Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. 

Potrzebuję pomocy w poradzie odnośnie ew. zmiany wzmacniacza i/lub kolumn. Obecnie gra u mnie nad c315bee i ma bx5, w salonie 4,6 x 4,1, głośniki na dłuższej ścianie. 

W obecnym zestawie brakuje mi mocy, basu i przestrzeni, a także wejść cyfrowych we wzmacniaczu. Muzyki (alternatywa, rock i pop) słucham z Tidal narazie przez tanią przystawkę bluetooth, słabo to brzmi. Ogladam również dużo filmów, dlatego chcę podpiąć tv optykiem. I tak albo jakiś ampli stereo myślę o Yamaha 803d (dodatkowy + radio internetowe) , albo wzmacniacz stereo Yamaha, NAD? i chromecast ale musiałby już mieć dwa wejścia optyczne, tylko chyba z obecnych kolumn więcej basu nie wyciągnę. Chyba że jeszcze jakieś inne pomysły?. 

Nie boję się sprzętów używanych, owy nad to używka. Kwota jaką chcę przeznaczyć to ok 2500 na wzmacniacz/ampli i ok 3000 na kolumny.

Napisano

Czyli chcesz wymienić jedno i drugie.

I słusznie bo tu i jedno i drugie powoduje że masz dzwiek jaki masz.

W 16 mozna już myslęc o : Heco Aurora 700, MElodika BL 40 MKIII , Indiana Line Tesi 561 czy wyprzedawane Monitor Audio Bronze ale model 6. To przy opcji w której Monitor audio Ci się podobały.

Co do elektroniki to w zależności od tego jakie kolumny wybierzesz.

Yamaha AS 701, RN 803, NAD 368 to granie jaśniejsze. Pasujące do Melodiki i Heco. Magnat MR 780, Arcam SA10 czy Audiolab 6000A jest cieplej i to na przykład dobrze zestawić z Bronze 6.

Zapraszam na odsłuch. Mogę Ci też wypożyczyć sprzęt do domu.

Napisano

Cześć,
Jeśli cenisz sobie wysoką jakość brzmienia to postawiłbym na wzmacniacz stereo + streamer. Tutaj bardzo dobrym rozwiązaniem mógłby być Audiolab 6000a + Audio Pro Link 1 lub Chromecast Audio. Oba streamery połączysz kablem optycznym i sprawę opcji sieciowych masz załatwioną. Magnat MR780 także jest to bardzo dobry wzmacniacz o cieplejszym ale mniej detalicznym  brzmieniu względem Audiolaba. 
Świetnym rozwiązaniem do tych wzmacniaczy byłyby detalicznie brzmiące Monitor Audio Bronze 6 lub jeśli cenisz sobie muzykalność to polecam zwrócić koniecznie uwagę na Melodika BL40 czy Indiana Line Tesi 561. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny i umówienia się na odsłuch