Skocz do zawartości

Zestaw kolumny podstawkowe + wzmacniacz + źródło (8000 zł)

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Szanowni,

Przeczesuję forum od dłuższego czasu, ale nie jestem w ogóle mądrzejszy. Może bardziej ukierunkowane odpowiedzi rozwieją moje wątpliwości.

Poszukuję zestawu (nowe): wzmacniacz, kolumny podstawkowe i streamer jako źródło (zamierzam korzystać z Tidala). Całość powinna zamknąć się w cenie około 8000 zł (im mniej tym lepiej, ale jak trzeba, nagnę się nieco w górę). 

Niestety, nie mam rozeznania z odsłuchu i - w obecnej sytuacji - nieprędko się to zmieni. Aktualnie odtwarzam z bluetooth i przenośnego głośnika Bose (płaczę czasem cicho w kącie z powodu braku stereo).

Nie jestem przywiązany do jednego gatunku muzyki. Obecnie mam fazę na muzykę bardziej kameralną (np. Dead South, Kwiat Jabłoni), wcześniej była bardzo różnie. Był hip-hop (OSTR, Taconafide), była szeroko pojęta muzyka elektroniczna (Die Antwoord w dużych ilościach), był Jack Johnson, Billie Eilish, Metalica. Wczoraj cały dzień - Bonobo, Diana Krall i muzyka z Red Dead Redemption II.

Warunki odsłuchowe na teraz to salon, powierzchnia około 21m2, o kształcie zbliżonym do prostokąta (prawie kwadrat). Jeden szczególny wymóg: kolumny muszą stanąć na niskich (ok. 35 cm), ale stabilnych i dociążonych szafkach. Szafki mają jakieś 40 cm głębokości, więc myślę, że będzie stabilnie. Planuję przeprowadzkę za ok 1 - 2 lata i wtedy kolumny staną na podłodze (myślę, że wtedy pomieszczenie odsłuchowe nie przekroczy 30 m2).

Nie zamierzam korzystać z gramofonu, więc ułatwienia w tej kwestii są zbędne. Byłoby fajnie móc podłączyć telewizor do tego, ale wiem, że to nie będzie sprzęt do TV - nie wymagam tego.

Przy tej okazji witam się z użytkownikami forum. Fajnie się to - z reguły - czyta 🙂

Edytowano przez mnipu
Napisano

Witaj,

10 godzin temu, mnipu napisał:

Warunki odsłuchowe na teraz to salon, powierzchnia około 21m2, o kształcie zbliżonym do prostokąta (prawie kwadrat). Jeden szczególny wymóg: kolumny muszą stanąć na niskich (ok. 35 cm), ale stabilnych i dociążonych szafkach. Szafki mają jakieś 40 cm głębokości, więc myślę, że będzie stabilnie.

Czy możesz to pokazać?

To ja stawiam na Atoll IN 100 + Monitor Audio Silver 100.

Pytanie co chcesz jako źródło?  Yamaha WXAD 10?

Zapraszam do kontaktu i po wyceny

https://s4home.pl/kontakt/

Napisano

Cześć,
Nie powinno stawiać się kolumn podłogowych na tego typu podstawkach ale oczywiście rozumiem sytuację i będzie to etap przejściowy. Po gatunkach muzycznych można wywnioskować, że cenisz sobie dynamiczne brzmienie, z mocniejszym dołem, który nie traci kontroli i który nie wchodzi na średnicę. Góra powinna być czysta ale nie męcząca, ponieważ przy tych gatunkach po pół godzinie będziemy mieli dosyć ;) 
W takim przypadku warto zwrócić uwagę na Audiolab 6000a + 6000n + Pylon Audio Diamond 25 jeśli nie planujesz przeprowadzki do ponad 30m2. Brzmienie jest po cieplejszej stronie ale zachowana jest rewelacyjna kontrola i szczegółwość. Bas jest potężny jak na tak nieduże kolumny i potrafi zejść na prawdę nisko. Alternatywą może być Atoll IN80 w połączeniu z Monitor Audio Bronze 6. W tym przypadku zyskujesz lepszą dynamikę i bardziej punktowy bas, jest szybszy i bardziej precyzyjny niż w Pylon Audio ale nie jest tak obszerny.  Pozostaje jeszcze budżet na streamer i tutaj jest kilka opcji od najtańszych Yamaha EXAD10/Klipsch Gate przez Denon DNP800NE a na Audiolabie 6000n kończąc. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Napisano
2 godziny temu, S4Home napisał:

Czy możesz to pokazać?

To ja stawiam na Atoll IN 100 + Monitor Audio Silver 100.

Pytanie co chcesz jako źródło?  Yamaha WXAD 10?

Zapraszam do kontaktu i po wyceny

https://s4home.pl/kontakt/

Pewnie, że mogę: https://www.ikea.com/pl/pl/p/besta-obudowa-czarnybraz-70245952/  🙂 U mnie to jest wypchane po brzegi i zamknięte frontem. 

Tak po namyśle: w kontekście planowanej przeprowadzki i zmiany metrażu może jednak lepszym pomysłem byłoby dobranie podłogówek i tymczasowo postawienie na tym? Będę zatem wdzięczny za typy podłogówek + wzmacniacz (przepraszam za labilność, ale doczytałem jeszcze w temacie i myślę, że do - długofalowo - lepsze rozwiązanie). 

Co do źródła: nie mam sprecyzowanego. Rozważałem tą yamahę, a nawet Rasberry Pi, tylko jeszcze nie wiem, jak to zestawić. 

@Q21

Ten Audiolab 6000a jest ciekawy, zwłaszcza pod kątem wyposażenia, jeszcze poczytam o nim. Natomiast zastanawiam się, czy nie będzie tam za mało mocy (nie znam się na tym, ale z tego co widzę, ma dość mało w porównaniu do innych zawodników w zbliżonej cenie). 

Co do Audiolab 6000n - czy jest sens ładować tyle pieniędzy w źródło cyfrowe (skoro yamaha kosztuje ułamek tego)? Może lepiej przeznaczyć te pieniądze na lepsze kolumny/wzmacniacz? Zwłaszcza, że źródło starzeje się najszybciej chyba.

Tak po recenzjach - Pylon Audio 25 wyglądają rzeczywiście ciekawie, pytanie, czy nie są za duże do pomieszczenia.

Po namyśle: zależy mi na dobrej jakości dźwięku przy słuchaniu do średniego poziomu głośności. Raczej rzadko słucham głośno. 

Dziękuję za odpowiedzi. 

Napisano

Na papierze faktycznie 50W mocy nie wyglada zachęcająco ale w rzeczywistości jest w stanie poradzić sobie z na prawdę wymagającymi kolumnami i nie ma sie czego obawiać. Pylony Diamond 25 nie będą za duże do takiego pomieszczenia i dużym ich plusem jest to, że już przy niskich poziomach głośności grają pełnym dźwiękiem.  Audiolab 6000n to dobry streamer i na źródle można dużo zyskać. W drugą stronę można oczywiście kupić Bladeliusa, który jest świetnym wzmacniaczem i zabić cały jego potencjał podłączając Yamahę WXAD10, która spełnia taką samą funkcję jak Lumin. Różnica w jakości brzmienia między podstawową Yamahą, a Audiolabem 6000n czy Denonem DNP800NE będzie słyszalna. 

Napisano

Jeśli podłogowe wchodza w gre to proponuję lepiej

NAD 356BEE + Fyne F501+ Yamaha WXAD 10 albo wspomniana Malinka

ewentualnie nadal bym został przy monitorach i wspomnianym wyżej secie Atoll 100 + Silver 100 na standach to granie emocjonalne, mocne i utra wydajne. Zobacz jak ten wzmacniacz jest zrobiony wewnatrz. Tu mocy Ci nie braknie.

Zapraszam po wypożyczenie sprzętów i testowanie.