PawelZ Napisano 11 grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2008 Witam wszystkich.Posiadam wzmacniacz Pioneer SA-7800 jestem pod wrażeniem dźwięku tego sprzętu, jednak smuci mnie fakt, że przy przełączaniu, niektórych funkcji czy pogłaśnianiu daje się słyszeć trzeszczenie w jednym z kanałów. Podczas słuchania muzyki nic się nie dzieje, dźwięk jest czysty i przejrzysty, przynajmniej moje ucho nic nie rejestruje:).Czy jest możliwe, że poprzez nieużytkowanie tego sprzętu bardzo długo coś mogło się stać z kondensatorami itp? bo mam wrażenie, że trzeszczenie zaczyna zanikać albo czy jest jakaś możliwość naprawienia tego "domowymi sposobami"? Dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 11 grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2008 Z Twojego opisu na 99% wynika, że styki potencjometru siły głosu są zaśniedziałe. Najpierw spróbuj, koniecznie przy wyłaczonym wzmacniaczu, wielokrotnie pokręcać potencjometr w zakresie od min do max - powinno pomóc!Jeżeli masz smykałkę i zapał - otwórz wzmacniacz i przesmaruj potencjometr!Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 11 grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2008 Dokładnie tak jak pisze Bert może to być wina potencjometru, ale również, czego Ci nie życzę coś innego. Tak, czy inaczej zacznij od przemycia potencjometru. Jeśli zjawisko nie zniknie to może się zdarzyć, o czym już wspomniałeś, że zaczynają wysychać kondensatory. Mógł również "uaktywnić się" jakiś zimny lut na płytce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 11 grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2008 Cytat Dokładnie tak jak pisze Bert może to być wina potencjometru, ale również, czego Ci nie życzę coś innego. Tak, czy inaczej zacznij od przemycia potencjometru. Jeśli zjawisko nie zniknie to może się zdarzyć, o czym już wspomniałeś, że zaczynają wysychać kondensatory. Mógł również "uaktywnić się" jakiś zimny lut na płytce. Raczej potencjometr.Czyszczenie nie wystarcza na długo, coraz częściej trzeba będzie je ponawiać.Najskuteczniejsza będzie wymiana potencjometru... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 11 grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2008 Możesz kupić specjalny spray podobny do WD 40 ,przeznaczony specjalnie do potencjometrów.U mnie w starym wzmacniaczu pomogło ,oczywiscie jeśli twój potencjometr jest typu otwartego.Wtedy nawet nie musisz go demontować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelZ Napisano 29 grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2008 Dzieki. Pobawilem sie troszke z tym, ale jednak bez wiekszego efektu. Puki co nie przeszkadza mi to az tak bardzo. Jeszcze raz dzieki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts