mattb Napisano 4 listopada 2019 Napisano 4 listopada 2019 Dzień dobry, mam prośbę o pomoc w doborze zestawu kina domowego. Pokój, w którym będzie stało kino domowe to około 38m2, chciałbym zestaw 5.1. Wiem, iż i tak muszę sam posłuchać zestawu czy będzie mi odpowiadał, jednak ze względu na bardzo dużą ilość sprzętu i brak wiedzy w tym temacie proszę o porady jakie konfiguracje brać pod uwagę. Obecnie mam zestaw stereo (onkyo tx 8130 oraz kolumny monitor audio bx5- zestaw był kupowany do mniejszego pokoju), zastanawiam się czy bx 5 nie można by wykorzystać na tyły? Czy lepiej nie mieszać różnych producentów? Chciałbym aby zestaw kina również pozwalał na rozsądny odsłuch w stereo, czy byłoby to możliwe? Liczę na porady i pomoc 😀 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 4 listopada 2019 Napisano 4 listopada 2019 Witak, Tak jak wspomniałeś, odsłuch jest wskazany. Nie podałeś najważniejszej informacji - jaki budżet jest na zestaw? Kolumny BX5 jako tylne to kiepski pomysł, Raczej jako tyły stosuje się kolumny mniejsze, umiejscowione na odpowiedniej wysokości co pozwala im bardziej "zginąć" w pomieszczeniu i wytworzyć lepsze wrażenia przestrzenne. Dodatkowo pamiętajmy, że tylne głośniki to głośniki efektowe i pełnoprawne kolumny podłogowe będą się po prostu marnowały, dając niepotrzebnie większe obciążenie dla amplitunera. Samo mieszanie firm kolumn w przypadku kolumn tylnych nie jest problemem. Podaj budżet i postaram się coś konkretnego zaproponować. Pozdrawiam. Przepraszam, nie spojrzałem na kwotę w temacie w takim układzie pomyśl o dobrym, wydajnym prądowo amplitunerze, który poradzi sobie nie tylko w kinie ale i w stereo. Mam na myśli Onkyo RZ840 lub Marantz SR6013. Amplituner jest sercem systemu i niższe modele będą zdecydowanie bardziej "kinowe". Wyjścia pre out umożliwią rozbudowę systemu o zewnętrzny wzmacniacz jeśli będziesz chciał w stereo zagrać jeszcze lepiej. Co do kolumn, zwróć uwagę na Monitor Audio z serii Silver, Focal Chora czy Kef z serii Q np. Q750 albo Q950. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 5 listopada 2019 Napisano 5 listopada 2019 Witaj Tak. Dobrze jest mieszać. Może nie do końca wśród systemu 5.0 ale na pewno wśród elektroniki , kolumn i subie. Nie stosować gotowych zestawów narzuconych przez dystrybutora. Ok są tańsze ale często źle dobrane. I tak. Jako bazę elektroniki pomyśl o wspomnianym Onkyo 840. Bardzo dobry wydajny amplituner. Druga opcja to tańszy Yamaha 685 z zastosowaniem zewnętrznej końcówki mocy nada albo atolla. Tu zyskasz na mocy, energii. Opcja kolumn kef q750/:tannoy XT 6f/ czy monitor audio silver nawet 200 lub 300 I do tego sub rel 1205 z nowej linii HT. Zapraszam na odsłuch i po wycenę sprzętu. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Recommended Posts