1Ender Napisano 4 lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 Dac magic 100 nie ma regulacji głośności. Z tego typu daców lepszy jest Nostromo dac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 Nie wiem jaki poziom jakości dźwięku prezentują te głośniki. Może zasługują na DAC-i tej klasy. Jednak bardziej prawdopodobne wydaje mi się że bardziej odpowiedni był by dla niego np. taki ustrój: https://pl.aliexpress.com/item/4000410274530.html . Nie słyszałem go. Z wyjścia słuchawkowego musi dać przynajmniej 2V i pewnie z RCA również. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_Piotr Napisano 4 lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 Polecam FX-Audio DAC-X7. Na audiofanatyk.pl jest recenzja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 Ten ma przynajmniej : Napięcie na wyjściu RCA: 1,9 Vrms Napięcie na wyjściu słuchawkowym: 3 Vrms Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz -_- Napisano 4 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 Dzięki zpanowie zrozumiałem szukać dac z napięciem RCA kolo 2 i słuchawkowym koło 3 i powinno być lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 Daci Nostromo na wyjściu mają powyżej 2Vrms. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 3 godziny temu, Łukasz napisał: Dzięki zpanowie zrozumiałem szukać dac z napięciem RCA kolo 2 i słuchawkowym koło 3 i powinno być lepiej. Myślę że około 2V na wyjściu liniowym powinno wystarczyć. Na przykładzie FX-Audio DAC-X7 widać że napięcie na wyjściu słuchawkowym może być wyraźnie większe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz -_- Napisano 5 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 Wyczytałem w specyfikacji Edifier r1600tiii coś takiego: Input sensitivity: PC: 700mV +- 50mV AUX: 550mV +- 50mV Czy to jest istotna informacja przed kupnem DAC i co mówi? 11 godzin temu, MobyDick napisał: Myślę że około 2V na wyjściu liniowym powinno wystarczyć. Na przykładzie FX-Audio DAC-X7 widać że napięcie na wyjściu słuchawkowym może być wyraźnie większe. Jakbyś się do tego odniósł bo ja na razie raczkuję w sferze audio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 (edytowany) Czułość wejścia to napięcie sygnału które daje pełna moc wzmacniacza gdy ustawimy głośność na maksimum. I faktycznie jest ona dość niska, bo za typową wartość jak już napisałem uważa się 0,2V czyli 200 mV. Wynika z tego że z wejścia AUX głośniki powinny grac nieco głośniej. Jednak jeśli Twój FX daje 1,1V to nawet ciche pliki ze ścieżką AC3 przy których napięcie będzie osiągało połowę maksymalnego napięcia powinny powinno dać maksymalna głośność bez dużych zniekształceń dla tych głośników. Wydaje się że nie powinno być z tym problemu. Pod które wejście podłączyłeś DAC ? Nie wiem jak wygląda sprawa z przełączaniem źródeł w tych głośnikach. Wygląda tak jakby nie posiadały żadnego selektora. Wtedy problemem może być sytuacja gdy masz coś podłączone pod oba wejścia równocześnie. To może bardzo obniżać ( podnosić wartość ) czułość wejściową tych głośników. Edytowano 5 lutego 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz -_- Napisano 5 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 1 godzinę temu, MobyDick napisał: Czułość wejścia to napięcie sygnału które daje pełna moc wzmacniacza gdy ustawimy głośność na maksimum. I faktycznie jest ona dość niska, bo za typową wartość jak już napisałem uważa się 0,2V czyli 200 mV. Wynika z tego że z wejścia AUX głośniki powinny grac nieco głośniej. Jednak jeśli Twój FX daje 1,1V to nawet ciche pliki ze ścieżką AC3 przy których napięcie będzie osiągało połowę maksymalnego napięcia powinny powinno dać maksymalna głośność bez dużych zniekształceń dla tych głośników. Wydaje się że nie powinno być z tym problemu. Pod które wejście podłączyłeś DAC ? Nie wiem jak wygląda sprawa z przełączaniem źródeł w tych głośnikach. Wygląda tak jakby nie posiadały żadnego selektora. Wtedy problemem może być sytuacja gdy masz coś podłączone pod oba wejścia równocześnie. To może bardzo obniżać ( podnosić wartość ) czułość wejściową tych głośników. Głośniki do dac podłączone 2 RCA 2 RCA ( próbowałem połączenia pod wszystkie wyjścia RCA zamiennie z głośnika dwa są dla pc in i dwa AUX in różnicy nie usłyszałem) do dac łączyłem 2 RCA jak i Jack. Także wszystkie opcje sprawdzone różnicy brak lub przeze mnie niesłyszalna. Dac do tv połączyłem Toslink bo tylko takie wejście mam w TV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 A jak sprawa wygląda przy podłączonym tylko DAC-u do wejścia AUX z wolnymi gniazdami PC-in ? Możliwe jest również że głośniki mają uszkodzone wejście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 Jest też możliwe że w DAC-u masz uszkodzone wyjścia i dają zbyt słaby sygnał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz -_- Napisano 5 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 6 minut temu, MobyDick napisał: Jest też możliwe że w DAC-u masz uszkodzone wyjścia i dają zbyt słaby sygnał. Raczej nie gdyż po podłączeniu do kompa działa super Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 W takim razie zbyt słaby sygnał jest wynikiem działania sytemu w TV. Gdyby jednak wejście w głośnikach lub wyjście w DAC-u miały odpowiednią czułość, wtedy zapewne było by lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz -_- Napisano 5 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 A jak czułość powinien miec mój przyszły dac czy chodzi o te 2 V ?7 W każdym razie dziękuję wam za pomoc 4 godziny temu, MobyDick napisał: W takim razie zbyt słaby sygnał jest wynikiem działania sytemu w TV. Gdyby jednak wejście w głośnikach lub wyjście w DAC-u miały odpowiednią czułość, wtedy zapewne było by lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 W przypadku wyjścia RCA jak już pisałem 2V to standardowa wartość. Co najwyżej możesz się spodziewać maksymalnie w niektórych 0,1-0,2V więcej. Więcej nie będzie. Tylko wyjścia słuchawkowe mogą dawać wyższe wartości napięcia i to nie zawsze. 125 mW przy impedancji 32 omy daje właśnie 2V. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz -_- Napisano 6 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2020 (edytowany) A gdzieś czytałem że po xrc jest 4 V, tyle że ja się nie znam i jedynie mogę snuć domysły Edytowano 6 lutego 2020 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 lutego 2020 Udostępnij Napisano 6 lutego 2020 Tak, z wyjścia XLR pomiędzy 2 pinami sygnału napięcie będzie 2 razy wyższe niż pomiędzy jednym z tych pinów a pinem masy. Problem chyba w tym ze DAC-i z wyjściami symetrycznymi są zwykle dość drogie i nie za bardzo widzę sens podłączać takie urządzenie do tych Edifierów. No i przewód do podłączenia trzeba by raczej dorobić sobie na własną rękę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts