Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam,

Byłem dziś na odsłuchu NAD 368, Musical Fidelity m3si, Cambridge Audio CXA81. Wszystko z Pylon Audio Diamond 25. Musical i Cambridge po USB-B, NAD 368 w połączeniu z Yamaha WXAD10. Dla mnie najlepiej zagrał Cambridge, najbardziej muzykalnie i co więcej radził sobie dobrze również z MP3 co w Musicalu już nie do końca było fajnie zagrane. Moim faworytem był NAD, ale niestety salon nie mógł zaproponować mi streamera do posłuchania DACa w NAD368. NAD wypadł najgorzej :(, ale to chyba można było przewidzieć z takim połączeniem. 

Mam 3 pytania:

1. Czy Cambridge z Pylonami Diamond 25 to dobre zestawienie? Myślę że na krótkim odsłuchu mogłem coś przeoczyć. Podobała mi się muzykalność i to że Cambridge dobrze pograł z gorszej jakości plikami.

2. Czy NAD368 z NODE 2i (Coaxial) i Pylonami Diamond 25 jakością dorówna zestawowi z pytania nr 1, a może zagra lepiej?

3. Ostatnie pytanie o Pylony Diamond 25. Czy moje odczucie słabej stereofonii, przestrzeni to kwestia kolumn czy raczej źródła? Jak Pylony wypadają w porównaniu z ELAC Uni-Fi FS U5 lub Fyne Audio F501 pod kątem przestrzeni, stereofonii.

Edytowano przez Krystian Forszpaniak
Napisano

Na pewno połączenie Cambridge Audio CXA81 z Pylon Audio Diamond 25 jest bardzo dobre i często wybierane przez naszych Klientów po odsłuchach. Kwestia przestrzeni może być spowodowana ograniczeniami w źródle lub jakością plików które słuchasz. To jeden z aspektów brzmienia, który wyraźnie traci przy gorszym jakościowo materiale.

Alternatywy - Elac moim zdaniem nie spodoba Ci się, jeśli wybrałeś system CA z Pylon Audio. Fyne Audio już bardziej, ale zdecydowanie polecam model wyższy F502. W tym przypadku możemy liczyć na trochę lepszą przestrzeń, trójwymiarowość dźwięku. Posłuchałbym jeszcze polską konstrukcję Audio Academy Hyperion IV.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy oraz indywidualne wyceny.

Napisano

Dac i wzmak najmocniej wpływają na generowanie "sceny". Do w/w podpięcie budżetowego dacmagica100 (który chyba jest w każdym salonie audio) dałoby Ci pogląd. Trzeba mieć odpowiednie utwory do przetestowania coś typu Chris Jones & Steve Baker - I don't know why czy chociażby stara dziewczyn z ipanemy (w oryginale śpiew , instrument lecą cały czas na odrębnych kanałach) ;)