Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie

Jest to jak widać mój pierwszy post na forum, ale nie pierwsza wizyta :)

Pomieszczenie to salon prostokąt 3m x 6m, mieszkanie.

TV wisi na ścianie w centralnym punkcie na przeciwko kanapy. TV 55', 110 cm nad podłogą. Obok niego miały by stać kolumny, nad 3 pozostałe elementy z zestawu. Sub obok na podłodze, zabudowany dodatkowo w szafkę.

Zestaw będzie głównie wykorzystywany do filmów + muzyka (głównie muzyka klubowa typu Trance Classic z 2000 r.)

Dużo czytałem, szukałem i chciał bym prosić Was o opinię zestawu:

ONKYO TX-NR686 SREBRNY + JAMO S807 HCS 5.0 BIAŁY + Jamo S 810 SUB (biały) = zestaw po zsumowaniu wychodzi około 5200 zł bez kabli (prosił bym o propozycje kabli do tego zestawu, ze średniej półki cenowej). Chciał bym zamknąć się w cenie 5500zł, ale jeśli warto będzie dopłacić te 100-200zł to do zaakceptowania.

Często polecacie ONKYO TX-NR676, ale jest on dostępny tylko w wersji czarnej (a to psuje mojej lubej wystrój, stąd wersja 686 bo jest dostępna w srebrnej wersji kolorystycznej).

Poskładałem więc z kilku tematów zestaw dostępny głównie w wersji białej, i proszę Was o opinię czy to dobry wybór.

Oczekuję od tego zestawu szczegółowego dźwięku, tzn. jeśli puszczę na nim prostą MP3, a później ten sam utwór już w wersji 5.1 to będzie słychać różnicę. Do tego od Suba głębokiego basu.

Jeśli waszym zdaniem to dobry zestaw, lub polecacie coś innego to proszę o propozycję, a w ostatecznym rozrachunku (widziałem też że są tu firmy, które fajnie pomagają i doradzają) wycenę zestawu. A co dalej do kupna to już na PW.

Napisano

Cześć.yo albo mało czytasz albo czytałeś bardzo dawno temu.

W tej cenie dostaniesz solidny system kinowy ale mam kilka uwag do twojego pomysłu:

- sub nie może byc zabudowany w szafce

- Onkyo 676 to był pykajacy model z wada fabryczna 2 lata temu. Jak chcesz upolować okazje to 686 jeśli jesczze jest albo Yamaha 685 czy nowe Onkyo 696

- jamo seria s to tylko dobry wygląd. Kolumny bardzo słabo się spisują w kinie a w muzyce to tragedia. Albsolutnienie je pomiń.

I takie informacje znajdziesz na forum w ci drugim wątku :)

zamiast jamo:

polk t531, taga 606v3, quadral 6500le

co do suba to magnat 302a.

w razie pytań albo chęci wyceny zapraszam

pozdrawiam

Napisano

Cześć

Dziękuję za odpowiedź

Po przeglądnięciu zaproponowanych przez Ciebie sprzętów, wybrałem:

Yamaha MusicCast RX-V685 + Taga 606v3 + Magnat 302a (co do zabudowy muszę coś wymyślić, aby go gdzieś delikatnie schować)

Zanim wybrałem Jamo, czytałem o Polk T531 oraz Taga 606v3, te drugie bardzo przypadły mi do gustu i to był wstępnie mój pierwszy wybór. Później o wyborze zdecydował kolor i wygląd.

Zastanawiam się i szukam, czy znajdę może kolumny troszkę płytsze +- 20 cm, te wyżej wymienione oscylują w 26 cm głębokości, a jak by do tego doszedł jeszcze biały kolor jak w Jamo to już w ogóle było by idealnie.

Napisano

Muszę przyznać rację kolegom z konkurencji na temat Jamo, które powinieneś odpuścić i wziąć pod uwagę Polka to kolumny tanie, ale absolutnie się bronią. Z amplitunerów czy weźmiesz Yamahę, czy Onkyo będziesz zadowolony z subwooferów zerknij jeszcze na Klipscha R-100SW. Zapraszam na odsłuchy i indywidualne wyceny.