MobyDick Napisano 2 lutego 2020 Napisano 2 lutego 2020 Myślę ze lepiej jeśli głośniki są w osobnych objętościach, bo w mniejszej obudowie rezonanse falowe są wyżej położone i łatwiej je stłumić wypełnieniem. Odpisz, cytując
Kers124 Napisano 2 lutego 2020 Autor Napisano 2 lutego 2020 A będzie to równie dobrze działać jeśli będzie jedną obudowa i np po lewej stronie będzie głośnik nisko i wysoko i z tylu basa reflex i na środku w środku głośnika była by deska która rozdzielała by prawą stronę? A warto wygłuszać ściany jakimiś materiałem? Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 2 lutego 2020 Napisano 2 lutego 2020 Czasem w kolumnach głośniki mają osobne obudowy, jednak nie spotkałem się jeszcze z takim rozwiązaniem gdzie tunele miały by się ze sobą łączyć. Bo i po co ? Ale jeśli znajdziesz dla tego powód to możesz tak zrobić . Gdy 2 głośniki są w jednej komorze wtedy można użyć jeden wspólny tunel br. Gdy są w osobnych, wtedy trudniej to zrealizować, jednak nie jest to niemożliwe. Odpisz, cytując
Kers124 Napisano 2 lutego 2020 Autor Napisano 2 lutego 2020 Znaczy ja chcę jeden tunel na lewą stronę jeden na prawą Odpisz, cytując
Kers124 Napisano 2 lutego 2020 Autor Napisano 2 lutego 2020 Chodzi mi takie jakby dwie kolumny razem połączone oddzielone. A przodu głośnik nisko i wysoko a z tylu każda ma swoj bas reflex. Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 2 lutego 2020 Napisano 2 lutego 2020 Tak to mniej więcej musi wyglądać. Tunele br można umieścić praktycznie z dowolnej strony. Jeśli są u dołu, wtedy potrzebne są jakieś nogi na których będzie stać. Jeśli taki głośnik ma grać w otwartej przestrzeni to sugerował bym nie umieszczać ich z tyłu. Zwykle wtedy najlepiej sprawdzają się wyprowadzone do przodu. Ilość wytłumienia lub jego brak trzeba dobrać eksperymentalnie. Odpisz, cytując
Kers124 Napisano 2 lutego 2020 Autor Napisano 2 lutego 2020 Czyli np tak te bas reflex? A te wysokotonówki to najlepiej naklejać na obudowę bo u nich chyba nie ma problemu zwarcia akustycznego? Czy lepiej zrobić dziurę i włożyć je w nią ja niskotonowe? Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 2 lutego 2020 Napisano 2 lutego 2020 15 godzin temu, MobyDick napisał: Poza tym możesz użyć akumulatorów samochodowych ołowiowych. Tyle ze te będą ciężkie. Ciężkie i niezbyt bezpieczne w domu ze wzgledow zdrowotnych.... troche truje taka bateria w zamknietym pomieszczeniu. Odpisz, cytując
Kers124 Napisano 2 lutego 2020 Autor Napisano 2 lutego 2020 Zasilanie to raczej użyje zasilacza a gdy będę chciał aby był przenośny to jakiś pakiet 18650 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 2 lutego 2020 Napisano 2 lutego 2020 1 godzinę temu, Kers124 napisał: Okej chciałbym aby to było jakby w jednej obudowie tylko pytanie czy lepiej zrobić jedna obudowe 30l czy dwie oddzielne 15l które będę oddzielne z oddzielnymi bas reflexami które np złącze razem? Gdzie dźwięk jest jakby lepszy gdy dwa głośniki są obok siebie w odbudowie czy każdy ma swoją? A tak poza tym słyszałem że dobrym materiałem jest drewno MDF do wykonywania takich konstrukcji? Tutaj zwrocilbym uwage na to ze mamy doczynienia z obrazem stereo, wiec jedna obudowa wspolna moim zdaniem nie bedzie dobra, ponieważ dzwieki z lewego kanalu (membrana również promieniuje do tylu) bedzie wprowadzać interferencje na kanal prawy. W skrócie.... w jednej wspolnej obudowue mieszajace się dzwieki obu membran czyli dzwiek z jednego kanalu odbija sie od obudowy i "naklada" na drugą wprowadzajac znieksztalcenia. Minimalne ale jednak jakies tam są.... tak wiec lepiej dwie niezalezne obudowy polaczone razem wspolnym frontem... powodzenia i miłej zabawy. Pozdr. Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 2 lutego 2020 Napisano 2 lutego 2020 Raczej kwestie zdrowotne są tu mało istotne. Używanie kuchenki gazowej wydaje się tu znacznie bardziej szkodliwe .Przy ładowaniu akumulatora głównym problemem jest wydzielanie niewielkich ilości się wodoru i tlenu. Tlen jest w powietrzu i nas nie truje, a wodór również nie jest substancją trującą. W przypadku samochodów jego zapalenie się może stwarzać problem. Mało jednaj możliwe przy jego bardzo niskim stężeniu. Siarki i związków ołowiu raczej bym się nie spodziewał na zewnątrz. Są nawet akumulatory żelowe które często można spotkać w UPS-ach. To również akumulatory ołowiowe. Przy braku utylizacji ołów jest szkodliwy dla środowiska. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 2 lutego 2020 Napisano 2 lutego 2020 (edytowany) 7 minut temu, MobyDick napisał: Raczej kwestie zdrowotne są tu mało istotne. Używanie kuchenki gazowej wydaje się tu znacznie bardziej szkodliwe .Przy ładowaniu akumulatora głównym problemem jest wydzielanie niewielkich ilości się wodoru i tlenu. Tlen jest w powietrzu i nas nie truje, a wodór również nie jest substancją trującą. W przypadku samochodów jego zapalenie się może stwarzać problem. Mało jednaj możliwe przy jego bardzo niskim stężeniu. Siarki i związków ołowiu raczej bym się nie spodziewał na zewnątrz. Są nawet akumulatory żelowe które często można spotkać w UPS-ach. To również akumulatory ołowiowe. Przy braku utylizacji ołów jest szkodliwy dla środowiska. Żelowe jednak są dużo drozsze, chyba ze potaniały ostatnio. Żyjemy w czasach gdzie coraz wiecej ludzi choruje chociazby na raka! Nie wiem czy "lekkie" wydobycie kilku dodatkowych smieci z akumulatora nie wplynie na nasze zdrowie, wiec wolalbym trzymac sie z daleka od tablicy mendelejewa... Ale oczywiscie mogę się mylic....! Pozdrawiam Edytowano 2 lutego 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując
Kers124 Napisano 2 lutego 2020 Autor Napisano 2 lutego 2020 A jak polecacie zamocować wysokotonówki przykleić na obudowę czy zrobić dziurę wewnątrz i włożyć? Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 2 lutego 2020 Napisano 2 lutego 2020 Za 29 zł akumulator żelowy 12V 2300 mAh https://allegro.pl/oferta/akumulator-zelowy-12v-2-3ah-agm-mws-produkcja-2017-6802972226 to odpowiednik pakietu trzech ogniw litowych połączonych szeregowo o tej samej pojemności. Wychodzi po niespełna 10 zł za ogniwo. https://allegro.pl/oferta/akumulator-zelowy-agm-12v-18ah-produkcja-2018r-hq-6999724558 za 18000 mAh za 95 zł ( pojemność prawie 8 razy większa ) Po prostu akumulatory żelowe ( ołowiowe ) są tańsze od litowo jonowych. 4 minuty temu, Kers124 napisał: A jak polecacie zamocować wysokotonówki przykleić na obudowę czy zrobić dziurę wewnątrz i włożyć? Jak wolisz. Jeśli chcesz na zewnątrz to umieścił bym te wysokotonowe na górze głośnika. Odpisz, cytując
Kers124 Napisano 2 lutego 2020 Autor Napisano 2 lutego 2020 Planując obudowe planuje że ta obudowa będzie takich wymiarów. Myślę że będzie ok. Objętość 30l. Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 2 lutego 2020 Napisano 2 lutego 2020 (edytowany) Przy projektowaniu obudowy musisz uwzględnić grubość ścian. Ta obudowa ma ponad 30 litrów objętości zewnętrznej, jednak jeśli zrobisz ją z płyty o dość typowej grubości 18 mm, która będzie odpowiednia dla takiej obudowy i uwzględnieniu przegrody, ma już tylko 20 litrów. Do wymiarów wysokości i głębokości musiałbyś dodać 3,6 cm a do szerokości 5,4 cm. Powiedzmy że 50 / 22 / 40 cm da niespełna 30 litrów objętości wewnątrz obudowy. Edytowano 2 lutego 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując
Kers124 Napisano 3 lutego 2020 Autor Napisano 3 lutego 2020 Nie mogę znaleźć jakoś tej tuby basa reflex śr 5 i długość minimalnie 10cm. Na razie znalazłem taką zbliżona https://allegro.pl/oferta/tuba-rura-tunel-bassreflex-hd-11-wym-102-44-36-6060586709 ale nie pasuje idealnie. Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 3 lutego 2020 Napisano 3 lutego 2020 Jeśli użyjesz po 2 takie tunele na głośnik nie trzeba będzie ich nawet przycinać. Będą pasowały idealnie. Odpisz, cytując
Kers124 Napisano 3 lutego 2020 Autor Napisano 3 lutego 2020 No użyje dwóch. A czemu pasują idealnie skoro nie mają tych wymiarów co podawałeś wcześniej? I lepiej te tuby br umieścić z przodu czy z tyłu jak to będzie odnosiło się to brzmienia głośnika? Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 3 lutego 2020 Napisano 3 lutego 2020 Bo strojenie obudowy wypada w obu przypadkach prawie przy tej samej częstotliwości ( 52 i 53 Hz ) . Miejsce gdzie znajdują się tunele br ma do pewnego stopnia wpływ na propagację niskich częstotliwości. Każdy wybór czy będzie z tyłu lub z przodu ma swoje wady i zalety. Jeśli jest z tyłu wtedy redukuje wpływ efektu piszczałkowego tuneli ( podbijania częstotliwości o długości fali w której rezonują falowo dźwięki w takim tunelu, to efekt niepożądany ) i wymagana jest w jakiejś sensownej odległości ściana od której bas będzie się odbijał. Pozwala to nieco obniżyć strojenie br i pozwala uzyskać niżej schodzący bas. Gdy tunel jest z przodu, wtedy wpływ sąsiadujących ścian jest mniejszy. W przypadku kolumn które mają grać w otwartej przestrzeni ( na zewnątrz ) z zasady tunele br umieszcza się z przodu. Przy 2 tunelach na głośnik jeden może być z tyłu a drugi z przodu. Tunele takie możesz też umieścić na innych ścianach kolumny. Odpisz, cytując
Kers124 Napisano 3 lutego 2020 Autor Napisano 3 lutego 2020 5 minut temu, MobyDick napisał: Ok dzięki Odpisz, cytując
Kers124 Napisano 5 lutego 2020 Autor Napisano 5 lutego 2020 Mam jeszcze pytanie podłączyłem ten układ pod głośnik i narazie zasilacz 12v specyfikacja na filmiku i na maksymalnej głośności gra dość cicho. I mam pytanie czy jest to spowodowane tym że powinien mieć użyty zasilacz ten co dawałem link 24v 7.5,a? Czy jest to jakaś wada układu? VID_20200205_142721.mp4 I jeszcze gdy podłączam telefon to gra dużo ciszej niż gdy podłączam muzykę z np tabletu. Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 5 lutego 2020 Napisano 5 lutego 2020 To jak grają głośniki możesz ocenić dopiero gdy znajdą się w obudowie, bo teraz fale dźwiękowe reprodukowane przez jedną stronę membrany w dużej mierze znoszą się z tymi z drugiej jej strony bo są w przeciwfazach. Do tego służy własnie obudowa. Gdyby taki głośnik jej nie potrzebował, to by jej nie trzeba było robić . Dwa źródła mogą mieć różny poziom wyjściowy sygnału i potencjometr służy do tego abyś mógł sobie ustawić głośność jaka aktualnie potrzebujesz. Odpisz, cytując
Kers124 Napisano 5 lutego 2020 Autor Napisano 5 lutego 2020 No na filmiku potencjometry był na maksa i tablet. A moc powinna być sporo większą z tym mocniejszym zasilaczem? Odpisz, cytując
Recommended Posts