Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dzis stalem sie posiadaczem zestawu CXA81 + heco 700. Wszystko pieknie tylko na nizszym volume bardzo malo basu :( wrecz niewyczuwalny ...

czy z biegem czasu bas sie poprawi?

nie chce wyprowadzac sie z domu poprzez sasiadow jak bede sluchal na 60% mocy 

ps żródło to tv tidal wersja hifi ->optyk-> wzmacniacz

Edytowano przez nowicjusz22
aktualizacja
Napisano

Cześć,
Największym problemem w Twoim przypadku jest źródło. TV nigdy nie zagra dobrze i ma tendencje do wypłaszczenia dźwięku, w tym przypadku nawet najlepszy DAC niewiele wskóra. Jeśli słuchasz muzyki z serwisów streamingowych typu TIDAL, Spotify czy radio internetowe to polecam zwrócić uwagę na lepsze źródło typu Audiolab 6000N, na którym usłyszysz kolosalną różnicę w brzmieniu. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny oraz omówienia warunków wypożyczenia. 

Napisano (edytowany)

Jeśli słuchasz Tidal kup na początek chromcast audio który kosztuje smieszne pieniądze i podłącz optykiem do DACa w cxa81 napewno to zagra o wiele  lepiej niż przez tv. 

Pytanie też jak masz ustawione kolumny, akustyka itd. 

Pozdro

Edytowano przez Ars_Poland
Napisano

Miałem te kolumny i moje wrażenia są takie że one zaczynają grać po ok.60 70 godzinach grania i to z dobrym żródłem.Po kolejnych godzinach jest tylko lepiej.Ale faktycznie na początku miałem wrażenie że niskich jest za mało.Wszystko się zmieniło w miarę wygrzewania.Tak to już jest że każdy sprzęt nowy oczywiście po wyjęciu z pudełka gra bardzo surowym

i wyjałowionym dżwiękiem.Oczywiście macie rację i to bardzo że akustyka pomieszczenia i ustawienie systemu ma olbrzymie znaczenie o czym nowi użytkownicy którzy dotąd korzystali tylko z mini wieży kupionej w markecie nie mają pojęcia i właśnie dlatego są takie fora jak nasze.Autorowi wątku proponuję  głębszą lekturę forum i cierpliwe wygrzewanie sprzętu a dostrzeże walory brzmieniowe systemu który nabył.Powodzenia.

Napisano

Ale wszystko gra lepiej z dobrym źródłem. Nie wiem skąd to się u nas wzieko że wszyscy stawiają na wzmak i kolumny i tyle. Umówmy się większość nowych osób budujących system ma w d.... Źródło. Pytanie zasadnicze skąd to się bierze. Źródło jest tak samo istotne jak wzmacniacz. Koniec i kropka. 

Napisano

Zgadzam się w 100 procentach.Nawiasem mówiąc nawet wzmacniacz ze złota nie zagra dobrze jak żródłem będzie discman.

Napisano
13 godzin temu, nowicjusz22 napisał:

dziękuję za odp.

Czy powaznie zmienic zrodlo na chromecast audio?  Czy tel da lepszy sygnal w jakosci hifi czy master na tidal niz tv?

Proponuję lekturę na temat chromecast audio będziesz wiedział jak to działa i dlaczego niejednokrotnie polecamy to małe urządzonko podłączone optykiem oczywiście.😁

Napisano
2 godziny temu, przemo820308 napisał:

Proponuję lekturę na temat chromecast audio będziesz wiedział jak to działa i dlaczego niejednokrotnie polecamy to małe urządzonko podłączone optykiem oczywiście.😁

Dokładnie to małe urządzenie nie ma sobie równych jeśli chodzi o cena/jakość.  Tym bardziej że masz dobry DAC i do słuchania np. Tidal jest rewelacyjny 😉

Napisano

dziekuje za odp.

mam jeszcze jedno pytanie jaka jest różnica w sygnale (tidal) pomiędzy połączeniem 

tel -> bluetooth w cxa81 

tel->chromecast audio ->optyk-> cxa81

ps

Gdzie mozna kupic oryginalny chromecast audio?

Napisano (edytowany)

Bluetooth jest stratny przez Chromcast audio lecisz przez wifi.  Poniżej link gdzie kupowałem  mam podłączone do cxa80 +heco auro1000 

https://allegro.pl/oferta/google-chromecast-audio-transmiter-dzwieku-box-7643989337?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

I do tego taki kabelek musisz mieć 

https://allegro.pl/oferta/kabel-optyczny-t-j-toslink-jack-cx-htj100-1-m-7509726390?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Możesz też chromcasta audio kupić w empik . 

Pozdro

Edytowano przez Ars_Poland
Napisano

Zależy co chcesz uzyskać.

Na Melodike moim zdaniem nie. Ale na jaśniejsze krótkie fragmenty kabla QED czy Chord tak.

12 godzin temu, nowicjusz22 napisał:

dziekuje za odp.

mam jeszcze jedno pytanie jaka jest różnica w sygnale (tidal) pomiędzy połączeniem 

tel -> bluetooth w cxa81 

tel->chromecast audio ->optyk-> cxa81

Chromecasta nie spinasz z telefonu. On robi tylko za "pilota"