sungonetohell Napisano 12 marca 2020 Udostępnij Napisano 12 marca 2020 (edytowany) Witajcie, podejrzewam, że podczas czyszczenia mojego laptopa z kurzu uszkodziłem (?) głośniki. Po przedmuchaniu obydwu głośników sprężonym powietrzem, postanowiłem przedobrzyć i użyłem pędzelka do usunięcia smaru (jak się później okazało), który znajdował się na gumowym zawieszeniu? Nie wiem czy tak ten element się nazywa ale, w każdym razie smar ten wypełniał szczelinę pomiędzy ściankami "kielicha", w którym leży głośnik, a właściwym głośnikiem. Po złożeniu laptopa, głośniki nie grają tak jak powinny. Objawy to na moje ucho zanik znacznego pasma dolnych częstotliwości i pewnej części górnych. Tak jakby zastosować jakiś filtr i odciąć dół i górę. Ogólnie dźwięk jest cichszy i brak mu głębi. Czy taki scenariusz jest możliwy? Czy smar ten jest niezbędny, żeby głośniki działały tak jak trzeba? Jeśli tak, czy można go czymś zastąpić? Przyznam się, że początkowo w pośpiechu wziąłem smar za kurz i inny brud i dopiero po fakcie, jak spojrzałem na pędzel zorientowałem się o co chodzi 😕 Edytowano 12 marca 2020 przez sungonetohell Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 marca 2020 Udostępnij Napisano 13 marca 2020 Zapytaj @Audio Autonomy może coś doradzi?? 😁 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sungonetohell Napisano 13 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2020 2 godziny temu, 1Ender napisał: Zapytaj @Audio Autonomy może coś doradzi?? 😁 Pozdrawiam Niniejszym pytam uprzejmie jak mi zalecono, @Audio Autonomy czy mógłbyś się odnieść do problemu? Z góry wielkie dzięki 🧐 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 13 marca 2020 Udostępnij Napisano 13 marca 2020 (edytowany) O ile wiem to Audio Autonomy NIE specjalizuje się w komputerach. Może coś doradzi , ale ogólnie to nie Jego działka. Edytowano 13 marca 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 marca 2020 Udostępnij Napisano 13 marca 2020 (edytowany) Komputery, nie, ale głośniki już tak. To cześć audio. A pytanie dotyczyło głośników. Edytowano 13 marca 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 13 marca 2020 Udostępnij Napisano 13 marca 2020 @Ender przeczytaj co napisałeś. A te głośniki to częścia czego są??? Działają w jakimś układzie. Czy myślisz, ze komuś chciałoby się to rozdzielać? Nie udzielaj rad tylko po to aby udzielać! Trochę zastanowienia wcześniej by nie zaszkodziło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 14 marca 2020 Udostępnij Napisano 14 marca 2020 (edytowany) Bzdury piszesz, głośnik to głośnik. Standardowy głośnik wyposażony w magnes, cewkę, rezystor, membranę itd, działa tak samo, nie zależnie gdzie jest umieszczony (komputer, samochód, telewizor, kolumna głośnikowa) czym zasilany. Problemu, raczej należy szukać w samym głośniku, a nie elektronice. @sungonetohell Ten "smar" co go wydmuchałeś to prawdopodobnie ferrofluid. Występuje w wielu konstrukcjach głośników. Wpływa dość istotnie na pracę i brzmienie głośnika. Teraz albo serwis, albo wymiana głośników. Ferrofluidów jest wiele rodzajów o różnej gęstości, lepkości. Zastosowanie niewłaściwego pogorszy tylko sprawę. Pozdrawiam Edytowano 14 marca 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 14 marca 2020 Udostępnij Napisano 14 marca 2020 Czołem! Tak jak @Rega wspomniał - nie specjalizuję się w komputerowym audio. Laptopa rozbierałem ostatnio dobrych kilka lat temu i na pewno nie jestem w tej dziedzinie specjalistom Postaram się jednak pomóc. Jeżeli ten "smar", to była substancja uszczelniająca pudło rezonansowe głośników (taką rolę tam pełni sama obudowa laptopa), to po rozszczelnieniu głośniki straciły odpowiednie warunki pracy. Bez szczelnego pudła rezonansowego przestają odtwarzać dół pasma. To by się zgadzało z tym co napisałeś. Nie wiem jednak czym w laptopie można zastąpić tą substancję. Raczej nie jest to jakiś mocny klej, skoro dało się go usunąć zwykłym pędzelkiem... Spróbuj użyć jakiegoś silikonu uniwersalnego. A najlepiej to podpytaj w jakimś serwisie laptopów. Tam powiedzą Ci jakiego preparatu można użyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 marca 2020 Udostępnij Napisano 15 marca 2020 @Audio Autonomy wszelkie ropopochodne preparaty, rozpuszczają gumę.. Co do kierunku, porady w serwisie, jak najbardziej słuszny. Alternatywna: Można nie robić nic i dokupić jakieś małe głośniki komputerowe. Powinno być trochę lepiej niż na fabrycznych. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sungonetohell Napisano 15 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2020 Dnia 14.03.2020 o 11:11, 1Ender napisał: Bzdury piszesz, głośnik to głośnik. Standardowy głośnik wyposażony w magnes, cewkę, rezystor, membranę itd, działa tak samo, nie zależnie gdzie jest umieszczony (komputer, samochód, telewizor, kolumna głośnikowa) czym zasilany. Problemu, raczej należy szukać w samym głośniku, a nie elektronice. @sungonetohell Ten "smar" co go wydmuchałeś to prawdopodobnie ferrofluid. Występuje w wielu konstrukcjach głośników. Wpływa dość istotnie na pracę i brzmienie głośnika. Teraz albo serwis, albo wymiana głośników. Ferrofluidów jest wiele rodzajów o różnej gęstości, lepkości. Zastosowanie niewłaściwego pogorszy tylko sprawę. Pozdrawiam Dnia 14.03.2020 o 11:11, Audio Autonomy napisał: Czołem! Tak jak @Rega wspomniał - nie specjalizuję się w komputerowym audio. Laptopa rozbierałem ostatnio dobrych kilka lat temu i na pewno nie jestem w tej dziedzinie specjalistom Postaram się jednak pomóc. Jeżeli ten "smar", to była substancja uszczelniająca pudło rezonansowe głośników (taką rolę tam pełni sama obudowa laptopa), to po rozszczelnieniu głośniki straciły odpowiednie warunki pracy. Bez szczelnego pudła rezonansowego przestają odtwarzać dół pasma. To by się zgadzało z tym co napisałeś. Nie wiem jednak czym w laptopie można zastąpić tą substancję. Raczej nie jest to jakiś mocny klej, skoro dało się go usunąć zwykłym pędzelkiem... Spróbuj użyć jakiegoś silikonu uniwersalnego. A najlepiej to podpytaj w jakimś serwisie laptopów. Tam powiedzą Ci jakiego preparatu można użyć. 3 godziny temu, 1Ender napisał: @Audio Autonomy wszelkie ropopochodne preparaty, rozpuszczają gumę.. Co do kierunku, porady w serwisie, jak najbardziej słuszny. Alternatywna: Można nie robić nic i dokupić jakieś małe głośniki komputerowe. Powinno być trochę lepiej niż na fabrycznych. Pozdrawiam Dzięki za wszelkie sugestie. Myślę, że w tygodniu spróbuję coś z tym zrobić 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peterpan0 Napisano 28 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2023 Dnia 15.03.2020 o 15:11, sungonetohell napisał: Dzięki za wszelkie sugestie. Myślę, że w tygodniu spróbuję coś z tym zrobić 😀 Czy udało się rozwiązać ten problem ? Bardzo często spotykam się z tym samym uszkodzeniem w laptopach Toshiby i byłbym wdzięczny za podpowiedź jak to naprawić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts