Gość Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Nie kupiłem zakręcane 😉 Ale dzięki że mi wytłumaczyłeś może następne będą do lutowania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Ja sie dlugo przekonywałem do kabli, dziś zamówiłem, podzielę się co i jak. No i każdy co słyszy lepiej powinien podać swój wiek, nie sądzicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 (edytowany) Ja za bardzo nie wierzę w te czary ale podobno jest różnica na 2x2,5m² OFC i POSREBRZANY Prawe ucho mam do naprawy 😋 Proponuję nie zaśmiecać wątku i zakończyć temat! Edytowano 27 sierpnia 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 (edytowany) Przy słuchaniu sprzętu audio często okazuje się że mniej ważne jest to jak dobrze się słyszy niż to czy potrafi się dobrze słuchać. Edytowano 27 sierpnia 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Trafiłeś w punkt Bravo Ty 👏👏 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 No no, interpretecja dowolna, ale wiadomo o co chodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 5 minut temu, milk-monster napisał: Nie kupiłem zakręcane 😉 Ale dzięki że mi wytłumaczyłeś może następne będą do lutowania To wystarczy że pocynujesz lekko końcówki zwykłym lutem cynowym. Wtyki lutowane niekoniecznie musza być lepsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Tak właśnie zrobiłem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 To znaczy, że knfekcja w kablach to tylko wyciąganie kasy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Jak masz zręczne palce to konfekcję sam zrobisz oploty,koszulki typu Y, termokurczliwe to nie jest drogie popatrz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Ameryki nie odkryłeś... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Większość wzmacniaczy i kolumn nie przypadkiem jest przewidziana do użycia gołych kabli i takie zwykle wystarczają. Zakończenia są jednak wygodniejsze w użyciu i to kosztuje. Dźwięku jednak nie poprawia. Jeśli gniazda są blisko a z kabli wystają swobodne druty, może to doprowadzić do zwarcia i jest to wtedy niebezpieczne. Taki jest plus przynajmniej połączenia zakończeń kabli cyną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Szczególnie w salonach do odsłuchu, gdzie jest to po prostu wygodne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 (edytowany) W przypadku kabelkow srebrzonych lub srebrnych najlepiej wybierac koncowki na skrecanie i nie lutować, bo tlenki ktore wytwarzają się po czasie na w/w przewodzie lepiej przenoszą na stykach niz nówki "świeżo" obrobione z izolacji. A najlepiej to juz wogóle nie używać złączek, tylko na sztywno przekręcić do terminala. Mowa oczywiscie o glosnikowych. Edytowano 27 sierpnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Niektóre wzmacniacze akceptuja wyłącznie wtyki bananowe. Podobnie jest z niektórymi kolumnami. Czasem można użyć wyłącznie gołe kable lub wtyki typu szpilki. Ta ciemna powłoka którą pokrywa się srebro to siarczek srebra i on przewodzi prąd. Nie robi tego lepiej niż czyste srebro. Jednak ta powłoka jest na tyle cienka że nie ma to żadnego praktycznego znaczenia. Złocone powierzchnie styku nie tworzą w praktyce ogniw z innymi metalami i zapobiegają złemu przewodzeniu na ich powierzchni. Samo złoto gorzej przewodzi prąd niż miedź i srebro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Najlepiej sprawdzić u siebie jak to działa najlepiej, niby proste, ale ciągle pytania na forum o typy połączeń, banany jakie, czy inne połącznia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 14 minut temu, MobyDick napisał: Ta ciemna powłoka którą pokrywa się srebro to siarczek srebra i on przewodzi prąd. Nie robi tego lepiej niż czyste srebro. A no wlasnie dzięki za sprostowanie. Siarczek a nie tlenki... natomiast zaskoczyłeś mnie ze gorzej przewodzi ten siarczek... pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Podobno tak działa przy sprzęcie za 40ki wiecej, a i pamietaj o akustyce Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 30 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Dla tych co to kminią po co - ano po to, że jak masz kino domowe to naprawdę łatwiej się to ogarniaj, jak wszystko jest na wtykach - zwłaszcza, jeśli ktoś porównuje różne końcówki mocy, różne konfiguracje etc. Chyba by mnie cholera wzięła, jak mając te 14 złącz obok siebie miałabym któryś podłączyć, odłączyć etc. bez wtyczek:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Kiedy końce przewodów są pokryte cyną wtedy nie jest to takie bardzo kłopotliwe . Najgorzej gdy masz takie pogniecione zwijające się i rozdzielające gołe przewody tylko odizolowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Mnie był coś trafiło 😉 jak bym miał 14 wtyków ręcznie przekładać! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Jeśli nie robi się tego często, to nie jest problemem. Jak już pisałem ważniejsze aby końcówki były przygotowane do tego. Prowizorka często mści się w tej dziedzinie. Ja preferuję łatwo rozkręcane wtyki bananowe do gołych kabli. Takie bezśrubkowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 30 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 52 minuty temu, MobyDick napisał: Jeśli nie robi się tego często, to nie jest problemem. Jak już pisałem ważniejsze aby końcówki były przygotowane do tego. Prowizorka często mści się w tej dziedzinie. Ja preferuję łatwo rozkręcane wtyki bananowe do gołych kabli. Takie bezśrubkowe. Pytanie jeszcze jakiś masz dostęp. Ja muszę się mocno wychylić nad amplituner... ale jasne, jakbym był pewien, że zrobię to RAZ to bym może i został przy cynie etc... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Do przykręcania przewodów dobrze jest mieć dobry dostęp do terminali. Bez tego faktycznie może być kiepsko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 30 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Przed chwilą, MobyDick napisał: Do przykręcania przewodów dobrze jest mieć dobry dostęp do terminali. Bez tego faktycznie może być kiepsko. No właśnie, a jak masz w ampli jeszcze z 2 optyki, ethernet, kilka hmdi, subwoofer, interkonekt od Bóg wie czego i jeszcze antenę, to strach to ruszać Niby bym wszystko podłączył z pamięci (albo patrząc co do czego idzie), ale nawet jak malowałem mieszkanie to odłączyłem tylko absolutnie niezbędne rzeczy ;D Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts