Skocz do zawartości

Zestaw do salonu - 2.0 podłogowe + DAC/AMP - do 10 000 PLN

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

wielka prośba o pomoc w skompletowaniu zestawu audio do salonu - budżet na kolumny 2.0 + DAC/AMP to do 10 000 PLN. Poniżej założenia:

1. Kolumny 2.0 podłogowe do salonu 35 m^2, max. szerokość każdej 25 cm (optymalnie do 20 cm), brak ograniczeń co do wysokości.

2. Sygnał do nich pójdzie z innego pokoju z komputera stacjonarnego (oddalonego o... 12 metrów kabla w ścianie?) - pewnie dokupię jakąś kartę muzyczną żeby nie lecieć z integry. Do tego podłączam również konsolę PS4 (PS5 za rok) i czasem chciałbym puścić coś prowizorycznie prosto z telefonu (po kabelku lub bluetooth/wifi).

3. Zależy mi najbardziej na muzyce dobrej jakości - słucham tylko i wyłącznie elektroniki (techno, psytrance). Oczywiście fajnie żeby dźwięk z ps4 i jakieś filmy z PC również nie były totalną porażką :)

4. Potrzebuję do tego DAC/AMP - co będzie lepsze przy powyższych wymaganiach?

Z góry dziękuję :)

Napisano

Cześć,

Z tym puszczaniem muzyki z innego pokoju to rozumiem że nie do końca przemyślana kwestia.

Przecież w dzisiejszych czasach kupujesz odtwarzacz sieciowy udostępniasz dysk i albo ściagasz z niego FLACi albo grasz spotify i Tidal i nikt nie lata do drugiego pomieszczenia mieniać utwór.

6 godzin temu, Tompior napisał:

1. Kolumny 2.0 podłogowe do salonu 35 m^2, max. szerokość każdej 25 cm (optymalnie do 20 cm), brak ograniczeń co do wysokości.

Już ten punkt mnie martwi bo świadczy o tym że chcesz kolumnę włożyc do jakiejś wnęki? pomiędzy coś? Pokaż fotkę.

W tej cenie:

Marantz PM7000N + Fyne F502

Cambridge CXA81 + CXN V2 + Elac Uni Fi FS albo KEF Q750

NAD 375 + Yamaha WXC50 + Dali Optiocon 8 albo Monitor audio Silver 300

Te systemy prezentują deczko inną barwę dźwięku. Dlatego najlepiej by było gdybyś nas odwiedził albo wypożyczył od nas sprzet do odsłuchu. A my przygotujemy Ci dobrą forumową cenę.

Napisano (edytowany)

Dzięki za odpowiedź :)

W drugim pokoju jest komputer, z którego będę puszczał filmy w salonie (kabel hdmi do projektora). Dlatego piszę o jego podłączeniu do głośników.

Kolumny nie będą we wnękach - po prostu jedna z nich może mieć max. 25 cm szerokości żeby trafiać w salon i omijać ekran rzutnika. A druga musi być taka jak pierwsza :)

PS. Wiem, że nie będę miał idealnej akustyki i cały salon nie był projektowany pod uzyskanie najlepszego dźwięku - Ale trzeba pracować z tym co jest :P

Edytowano przez Tompior
Napisano

Wszystko jasne z szerokością. Jeśli lubisz słuchać muzyki elektronicznej to niewątpliwie potrzebujesz zestawu o bardzo dobrej kontroli żeby muzyka nie zlewała się w całość. Pokój masz spory i Zważywszy na Twoje preferencje musimy znaleźć potężniej brzmiące kolumny. W tej kwocie widziałbym następujące zestawy :

Cambridge Audio cxa80 + cxn v2.2 + kef q950

Marantz 7000n + Pylon Audio Diamond 28 

Onkyo tx8390+ Polk Audio rti a7

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny lub umówienia się na bezpłatny odsłuch.

Napisano
7 godzin temu, S4Home napisał:

A nie lepiej mieć w salonie po prostu mały player? On lepiej odtwarza filmy niż PC :P

Ferguson ATV albo Nvidia Shield. Nie zawiedzie Cie i problem z głowy.

W sumie to bardzo dobry pomysł :o

Zamiast ciągnąć kable przez pół mieszkania, mogę wstawić nvidię shield, do niej podłączyć zewnętrzną kartę dźwiękową, to do DACa i do kolumn. Będzie dobra jakość dźwięku? :)

Napisano (edytowany)

Niedługo wrócę w temacie odsłuchów i wyboru sprzętu - mam jeszcze jedno pytanie.

Czy są jakieś sensowne propozycje kolumn 2.0 o wysokości do 80 cm? Kolumny będą stały za/pod ekranem projektora (w idealnym scenariuszu będą kilka cm za ekranem, ale cała kolumna zmieści się pod jego dolną krawędzią, żeby nie zasłaniać dźwięku), którego dolna krawędź będzie wisieć 80-100 cm nad ziemią.

Edytowano przez Tompior
Napisano

Na pewno nie będzie poniżej 80 cm - a czy będzie 100 cm zależy od tego czy chcę zmniejszyć sobie komfort oglądania (ekran wyżej = trzeba wyżej podnosić wzrok ;d).

Jeżeli są więc jakieś sensowne kolumny, w których najwyższa część aktywna głośnika kończy się na 80 cm to powinno być idealnie.

Napisano

Chyba już w końcu do czegoś doszedłem.

Postanowiłem przenieść grzejnik na drugą ścianę, dzięki czemu mam trochę szerzej i kolumny zmieszczą się obok ekranu. Załączam schemat.
Na szaro są wymiary kasety ekranu projektora, na żółto ekran projektora wraz z obramowaniem, na niebiesko grzejnik, a na zielono kolumny 25 cm szerokości, 40 cm głębokości.
Prawa kolumna (obok grzejnika) jest frontem do kanapy, lewa kolumna będzie musiała być skierowana w stronę kanapy.

Wielka prośba o pomoc - jestem już pewien, że potrzebuję:
Amplituner z min. 3 wejściami HDMI w standardzie hdcp 2.2 i min. 1 wyjściem HDMI też hdcp 2.2;
Kolumny 2.0 podłogowe bez ograniczenia wysokości - jakie umiejscowienie bass reflexu będzie najlepsze przy załączonym schemacie? Najbardziej chodzi mi o prawą kolumnę, której umiejscowienie nie jest optymalne (wiem, narożnik i bliskość kaloryfera to nie jest idealny scenariusz :P).

Pozdrawiam :)

zmiany projektor kolumny.png