SnakeMM Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Witam Z racji wymiany kilku mebli w salonie udało mi się wynegocjować zakup kolumn podłogowych. Warunki są dwa muszą być białe i stać przy ścianie (bass reflex z przodu). Na razie planuję zakup kolumn, wzmacniacz potem. Słuchanie głównie muzyki ale też odsłuch telewizji bez żadnych preferencji w dźwięk dookólny (już miałem i nie chcę, bo nie mam jak połączyć tylnych głośników w miarę łatwy sposób). Na codzień korzystam z zestawu JBL 2.1 zawieszonego pod TV. Znając swój budżet maks 2500 zł zastanawiam się nad: STX Quant 300 Quadral Rhodium 500 STX Electrino 250 Wilson Raptor 7 Wilson Raptor 5 Wharfedale Diamond 330 Jamo s 809 Pylon Audio Pearl 27 Załączam szkic pokoju z wymiarami. Prosiłbym o pomoc w wyborze kolumn. Pozdrawiam Marcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Cześć, Czy coś się przestawiło w tym rysunku czy faktycznie tak będzie przesunięte? Bo jeśli tak to nie ma to totalnie znaczenia! Bo będzie to grac źle ze względu na akustykę. Część z kolumn które wybraleś totalnie nie nadaje się do stereo jak Jamo 809 czy Raptor 5. To kinówki. Ale przy takim położeniu nie ma to znaczenia. Dobrze że ten amplituner ma jeszcze Audysseya to może jako tako Ci to załatwi, ale to może. Stawiam na Quadral STX Electrino W takiej kolejności. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Cześć, Dużym utrudnieniem jest miejsce odsłuchowe i zachwiany balans. Niemniej jednak jeśli zestaw miałby służyć także do muzyki to rozważałbym między polskimi firmami Pylon Audio Pearl ale model 25 oraz STX Electrino 250. Pearl to przestrzenniejsze brzmienie z delikatniejszą górą. Stx to świetna dynamiką i mocniejszy dół. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny lub umówienia się na odsłuch. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnakeMM Napisano 2 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Dzięki za podpowiedzi. Wiem, że miejsce jest słabe ale na to nic nie poradzę. Rozumiem ograniczenia i prosiłbym o wycenę wspomnianych zestawów, czyli Audio Pearl 25, STX Electrino 250 oraz Quadral Rhodium 500. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnakeMM Napisano 2 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Pearl Audio 25 ma chyba bass-reflex z tyłu więc trochę się mój wybór zawęża więc poszperałem trochę na stronie q21.pl. Ewentualnie przy rozciągnięciu trochę budżetu i dobrej cenie znalazłem jeszcze Indiana Line Tesi 542, STX Quant 300, POLK AUDIO SIGNATURE S50. Z powodu tego, że Tesi jest bardzo wąska jest najbardziej preferowana tylko ta cena a może taniej będzie z jakimś wzmacniaczem sieciowym jak Yamaha R-N803D albo 602? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Chyba że możesz trochę zwiększyć budżet, wtedy spójrz na białe System Audio Saxo 40. To zupełnie inna klasa kolumn, perfekcyjnie wykonane. Co do brzmienia to przede wszystkim plastyka, dóbr wypełnienie, świetny bas jak na swoją wielkość oraz konstrukcja, umożliwiająca postawienie przy ścianie. To jedne z lepszych kolumn do takiego ustawienia. Zapraszam serdecznie na odsłuchy i indywidualne wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnakeMM Napisano 2 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Chyba jedna 4k to trochę za dużo, jeszcze się nad tym gryzę, ale one też mają bass reflex z tyłu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Tak, mają. Ale są tak obliczone i zaprojektowane, że nawet w ciasnych pomieszczeniach, stojąc blisko ściany grają bardzo dobrze. Proszę przemyśleć, w sprawie indywidualnej wyceny dla forumowicza proszę o kontakt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 marca 2020 Udostępnij Napisano 3 marca 2020 Napisz do nas albo zadzwoń to przygotujemy ci wycenę. Bass reflex z tyłu niż nie znaczy!! Halo powtarzam to 3 razy w tygodniu!!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnakeMM Napisano 3 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 marca 2020 Zapytania wysłałem na priv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnakeMM Napisano 6 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2020 Witam Historia zakupowa skończyła się zakupem u Q21 kolumn Audio System Saxo 40 oraz Onkyo 8270. Pierwszy odsłuch na moim starym tx-sr606 cienkich kablach podłączonym do TV Philipsa przez optyka, dzwięk z Youtube - masakra. Dźwięk jak z soundbara ściśnięty i bez wyrazu. Drugi odsłuch na kablach WW silver za ok 30 zł/metr i Onkyo 8270 z TuneIN - Dużo lepiej słuchać wyraźniej górę i środek, bas pusty i płytki. Trzecia próba Tidal HiFi na tym samym sprzęcie - jak dla mnie ok chociaż, żeby usłyszeć mocny bas trzeba grać mocniej. Ogólnie bas jak dla mnie jest za słaby przy cichym graniu natomiast przy bardzo głośnym zaczyna dudnić. Wiem, ze to wina pomieszczenia i muszę to zaakceptować. Wiem jak zestawy grają w studiu i jak "wygląda" czysty dźwięk i zdaję sobie sprawę z ograniczeń mojego mieszkania i akceptuję to. Ogólnie jak dla mnie to bardzo duża poprawa klarowności, przestrzenności i czystości dźwięku w stosunku do soundbara z subem oraz mojego starego Onkyo. Ja jestem zadowolony. Natomiast jestem teraz na etapie poszukiwania wzmacniacza/ amplitunera z torem wizyjnym i siecią do tych kolumn, bo 8270 poszedł do szwagierki. Co moglibyście zaproponować w tym temacie, żeby miało trochę lepszy bas od Onkyo 8270? Budżet 2000 - 4000 zł. Pozdrawiam Marcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 6 marca 2020 Udostępnij Napisano 6 marca 2020 (edytowany) W tym konkretnym zestawieniu wiekszym problem sa kolumny niz amplituner. Basu bedziej mial z nich niewiele podlaczajac nawet mocniejszy wzmacniacz. https://www.avtest.pl/zestawy-glosnikowe/item/860-system-audio-sa-saxo-40 Dnia 2.03.2020 o 15:30, SnakeMM napisał: POLK AUDIO SIGNATURE S50. Te kolumny beda duzo lepszym rozwiazaniem jezeli chodzi o bas i maja bas-refleks od dolu obudowy przez co sa bardzo latwe w ustawieniu. Ewentualnie jak budzet pozwoli to model wyzej Polk Audio S60. Edytowano 6 marca 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 6 marca 2020 Udostępnij Napisano 6 marca 2020 (edytowany) 3 godziny temu, lysyrafal napisał: Ewentualnie jak budzet pozwoli to model wyzej Polk Audio S60. Moj blad chodzilo mi oczywiscie o model Polk Audio S55. Edytowano 6 marca 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts