Skocz do zawartości
Mariusz Kozak

Subwoofer Pioneer trzeszczy

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

witam,

mam dziwny problem z Subwooferem, ponieważ dziwnie gra, trzeszczy, jakby był nie pelny. Nie wiem jak to opisać, dla tego wrzucę link do filmiku. Sam glosnik nie wygląda jakby był uszkodzony. Przewody tez wydają się być spoko. Przeczytałem żeby wyczyścić potencjometr, czy coś takiego. Sam nie wiem co to i gdzie się znajduje, dla tego rozkręciłem ten sub, wyciągnąłem bebechy, i przedmuchałem. Tam też wszystko wydaje się być wporzadku, także złożyłem do kupy. I problem nie ustąpił, może ktoś z was ma pomysł na to, lub coś doradzi co konkretnie zrobić. Dodam ze nie mam możliwość podłączania innego gosnika, bo po prostu takowego nie posiadam.

Z góry pozdrawiam i serdecznie dziękuję

David.

Kino domowe to Pionner  XV-DV 1000

subwoofer to S-DV1000SW

Teraz pobawiłem się chwile, i podłączyłem to glosnik jako normalny, do tego kina. I o dziwo nie pierdzial, także wina chyba leży w samym wejściu. Próbowałem ten glosnik wpiac pod te samo wejście tylko innym kablem, i to samo. Także problem chyba będzie w samym wejściu. Może teraz coś pomożecie?

https://youtu.be/pNy5QFFyJec

20200505_200157.jpg

Edytowano przez Mariusz Kozak
Podpiąłem ten glosnik, jako zwykly i nie trzeszczał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Teraz pobawiłem się chwile, i podłączyłem to glosnik jako normalny, do tego kina. I o dziwo nie pierdzial, także wina chyba leży w samym wejściu. Próbowałem ten glosnik wpiac pod te samo wejście tylko innym kablem, i to samo. Także problem chyba będzie w samym wejściu. Może teraz coś pomożecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Jak podłączyłeś do innego kanału, to przetwarzał inny sygnał - taki, w którym na ogół jest dużo mniej niskich częstotliwości, do których przenoszenia został zaprojektowany. Prawdopodobnie nie trzeszczał, bo nie musiał zbytnio pracować ;).

Miarodajne byłoby podłączenie do innego wyjścia subwoofera.

Poza tym - jak podłączyłeś innym przewodem, skoro przewód jest wmontowany na stałe w obudowę subwoofera? Przelutowywałeś? Czy jest jakoś wypinany wewnątrz obudowy?

Edytowano przez Konrad Kulwicki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Teraz podłączyłem kolejny subwoofer. I jest to samo, generalnie tez nie mam pewności czy ten co podłączam jest sprawny, bo odebrałem go od osoby która. Mówiła że 5 lat temu jak wyciągał go z auta, to był sprawny, a ten czas do kiedy go odebrałem przeleżał w garażu. Także nie wiem. Może to będzie kolejna poszlaka, Załączam zdjęcie jak też próbowałem podłączać owe głośniki. Po prostu przyłożyłem kable do pinów.

20200506_170213.jpg

Edytowano przez Mariusz Kozak
Zly tekst

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Mariusz Kozak napisał:

z auta

???

Jak, czym i pod co konkretnie to wszystko podłączasz? Generalnie kino, o którym wspominasz, to jest zwykły "allinone".

Zaczął Ci nagle tak grać, a wcześniej było ok? Czy kupiłeś dopiero to całe kino i okazało się zwalone? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, Markcox napisał:

???

Jak, czym i pod co konkretnie to wszystko podłączasz? Generalnie kino, o którym wspominasz, to jest zwykły "allinone".

Zaczął Ci nagle tak grać, a wcześniej było ok? Czy kupiłeś dopiero to całe kino i okazało się zwalone? 

Odebrałem je w takim stanie, gość był przekonany ze działa. Ale może byl gluchy. Nic za to nie dałem, także spokojnie. Wszystko podłączam do tyłu obudowy subwoofera. Bo tak jak mówisz to jest kino, takie podstawowe. I wszystkie kable są podłączane do obudowy subwoofera. Zdjęcie dla wglądu. Ten czarno czerwony kabel, jest dedykowany to głośnika (subwoofera). A podłączałem innym kablem, z przedniego prawego głośnika(FL)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

FL to lewy przedni ;) 

może jak podłączasz pod ten FL, to wtedy nie trzeszczy, bo w ogóle nie gra, albo "dźwięczy" coś tam ledwo, na co zwrócił już uwagę kolega Konrad?!

Generalnie na tym filmiku brzmi, jakby dostawał jakiś uwalony sygnał. A poza samym subwooferem, cała reszta działa i gra jak należy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)
15 minut temu, Markcox napisał:

FL to lewy przedni ;) 

może jak podłączasz pod ten FL, to wtedy nie trzeszczy, bo w ogóle nie gra, albo "dźwięczy" coś tam ledwo, na co zwrócił już uwagę kolega Konrad?!

Generalnie na tym filmiku brzmi, jakby dostawał jakiś uwalony sygnał. A poza samym subwooferem, cała reszta działa i gra jak należy?

Fakt, mój błąd... 

Tak reszta działa normalnie...

Wszystko podłączone kablami, z zestawu. Także możliwe że któryś z tych kabli będzie uwalony ? Bo chyba tym idzie sygnał, z kina. 

20200506_175543.jpg

A jakbym spróbował ten glosnik podłączyć jakoś bezpośrednio do tego kina. Tylko do których wejść?

Screenshot_20200506-180349_Gallery.jpg

Edytowano przez Mariusz Kozak
Opis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Mariusz Kozak napisał:

A jakbym spróbował ten glosnik podłączyć jakoś bezpośrednio do tego kina. Tylko do których wejść?

To się na pewno nie uda, bo wzmacniacz siedzi w obudowie subwoofera, a podłączasz pasywne głośniki.

Edytowano przez Konrad Kulwicki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
30 minut temu, Konrad Kulwicki napisał:

To się na pewno nie uda, bo wzmacniacz siedzi w obudowie subwoofera, a podłączasz pasywne głośniki.

A jakbym spróbować podłączyć do samochodu ten glosnik, w samochodzie mam zestaw harman karton, i tam podobno jest wzmacniacz. Jakbym go podlavzyl to nic nie spale ?

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...