Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Rok temu kupiłem 2009 Mazde 6  z  systemem Bose . Dokupiłem radio z Chin z nawigacją bo takie mi sie spodobało i wchodziło na wymiar. Byłem u elektryka na instalacji i wszysto poszło gładko  lecz za pare dni tylne głośniki przestały działać. Jak przestawie dzwięk bardziej na tył lub przód znowu działają ale po paru dniach znowu z tyłu cisza. Elektryk powiedział ze to wina radia bo chyba daje za małą moc na tyły i przez to one przestają grać. Czy wiecie co to moze być i jak to naprawić ? Lubie to radio

Napisano

Zainteresuj się końcówką mocy - wtedy będziesz miał rozwiązany problem wzmocnienia głośników z tyłu. O ile oczywiście Twoje radio jest dostosowane do sterowania końcówką mocy...

Pozdrawiam

Napisano

Do podłączenia końcówki mocy radio musi mieć wyjścia o niskim poziomie sygnału oprócz głośnikowych. Sprawdź jaką impedancję mają te głośniki Bose. Ten producent stosuje czasem bardzo nietypowo niskie wartości. Mogą być źle podłączone. Radia samochodowe zwykle akceptują tylko impedancję 4 omy lub wyższą.