Damian.zg89 Napisano 3 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2020 Witam. Właśnie przeszukuję sieć globalną w poszukiwaniu informacji o sensie takiego podłączenia kolumn. Mianowicie mój wzmacniacz posiada 2 sekcje A i B na 2 pary kolumn lub do podłączenia w systemie bi-amp. Nic nowego. Jednak wzmak ten ma cyt. "dwie osobne sekcje, zasilane z dwóch wydajnych transformatorów" tak więc zastanawiam się czysto teoretycznie czy jeżeli jedną kolumnę podłączę do sekcji A, a drugą do sekcji B i sam wzmak ustawię na obie sekcje aktywne tak, aby obie końcówki zasilały po jednej kolumnie to jaki uzyskam efekt? Czysto teoretycznie z nudów się zastanawiam, nic nie mam zamiaru przełączać, chyba że może to jakieś korzyści przynieść. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2020 Nie robi się takich miksów. Spójrz na impedancje kolumn i wzmacniacza. Zazwyczaj górne gniazda kolumnowe we wzmacniaczu obsługują od 4 omów, a dolne od 8 omów. Obejrzyj dokładnie wzmacniacz z tyłu obudowy i sprawdź które gniazda obsługują żądaną wartość. I podłącz właściwie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian.zg89 Napisano 3 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2020 U mnie jest tak więc czy do A czy do B to bez różnicy. A również z czystej ciekawości takie zastosowanie jak na szkicu co spowoduje? Moc na kolumny podwoi się? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 3 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2020 Raczej wystąpi błąd połączenia 😂A poważnie to też kiedyś o to pytałem i ktoś odradził. Możesz podłączyć A+B chyba tylko wtedy gdy masz podwójne gniazda w kolumnach wysokie/niskie.Pod kazda parę gniazd osobno, zworkę pomiędzy gniazdami wyciągasz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2020 http://www.avstore.pl/baza-wiedzy/jak-dziala-bi-wire-i-bi-amp/ Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian.zg89 Napisano 3 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2020 Zdublowałem pytanie na elektrodzie i moje kombinacje nie mają sensu. Cytując: Cytat Obydwa wyjścia A i B mają stronę L i R a wzmacniacz dla kanału L czy R jest zasilany z własnego transformatora czyli obojętnie czy kolumny podłączone są pod wyjścia A czy B czy nawet A+B to pracują oba wzmacniacze i oba transformatory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts