Tompior Napisano 5 lutego 2020 Napisano 5 lutego 2020 Cześć, wielka prośba o pomoc w skompletowaniu zestawu audio do salonu - budżet na kolumny 2.0 + DAC/AMP to do 10 000 PLN. Poniżej założenia: 1. Kolumny 2.0 podłogowe do salonu 35 m^2, max. szerokość każdej 25 cm (optymalnie do 20 cm), brak ograniczeń co do wysokości. 2. Sygnał do nich pójdzie z innego pokoju z komputera stacjonarnego (oddalonego o... 12 metrów kabla w ścianie?) - pewnie dokupię jakąś kartę muzyczną żeby nie lecieć z integry. Do tego podłączam również konsolę PS4 (PS5 za rok) i czasem chciałbym puścić coś prowizorycznie prosto z telefonu (po kabelku lub bluetooth/wifi). 3. Zależy mi najbardziej na muzyce dobrej jakości - słucham tylko i wyłącznie elektroniki (techno, psytrance). Oczywiście fajnie żeby dźwięk z ps4 i jakieś filmy z PC również nie były totalną porażką :) 4. Potrzebuję do tego DAC/AMP - co będzie lepsze przy powyższych wymaganiach? Z góry dziękuję :) Odpisz, cytując
BaliGdynia Napisano 5 lutego 2020 Napisano 5 lutego 2020 Marantz ND8006+Marantz PM8006+Dali Opticon8 i muzyka gra tylko czy to 10k będzie. Odpisz, cytując
Tompior Napisano 6 lutego 2020 Autor Napisano 6 lutego 2020 Zapomnialem dodac, ze nie slucham muzyki z CD. Wszystko leci z foobara (format np. flac) albo spotify. I niestety nie mogę przekroczyć budżetu :< Odpisz, cytując
S4Home Napisano 6 lutego 2020 Napisano 6 lutego 2020 Cześć, Z tym puszczaniem muzyki z innego pokoju to rozumiem że nie do końca przemyślana kwestia. Przecież w dzisiejszych czasach kupujesz odtwarzacz sieciowy udostępniasz dysk i albo ściagasz z niego FLACi albo grasz spotify i Tidal i nikt nie lata do drugiego pomieszczenia mieniać utwór. 6 godzin temu, Tompior napisał: 1. Kolumny 2.0 podłogowe do salonu 35 m^2, max. szerokość każdej 25 cm (optymalnie do 20 cm), brak ograniczeń co do wysokości. Już ten punkt mnie martwi bo świadczy o tym że chcesz kolumnę włożyc do jakiejś wnęki? pomiędzy coś? Pokaż fotkę. W tej cenie: Marantz PM7000N + Fyne F502 Cambridge CXA81 + CXN V2 + Elac Uni Fi FS albo KEF Q750 NAD 375 + Yamaha WXC50 + Dali Optiocon 8 albo Monitor audio Silver 300 Te systemy prezentują deczko inną barwę dźwięku. Dlatego najlepiej by było gdybyś nas odwiedził albo wypożyczył od nas sprzet do odsłuchu. A my przygotujemy Ci dobrą forumową cenę. Odpisz, cytując
Tompior Napisano 6 lutego 2020 Autor Napisano 6 lutego 2020 (edytowany) Dzięki za odpowiedź W drugim pokoju jest komputer, z którego będę puszczał filmy w salonie (kabel hdmi do projektora). Dlatego piszę o jego podłączeniu do głośników. Kolumny nie będą we wnękach - po prostu jedna z nich może mieć max. 25 cm szerokości żeby trafiać w salon i omijać ekran rzutnika. A druga musi być taka jak pierwsza PS. Wiem, że nie będę miał idealnej akustyki i cały salon nie był projektowany pod uzyskanie najlepszego dźwięku - Ale trzeba pracować z tym co jest Edytowano 6 lutego 2020 przez Tompior Odpisz, cytując
Q21 Napisano 6 lutego 2020 Napisano 6 lutego 2020 Wszystko jasne z szerokością. Jeśli lubisz słuchać muzyki elektronicznej to niewątpliwie potrzebujesz zestawu o bardzo dobrej kontroli żeby muzyka nie zlewała się w całość. Pokój masz spory i Zważywszy na Twoje preferencje musimy znaleźć potężniej brzmiące kolumny. W tej kwocie widziałbym następujące zestawy : Cambridge Audio cxa80 + cxn v2.2 + kef q950 Marantz 7000n + Pylon Audio Diamond 28 Onkyo tx8390+ Polk Audio rti a7 Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny lub umówienia się na bezpłatny odsłuch. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 6 lutego 2020 Napisano 6 lutego 2020 A nie lepiej mieć w salonie po prostu mały player? On lepiej odtwarza filmy niż PC Ferguson ATV albo Nvidia Shield. Nie zawiedzie Cie i problem z głowy. Odpisz, cytując
Tompior Napisano 6 lutego 2020 Autor Napisano 6 lutego 2020 7 godzin temu, S4Home napisał: A nie lepiej mieć w salonie po prostu mały player? On lepiej odtwarza filmy niż PC Ferguson ATV albo Nvidia Shield. Nie zawiedzie Cie i problem z głowy. W sumie to bardzo dobry pomysł Zamiast ciągnąć kable przez pół mieszkania, mogę wstawić nvidię shield, do niej podłączyć zewnętrzną kartę dźwiękową, to do DACa i do kolumn. Będzie dobra jakość dźwięku? Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 lutego 2020 Napisano 7 lutego 2020 no ja od początku myślałem że to tak będzie wyglądać. Odpisz, cytując
Tompior Napisano 7 lutego 2020 Autor Napisano 7 lutego 2020 (edytowany) Niedługo wrócę w temacie odsłuchów i wyboru sprzętu - mam jeszcze jedno pytanie. Czy są jakieś sensowne propozycje kolumn 2.0 o wysokości do 80 cm? Kolumny będą stały za/pod ekranem projektora (w idealnym scenariuszu będą kilka cm za ekranem, ale cała kolumna zmieści się pod jego dolną krawędzią, żeby nie zasłaniać dźwięku), którego dolna krawędź będzie wisieć 80-100 cm nad ziemią. Edytowano 7 lutego 2020 przez Tompior Odpisz, cytując
Tomasz S. Napisano 7 lutego 2020 Napisano 7 lutego 2020 Zmierz czy 80 czy 100 bo to różnica. Poniżej 100 spokojnie znajdziesz, poniżej 80 masz dużo mniejszy wybór. Odpisz, cytując
Tompior Napisano 7 lutego 2020 Autor Napisano 7 lutego 2020 Na pewno nie będzie poniżej 80 cm - a czy będzie 100 cm zależy od tego czy chcę zmniejszyć sobie komfort oglądania (ekran wyżej = trzeba wyżej podnosić wzrok ;d). Jeżeli są więc jakieś sensowne kolumny, w których najwyższa część aktywna głośnika kończy się na 80 cm to powinno być idealnie. Odpisz, cytując
Tompior Napisano 15 lutego 2020 Autor Napisano 15 lutego 2020 Chyba już w końcu do czegoś doszedłem. Postanowiłem przenieść grzejnik na drugą ścianę, dzięki czemu mam trochę szerzej i kolumny zmieszczą się obok ekranu. Załączam schemat. Na szaro są wymiary kasety ekranu projektora, na żółto ekran projektora wraz z obramowaniem, na niebiesko grzejnik, a na zielono kolumny 25 cm szerokości, 40 cm głębokości. Prawa kolumna (obok grzejnika) jest frontem do kanapy, lewa kolumna będzie musiała być skierowana w stronę kanapy. Wielka prośba o pomoc - jestem już pewien, że potrzebuję: Amplituner z min. 3 wejściami HDMI w standardzie hdcp 2.2 i min. 1 wyjściem HDMI też hdcp 2.2; Kolumny 2.0 podłogowe bez ograniczenia wysokości - jakie umiejscowienie bass reflexu będzie najlepsze przy załączonym schemacie? Najbardziej chodzi mi o prawą kolumnę, której umiejscowienie nie jest optymalne (wiem, narożnik i bliskość kaloryfera to nie jest idealny scenariusz :P). Pozdrawiam Odpisz, cytując
Recommended Posts