Creed Napisano 5 lutego 2020 Napisano 5 lutego 2020 Cześć wszystkim. Zacznę od tego, że jestem bardzo świeży w temacie i moją dotychczasową wiedzę czerpałem wałkując wątki z tego forum. Otóż chciałbym złożyć swój pierwszy przyzwoity zestaw audio, z tym że jest pewien problem. Aktualnie nie mam możliwości w żaden sposób rozstawienia głośników w systemie 5.0/5.1, gdyż kanapa stoi przy samej ścianie i tylne głośniki byłyby bardziej z boku niż z tyłu, co mija się z celem. W przyszłości mam nadzieję to zmienić (zmieni się wtedy też najprawdopodobniej metraż) i chciałbym żeby mój zestaw był na to przygotowany, a na razie prawdopodobnie będzie najlepiej jak złoże jakieś 2.0. Budżet w jakim chciałbym się zmieścić to jakieś 7 tys. zł (licząc amplituner oraz wszystkie głośniki do systemu 5.0. Z SUBem może być trochę drożej). Wstępnie po przeczytaniu kilkunastu wątków z tego forum zastanawiałem się nad dążeniem do zestawu Aurora 700 + 300 + Center 30 + Onkyo NR686/Yamaha 685 zaczynając od kolumn 700 ale nie wiem czy nie będą one za mocne do aktualnego pokoju (tak jak w temacie, pokój ma około 13m2). Umówiłem się na sobotę na odsłuch, a człowiek ze sklepu doradził mi jeszcze jedną opcję: mianowicie złożenie systemu 2.0 na Aurora 300 i w przyszłości dokupienie podłogówek. Co myślicie o takiej opcji? Lubię moje zakupy dokładnie przemyśleć, wiec jeśli macie inne pomysły to bardzo chętnie posłucham i odsłucham :). Jeśli chodzi o amplituner to chciałbym również w niedalekiej przyszłości zmontować coś niezbyt drogiego na kształt bezprzewodowego systemu multiroom w kuchni i sypialni (tutaj jeszcze nie rozeznałem się w temacie, więc nawet jeszcze sam nie wiem co chcę) oraz podłączyć gramofon (nie mam pojęcia dlaczego, jakoś podoba mi się klimat półki z kolekcją winyli ) także fajnie jakby mój amplituner umożliwiał takie opcje. Słucham głównie muzyki gitarowej, zarówno mocniejszych brzmień jak i ballad, aktualnie korzystając ze Spotify (w przyszłości tak jak wspominałem wcześniej być może gramofon ) ale w 70% zestaw będzie wykorzystywany do TV (Netflix oraz sport) oraz konsoli. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za aktywność w wątku. Odpisz, cytując
BaliGdynia Napisano 5 lutego 2020 Napisano 5 lutego 2020 Za jakiś czas....czyli kiedy? 5/6/9 lat to bez sensu teraz coś kupować aby za kilka lat używać. Kup teraz Denon Dra800h+Heco Aurora1000 i będziesz zadowolony. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 5 lutego 2020 Napisano 5 lutego 2020 Heco aurora 1000 do 13 metrów 🙂? Jestem podobnego zdania co kolega @BaliGdynia, z tym że ja zamiast amplitunera stereo szedłbym w klasyczny wzmacniacz, który później będziesz mógł wykorzystać jako końcówkę mocy w kinie. Kolejna kwestia to płyty. Czy masz już kolekcje winyli czy dopiero o niej myślisz? Jeśli chcesz się bawić w to na poważnie to na pewno nie z amplitunerem AV. No i musisz liczyć się z kosztami samych płyt. Sam kiedyś myślałem o gramofonie ale przemyślawszy za i przeciw skończyło się na... streamerze 🙂. Pozdrawiam. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 6 lutego 2020 Napisano 6 lutego 2020 no dokładnie. Kiedy ta zmiana? Bo 700 do 13to jednak za dużo. Nie mowiać o 1000. Budżet na zestaw masz ok. Ale pytanie i kwestia aby wydac go z głową. Odpisz, cytując
Creed Napisano 6 lutego 2020 Autor Napisano 6 lutego 2020 no dokładnie. Kiedy ta zmiana? No raczej kilka lat jeszcze tutaj pomieszkam. Myslalem po prostu, że tak się będzie bardziej opłacało. Żeby kupić już na przyszłość i nie stracić pieniędzy później na odsprzedawaniu/wymianie. Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując
Markcox Napisano 6 lutego 2020 Napisano 6 lutego 2020 tak, jak z zakupem kolumn to mogłoby się jeszcze sprawdzić, tak w elektronice i świecie ampli KD, kilka lat, to są wieki. W kolumny możesz pójść, ale do nich dołóż jakiś wzmacniacz stereo, który będzie mógł robić za końcówkę mocy i na ten moment CI wystarczy, a i taki wybór będzie też bezpieczniejszy do "zamrożenia" Odpisz, cytując
Creed Napisano 6 lutego 2020 Autor Napisano 6 lutego 2020 40 minut temu, Markcox napisał: tak w elektronice i świecie ampli KD, kilka lat, to są wieki. No to z tego sobie nie zdawałem sprawy. To jaki zestaw byście proponowali? Jeśli nie te Aurora 700, to co? Poprosiłbym o propozycje amplitunerów/wzmacniaczy, żebym mógł sobie sprawdzić na odsłuchu. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 6 lutego 2020 Napisano 6 lutego 2020 Oj to nie. Za kilka lat to beda juz inne ceny inne elementy i inne standardy To moim zdaniem kupc coś tymczasowego. Taniego, może używanego a kapital niech procentuje i nie traci. Odpisz, cytując
Recommended Posts