S4Home Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 Ooooo o funkcji resetowania w nocy nie słyszałem. Mi też się przyda dzieki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.M.M. Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 4 godziny temu, S4Home napisał: Ooooo o funkcji resetowania w nocy nie słyszałem. Mi też się przyda dzieki. Powinno być w zaawansowanych ustawieniach wi-fi, nie wiem jak w tych boxach od Orange czy kablówek, ale 'normalne' routery powinny to mieć. Routery to małe komputerki działające na okrojonych linuxach, potrafią się zapętlić i zawiesić jak normalne kompy. Dlatego profilaktyczny reboot pomaga wyczyścić cache i przy inicjalizacji jest wykonywany cały proces ustawiania połączeń etc. Druga sprawa to QoS, tego nikt prawie nie dotyka, dobre routery (takie od 500 zł wzwyż) radzą sobie z kolejkowaniem bardzo dobrze przy defaultowych ustawieniach, te tańsze niekoniecznie i trzeba je ustawiać. Jeżeli ktoś ma taki problem że przy jednym urządzeniu które pobiera duże ilości danych inne tracą połączenie z siecią trzeba to wysterować właśnie za pomocą QoS Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 marca 2020 Udostępnij Napisano 18 marca 2020 Mam normalny ruter słabej jakości TP Linka Widzę że dobrze stoisz w komputerach ja nie. Jaki ruter za 500 zł byś polecił? Z tymi wszystkimi bajerami i dość mocnym i stabilnym WiFi. Do rytera nie mam nic podłączonego po kablu. Ppzdrawiam I przepraszam za offtop Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
espire Napisano 18 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2020 w moim routerze niestety nie znalazłem nigdzie takiej opcji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 marca 2020 Udostępnij Napisano 19 marca 2020 Mój i się wczoraj wykrzaczył na pół dnia to tez nie testowałem Ludzie siedzą w domach i zabierają internety Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.M.M. Napisano 19 marca 2020 Udostępnij Napisano 19 marca 2020 23 godziny temu, S4Home napisał: Mam normalny ruter słabej jakości TP Linka Widzę że dobrze stoisz w komputerach ja nie. Jaki ruter za 500 zł byś polecił? Z tymi wszystkimi bajerami i dość mocnym i stabilnym WiFi. Do rytera nie mam nic podłączonego po kablu. Ppzdrawiam I przepraszam za offtop Mhm, nie kupowałem routera od kilku lat, nie wiem co się dzieje w tej branży. Poza tym że kiedyś naj naj najdroższe urządzenia kosztowały 1000 zl dzisiaj są routery po 2000 zł !!!!! zajrzyj do tego artykułu, http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/dobry-router-do-domu-ranking-top-10-routerow-wifi.html jest tam parę routerów na które bym spojrzał. Kiedyś powiedziałbym Linksys czy Cisco, te firmy zaczęły zabawę i de facto stworzyły kategorię domowych modemów, miały stabilny soft i obsługę większości standardów. Dzisiaj to nie mam pojęcia. Ale szukałbym routera 2zakresowego 2,4 i 5 ghz, z mocnym procesorem - czasami to nie przepustowość sieci jest problemem tylko obciążenie routera obliczeniami - widać to również po amplitunerach, firmy chwalą się dwuzakresowym wifi oraz silnym procesorem, poprawiającym responsywność pracy w sieci. Sprawdź proponowane Asusy, Linksysa oraz Netgear dla graczy - nie mówię że ten konkretny model, ale w opisie wspominają o tym co ważne właśnie przy takich problemach: "atomiast to, co najważniejsze, ukryto w oprogramowaniu routera. Zastosowano tutaj kilka technik mających na celu tylko i wyłącznie obniżenie opóźnień i zagwarantowanie stabilnego połączenia z serwerem dowolnej gry. Mowa tu o chociażby Anti-Buffer Bloat lub rozbudowanym QoS. W ostateczności możemy ręcznie ustalić z osobna dla każdego urządzenia stosowny priorytet." Trochę researchu i znajdziesz urządzenie za 500 zł które będzie miało te cechy więcej nie pomogę niestety. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 marca 2020 Udostępnij Napisano 20 marca 2020 Dzieki. Poczytam. Bo ja w tych sprawach to nie jestem za dobry. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.M.M. Napisano 20 marca 2020 Udostępnij Napisano 20 marca 2020 15 minut temu, S4Home napisał: Dzieki. Poczytam. Bo ja w tych sprawach to nie jestem za dobry. Pozdrawiam Spoko. Dzisiaj gdybym kupował router, zapewne skończyłoby się na takim za 2 tys Przyszła mi do głowy jeszcze jedna marka, na której można zbudować całą sieć domową, Urządzenia są solidne, niezawodne i w większości testów w których biorą udział plasują się w czołówce. 'Zsieciowały' niemal całkowicie pewien duży kraj obok nas. Nazywa się Fritz. Urządzenia brzydkie jak kupa ale solidne jak skała. Jaki masz router obecnie ? konkretny model ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 marca 2020 Udostępnij Napisano 24 marca 2020 nie no taki ruter to nie ja nie gram, korzystam z lapka + Dekoder + czasem telefony to wszystko Ale rozumiem. Tak samo jak ja wybrał bym inne audio a nie za 2k. Chłopaki już mają te swoje bakcyle Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
espire Napisano 13 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2020 Kupiłem nowy router. Problem zniknął. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 maja 2020 Udostępnij Napisano 14 maja 2020 Włala. A najlepiej i najszybciej zwalić na urządzenie prawda? Takich wątków jest na prawdę sporo. Ale niektórym ciężko zrozumieć że jeśli to samo urządzenie gdzie indziej gra płynnie to coś z siecią jest w pierwszym pomieszczeniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
espire Napisano 14 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 maja 2020 Jeśli z wielu urządzeń podłaczonych do sieci problem stwarzają tylko 2, na których jest właczona aplikacja, wszystkie pozostałe przewodowe jak i bezprzewodowe działają bez problemu, to samo urządzenie bez włączonej aplikacji działa to mi raczej nie wyglądało na router. Poza tym jak jest nowy router, głowy nie dam, że problem lezał tylko po jego stronie, może on sobie radzi tam, gdzie nie poradził sobie stary router. Ale to tylko moja wizja, bo nie jestem zbyt biegły w tematach sieciowych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts