problemów z suroundami, żebyś musiał je wznosić pod sufit - skąd w ogóle ten pomysł? Wrzuć jeszcze fotę frontu Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 listopada 2019 Napisano 2 listopada 2019 (edytowany) Bardzo ładny narożnik, też jestem fanem tego typu mebli tapicerowanych ale nie pokazałeś miejsca gdzie ma być umieszczony sprzęt - tv + ampli. Pozdrawiam. Edyta. Nie zauważyłem ostatniego zdjęcia. W takim razie masz raczej mało miejsca na kolumny. Może w tej sytuacji jakieś fajne monitorki, którym nie będzie przeszkadzał podłokietnik w kanapie plus wzmak z daciem, do którego podlaczysz tv i inne źródła. Edytowano 2 listopada 2019 przez seba3002 Odpisz, cytując
Omagdynia Napisano 2 listopada 2019 Autor Napisano 2 listopada 2019 5 minut temu, seba3002 napisał: Bardzo ładny narożnik, też jestem fanem tego typu mebli tapicerowanych ale nie pokazałeś miejsca gdzie ma być umieszczony sprzęt - tv + ampli. Pozdrawiam. Cały sprzęt ma się znajdować na białej ścianie, rzeczywiście na zdjęciu ledwo widać rozrysowane położenie Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 listopada 2019 Napisano 2 listopada 2019 A co jest na dłuższej ścianie, znajdującej się na przeciw kanapy? Odpisz, cytując
Omagdynia Napisano 2 listopada 2019 Autor Napisano 2 listopada 2019 25 minut temu, Markcox napisał: Pomyśl o hybrydzie w postaci ampli KD + wzmacniacz stereo pod preout ampli na fronty, wtedy gramofonem będziesz mógł wejść bezpośrednio we wzmacniacz, skoro potrzebujesz takiej przewagi grania muzyką, zwłaszcza w takim wydaniu, ale chcesz też cieszyć się przestrzennym brzmieniem 5.1. Być może będziesz musiał zwiększyć budżet, ale budowanie muzyki na vinylach, opartych o ampli KD kompletnie mija się z celem. I osobiście nie widzę problemów z suroundami, żebyś musiał je wznosić pod sufit - skąd w ogóle ten pomysł? Wrzuć jeszcze fotę frontu Pomysł z montażem pod sufitem wziął się z chęci montażu na ściance bocznej (jeszcze nie gotowej) gramofonu, "eksperci" w media i inny komercyjnych sklepikach nie widzieli z tym problemu, a ta Yamaha miała latać z gramofonem i Bosem świetnie 3 minuty temu, seba3002 napisał: A co jest na dłuższej ścianie, znajdującej się na przeciw kanapy? Kuchnia , niestety to salon z aneksem. Odpisz, cytując
Markcox Napisano 2 listopada 2019 Napisano 2 listopada 2019 6 minut temu, Omagdynia napisał: "eksperci" w media i inny komercyjnych sklepikach nie widzieli z tym problemu oni w niczym nie widzą problemu, kiedy tylko można przytulić parę złotych. Nie ma co się czarować, skoro ta biała ściana ma być frontem (myślałem, że ściana z cegieł jest "tyłem"), to poprawne ustawienie 5.1 będzie trochę problematyczne, mając na uwadze jednoczesne zachowanie zamiłowania do muzyki. Kompaktowy zestaw 5.1 oparty na Bose, czy jemu podobnych tworach, w kinie, w tych warunkach mogłyby się sprawdzić, w muzyce może być jednak znacznie gorzej. Ja kierowałbym się jednak w stronę budowania zestawu min. o klasyczne monitory, tyły ustawione na standach, zaraz za kanapą. ps. następnym razem możesz zapytać owych "ekspertów", który z nich ma w domu system z gramofonem zbudowany w oparciu o amplituner kina domowego. Bardzo jestem ciekaw takiej sondy Odpisz, cytując
Omagdynia Napisano 2 listopada 2019 Autor Napisano 2 listopada 2019 5 minut temu, Markcox napisał: oni w niczym nie widzą problemu, kiedy tylko można przytulić parę złotych. Nie ma co się czarować, skoro ta biała ściana ma być frontem (myślałem, że ściana z cegieł jest "tyłem"), to poprawne ustawienie 5.1 będzie trochę problematyczne, mając na uwadze jednoczesne zachowanie zamiłowania do muzyki. Kompaktowy zestaw 5.1 oparty na Bose, czy jemu podobnych tworach, w kinie, w tych warunkach mogłyby się sprawdzić, w muzyce może być jednak znacznie gorzej. Ja kierowałbym się jednak w stronę budowania zestawu min. o klasyczne monitory, tyły ustawione na standach, zaraz za kanapą. ps. następnym razem możesz zapytać owych "ekspertów", który z nich ma w domu system z gramofonem zbudowany w oparciu o amplituner kina domowego. Bardzo jestem ciekaw takiej sondy Głośniki tylne chciałem podpiąć pod belką, tak żeby nie przeszkadzały w "życiu codziennym", może też stąd pomysł frontów na tym samym poziomie prawie pod sufitem. Reasumując, żeby wszystko ładnie grało muszę kupić lepsze monitory z przodu, subwoofer, amplituner + wzmacniacz i coś na tył. Miałem marzenie, że na jednym zestawie: -posłucham koncertów w systemie 5.1 gdzie gitara, perkusja, bas, klawisze itp. będą na kanałach, -obejrzę dobre kino. i dodatkowo posłucham "gramofonu" Jeszcze chciałem do tego gitarę podłączać, ale to już w ogóle odpada... Odpisz, cytując
Markcox Napisano 2 listopada 2019 Napisano 2 listopada 2019 i z zasady i z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że montaż tylnych kolumn (frontowych tym bardziej) pod sufitem nie ma większego sensu. Ale zrobisz, jak uważasz, posmakujesz po swojemu i wyciągniesz wnioski na własnych błędach (tak, ja ja to zrobiłem). Jeżeli nie chcesz/nie masz możliwości ustawić tego, jak należy, to może warto zastanowić się nad samym klasycznym stereo, zwłaszcza przy tych proporcjach muzyka/film?! Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 listopada 2019 Napisano 2 listopada 2019 A możesz wrzucić jeszcze zdjęcie "na kuchnię"? Odpisz, cytując
Omagdynia Napisano 2 listopada 2019 Autor Napisano 2 listopada 2019 10 minut temu, seba3002 napisał: A możesz wrzucić jeszcze zdjęcie "na kuchnię"? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 listopada 2019 Napisano 2 listopada 2019 Najprostszym wg mnie rozwiązaniem jest przestawienie kanapy tak, żeby dzieliła cześć kuchenna od "zsalonowej". Wtedy cała ścianę z cegieł będziesz mógł zagospodarować pod KD / stereo. Pozdrawiam. Odpisz, cytując
Omagdynia Napisano 2 listopada 2019 Autor Napisano 2 listopada 2019 4 minuty temu, seba3002 napisał: Najprostszym wg mnie rozwiązaniem jest przestawienie kanapy tak, żeby dzieliła cześć kuchenna od "zsalonowej". Wtedy cała ścianę z cegieł będziesz mógł zagospodarować pod KD / stereo. Pozdrawiam. Niestety niewykonalne, bo ściana biała ma 2 mb, czyli oglądanie tv z odległości 1,5 mb, a nie ma opcji odsunięcia rogówki, bo zablokuje ciąg komunikacyjny. Niestety musi zostać takie ustawienie... Odpisz, cytując
Markcox Napisano 2 listopada 2019 Napisano 2 listopada 2019 Cóż, typowa klasyka gatunku, w której nie można mieć wszystkiego. Pomysł kolegi Seby był bardzo trafny. ale czego nie postanowisz, będzie to się wiązało z kompromisami. Wybór należy do Ciebie. Odpisz, cytując
Omagdynia Napisano 2 listopada 2019 Autor Napisano 2 listopada 2019 A zostawienie tego amplitunera z gramofonem z wbudowanym wzmacniaczem nie rozwiąże sprawy podłączenia? Gramofon: Audio technica AT-LP120X-USB Amplituner: yamaha rx-v 685 z wyjściem gramofonowym I mocne głośniki z przodu z frontem z subem + mały tył dla fanu kina domowego ? Odpisz, cytując
MrMarcin1984 Napisano 3 listopada 2019 Napisano 3 listopada 2019 (edytowany) Przechodziłem przez to samo Chciałem mieć i kino domowe i gramofon Uwierz mi że pomimo że nie jestem jakimś człowiekiem z wrażliwym słuchem to jednak nie gra. A kupiłem sprzęt z nie najniżej półki Wytrzymałem tak 3 miesiące i oczywiście i tak kupiłem wzmacniacz stereo pod gramofon Różnica w dzwieku jest kolosalna Jeśli muzyka z gramofonu to tylko wzmacniacz Jeśli musisz mieć też kino domowe kup amplituner z "pre" i podepnij do niego wzmacniacz stereo Edytowano 3 listopada 2019 przez MrMarcin1984 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 3 listopada 2019 Napisano 3 listopada 2019 Bose i stero ? Bose i gramofon ? Polecam Tannoy Hts 101 XP ☺ Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 3 listopada 2019 Napisano 3 listopada 2019 (edytowany) Czyli jednym słowem sprzęt "musi" stać na tej krótkiej ściance? Jeśli nie to możesz zrobić "ściankę" z TV i kolumn. Różne widywalem zdjęcia i niekiedy kolumny u ludzi stoją w drzwiach. Sam mam podobne do Twojego "kiszkowate" pomieszczenie a ustawienie załączam na zdjęciu. Po przeciwnej stronie znajduje się narożnik, który od TV dzieli raptem 2 m. Niestyt ale w większości małych mieszkań łączenia KD z pokojem dziennym to kompromisy 😐. A wracając do tematu gramofony. Jeśli chcesz rzeczywiście bawić się w czarne płyty to odpowiedź sobie na pytanie czy masz kolekcje, która pozwoli Ci na cieszenie się winylem bądź czy masz na tyle funduszy by budować taka kolekcje. I bez wzmaka ja bym się w to nie bawił. Pozdrawiam. Edytowano 3 listopada 2019 przez seba3002 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 4 listopada 2019 Napisano 4 listopada 2019 Pomieszczenie nie jest chyba tak małe jak tam opisałeś. Do tego w wątku jest wiele niezgodności. 60 procent stereo, amplituner AV, bose i gramofon. No nic, ale to po prostu nic się tu nie zgadza w muzyce. Ok , przepraszam gramofon, ale do reszty pasuje jak pięść do nosa. Od początku. Jeśli chcesz systemy łączyć to faktycznie amplituner AV + wzmak. Jeśli chcesz stereo to kolumny podłogowe albo lepszej klasy monitory chociaż na front a nie bose system kinowy. Wtedy możemy pomyśleć o gramofonie. Skąd jesteś? Możemy wjechać do ciebie z kilkoma propozycjami do mieszkaniami sam sprawdzisz jak co i gdzie poustawiać. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Recommended Posts