Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

HBO GO nie ma ścieżki wielokanałowej (tak, tak - taka niespodzianka), tylko PCM, natomiast w Netflix góra DD+. Ale to zależy od źródła. Może Twój TV i apka w nim nie jest w stanie tego podać?! To już musisz sobie, albo poczytać, albo ustalić z serwisem producenta. Co to w ogóle za TV? Może będzie ktoś, kto taki posiada i będzie w stanie Ci podpowiedzieć, czy da się coś z tym zrobić. Ja do tego rodzaju serwisów mam zewnętrzne źródło

Napisano
1 minutę temu, Markcox napisał:

HBO GO nie ma ścieżki wielokanałowej (tak, tak - taka niespodzianka), tylko PCM, natomiast w Netflix góra DD+. Ale to zależy od źródła. Może Twój TV i apka w nim nie jest w stanie tego podać?! To już musisz sobie, albo poczytać, albo ustalić z serwisem producenta. Co to w ogóle za TV? Może będzie ktoś, kto taki posiada i będzie w stanie Ci podpowiedzieć, czy da się coś z tym zrobić. Ja do tego rodzaju serwisów mam zewnętrzne źródło

Dzięki za odpowiedz, telewizor to LG OLED b9.

Napisano

ok, biedy i muzeum nie ma, więc Netflix powinien "wydać" z siebie to, czego oczekujesz. Wrzuć zdjęcia z ustawieniami dźwięku, w menu TV. W każdym razie należy dążyć, żeby TV oddał dźwięk bez swojej ingerencji. Dźwięk zwrotny z TV masz po optyku, czy HDMI po ARC? 

Napisano
55 minut temu, Markcox napisał:

HBO GO nie ma ścieżki wielokanałowej (tak, tak - taka niespodzianka),

Sprawdziłem u siebie i właśnie to dziwne,mam tv Samsunga i HBO go puszczam przez niego, połączone optycznym i mi amplituner wykrywa ścieżkę wielokanałową na dowód zdjęcie po włączeniu filmu Aquaman.

IMG20200216000747.jpg

Napisano
9 godzin temu, platyniak18 napisał:

Może ktoś rozwinąć temat prawidłowego podania ścieżki 5.1 na Ampli?  Mam zestaw taga 606 + magnat 302a + denon 2500h. I pomimo wielu ustawień gra to wg mnie słabo. Filmy oglądam w aplikacjach Netflix i HBO go w tv. Po naciśnięciu przycisku info pokazuje mi signal pcm, a gdzieś czytałem że powinno byś dts. To samo jest po uruchomieniu konsoli. Powinienem coś ustawić w ustawieniach telewizora?

Xboxa dopiero wczoraj rozgryzłem i działa normalnie na DD, a nie sztuczne skalowanie z PCM. Tu była kwestia ustawienia xboxa X. Co ciekawe netflix w xboxie daje tylko DD, zaś w telewizorze apka umożliwia DD+.

Jak poprzednicy pisali, zapewne to kwestia ustawień. zacznij od telewizora, bo tam miałem namieszane.

Napisano
18 godzin temu, Markcox napisał:

ok, biedy i muzeum nie ma, więc Netflix powinien "wydać" z siebie to, czego oczekujesz. Wrzuć zdjęcia z ustawieniami dźwięku, w menu TV. W każdym razie należy dążyć, żeby TV oddał dźwięk bez swojej ingerencji. Dźwięk zwrotny z TV masz po optyku, czy HDMI po ARC? 

Zdjęcia 

IMAG0088.jpg

IMAG0089.jpg

IMAG0090.jpg

IMAG0091.jpg

Napisano
42 minuty temu, Markcox napisał:

;) 

Dzięki za pomoc, bo już zaczynałem żałować pieniędzy wydanych na kino. Teraz gra tak jak jak powinno jest efekt "wow". 

A co do apki hbo, u mnie również nie ma  ścieżki wielokanałowej, gra tak samo jak wcześniej.

Napisano

zgadza się, z nowym jest (był?) podobno problem, ale ja mam "staruszka", który z żadnymi ścieżkami nie ma problemu, wszystkie HD, jeżeli plik je posiada, wydala z siebie bez zająknięcia. Netflix również gra wszystko w 5.1 w DD+.

HBO GO zawsze było 100 lat za murzynami, zarówno pod względem dźwięku, obrazu, bitrate'u itd. Istny dramat, jak na taką "markę". Tym bardziej, że w TV na ich kanałach wygląda to dużo lepiej - jakość obrazu zdecydowanie lepsza, a i z dźwiękiem DD 5.1 nie ma żadnego problemu, więc często wolę sobie nagrać coś od nich z TV na dekoder, niż męczyć się tą apką.

Dlatego dziwi mnie, że u kolegi Maverick HBO GO podaje digital. Taka zmiana na bardzo duuuuuuży plus i przeszła bez echa w internetach?! 🤔

Napisano
6 godzin temu, Markcox napisał:

Dlatego dziwi mnie, że u kolegi Maverick HBO GO podaje digital. Taka zmiana na bardzo duuuuuuży plus i przeszła bez echa w internetach?! 🤔

Troszkę poczytałem na różnych forach i podobno z tym dźwiękiem w HBO go jest jakaś dziwna sprawa,jednym działa ,drugim nie,podobno zależy też od sprzętu, kompletna wariacja.

Napisano

Ale spotkałem się z tym ale nie aż na taką skalę. Np Netflix ma tego swojego pseudo atmosa i też to nie działa na wszystkich urządzeniach. No ale wybór ścieżki to już taki standard że jak bez tego żyć!?

Napisano

tak, tylko w przypadku Netflix'a sprawa jest jasna i lista tych kilku urządzeń, na których działa atmos,jest znana (chociaż ostatnio też jakaś mała tajemnica z tego została zrobiona-był tu niedawno temat), ale sam DD+ jest standardem w każdym przypadku. Natomiast HBOGO to 2.0 odkąd pamiętam i nic nie wskazywało, żeby miało to się w najbliższym czasie zmienić. Jak widać, w jakichś warunkach jest w stanie zagrać Digital - ciekawe, czy samo HBO zdaje sobie z tego sprawę?! 

2 godziny temu, S4Home napisał:

jak bez tego żyć!?

oglądając filmy na "dwójce" z lektorem 😂

Napisano
Dnia 15.02.2020 o 23:13, Markcox napisał:

natomiast w Netflix góra DD+.

Jest to nieprawda, Netflix obsługuje też Dolby Atmos - o ile konkretny port Netflixa na dane urządzenie, na którym go odpalasz, to wspiera.

Oczywiście odbiornik sygnału audio również musi wspierać Dolby Atmos.

Napisano
22 godziny temu, Markcox napisał:

oglądając filmy na "dwójce" z lektorem 😂

Tylko po pijaku :P Jak już czcionki nie widać :P:P

21 godzin temu, Markcox napisał:

obsługuje Atmos, ale w oparciu o ścieżkę DD+, a nie ścieżki HD ;)  

Dokładnie tak. Netflix ma pseudo Atmosa ktory jest w DD+. A nie prawdziwy atmos który jest w rozumieniu rozwinięciem Dzwieku i kodeka Dolby True HD.