Michał Szukiełowicz Napisano 10 marca 2020 Udostępnij Napisano 10 marca 2020 (edytowany) Witam, zastanawiam się nad wymianą moich obecnych monitorów (Quadral Rhodium 200), na coś nowego. Na chwilę obecną wytypowałem 3 opcje: 1. Quadral Ascent 20 LE 2. Audiovector Qr1 - dwukrotnie droższe od poprzedniej pozycji. 3. Monitor Audio Silver 100 - chociaż coraz mniej jestem do nich przekonany. Mogą być trochę za duże. Napędzane będą tak jak w tytule, przez NAD C338. Powierzchnia odsłuchowa ok. 5m^2. Odsłuch ok. 2.5m od źródła. Preferuje monitory grające skrajem pasma (takie bum-cyk), typowo do rocka/metalu. Z góry dzięki za sugestie. Edytowano 10 marca 2020 przez Michał Szukiełowicz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 10 marca 2020 Udostępnij Napisano 10 marca 2020 1) Klipsch RP-600M, 2) Polk Audio RTi A3. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 10 marca 2020 Udostępnij Napisano 10 marca 2020 Witaj, Szukając takiego brzmienia nie skreślałbym Monitor Audio. Nie powinny być za duże. Nad 338 nie dysponuje dużym zapasem mocy ani potężnym basem więc lekko podkolorowane kolumny powinny się sprawdzić. QR1 mogą być zbyd delikatne na basie, zbyt lekkie. Klipsch to rzeczywiście koncertowe już dostania, nawet z modelu RP-500M. Zwróć jeszcze uwagę na Kef Q350 czy Magnat Signature 503. Pozdrawiam, Michał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Szukiełowicz Napisano 10 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2020 (edytowany) Zapomniałem dodać o zmiennej estetycznej. Żona zgadza się tylko na monitory w kolorze białym Klipsche niestety nie przejdą. Dodatkowo zapomniałem dodać, że dolne pasmo uzupełnia u mnie Sub Quadral Qube 8. Edytowano 10 marca 2020 przez Michał Szukiełowicz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 marca 2020 Udostępnij Napisano 11 marca 2020 5m2? 17 godzin temu, Michał Szukiełowicz napisał: Zapomniałem dodać o zmiennej estetycznej. Żona zgadza się tylko na monitory w kolorze białym Klipsche niestety nie przejdą. Mieścisz się w tym pomieszczeniu z żoną? Powierzchnia odsłuchowa to jedno a jaka jest powierzchnia pokoju? Jeśli lubisz skraje pasma to ja zdecydowanie ci polecam Monitor audio Silver 100. Z tych modeli grają najbardziej dynamicznie. Audiovetctor będzie równiejszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Szukiełowicz Napisano 11 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2020 8 minut temu, S4Home napisał: 5m2? Mieścisz się w tym pomieszczeniu z żoną? Powierzchnia odsłuchowa to jedno a jaka jest powierzchnia pokoju? Jeśli lubisz skraje pasma to ja zdecydowanie ci polecam Monitor audio Silver 100. Z tych modeli grają najbardziej dynamicznie. Audiovetctor będzie równiejszy. Powierzchnia całego pokoju to ok. 20m^2, ale ułożenie pokoju jest kijowe niesamowicie. Na razie nie mam możliwości sensownego przemeblowania, więc "muszę grać tymi kartami, które już mam". Dodatkowym minusem jest to, że nie ma miejsca na standy i monitory leżą na półkach, więc boję się czy w grę nie wchodzi tylko opcja z przednim Bass refleksem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 marca 2020 Udostępnij Napisano 12 marca 2020 A co to zmienia? Jaka różnica gdzie jest bass reflex? Białe z bass reflex z przodu. Indiana line tesi 262? Polk s20? Tu i tak masz zasłonięty port. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 12 marca 2020 Udostępnij Napisano 12 marca 2020 Dnia 10.03.2020 o 14:06, Michał Szukiełowicz napisał: Zapomniałem dodać o zmiennej estetycznej. Żona zgadza się tylko na monitory w kolorze białym Klipsche niestety nie przejdą. Dodatkowo zapomniałem dodać, że dolne pasmo uzupełnia u mnie Sub Quadral Qube 8. To spójrz na System Audio Saxo 5. Kolumny w białej satynie, w całości produkt stworzony i wyprodukowany w Danii, eleganckie wykończony, 7 lat gwarancji. A co najważniejsze to kolumny, oferujące bardzo spójny, dynamiczny, plastyczny dźwięk. Radzą sobie także bardzo dobrze w ciaśniejszych pomieszczeniach, nie wymagają dużej swobody. Zapraszam na odsłuchy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts