inigo Napisano 14 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2009 Witajcie koledzy, mam troszke kaset magnetofonowych, (głownie klasyka) chcę kupić magnetofon, jaki proszę pomóżcie.mam do wyboru:Kenwood KX-7030KENWOOD KX-3030DENON DRM-650S HARMAN/KARDON TD 420Czy może coś całkiem innego mi polecicie? Nie kryję, że nie chce wydawać na to wiele kasy, ale chce kupić coś dobrego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 14 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2009 inigoJeśli chcesz kupić coś dobrego proponuję osobiście magnetofony Pioneer, Akai, Aiwa, Onkyo, Sony, JVC.Przykładowe modele:Pioneer CT 939mkII, CT93, CT757Akai GX 95, 75, 65Onkyo TA 2500, 2350, 2360, 2570Aiwa AD6900, AD-F990, AD-F910Sony TCK808ESitd.Niestety niektóre z tych modeli osiągają idiotyczne ceny na aukcjach allegro, ale jak dobrze się poszpera można kupić je w granicach 200-300 zł. Jeśli trafisz na egzemplarz w dobrym stanie z nawiązka się odwdzięczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 14 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2009 Jaką kwotę możesz wydać na zakup decka?Chcesz kupić model 2 (Denon) czy 3 głowicowy (Kenwoody)?Jakie systemy redukcji szumów? Wystarczy Dolby C?Czy potrzebna jest możliwość zdalnego sterowania?Zakładam, że jednokieszeniowy a nie dwukieszeniowy i że nie potrzebujesz reversu PozdrawiamPS. Przenoszę temat do innego, bardziej pasującego działu ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 14 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2009 RomanWidzę, że jak zwykle jesteś na posterunku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 14 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2009 Staram się - w ramach "chorobowego obijania" mam ciut więcej czasu Jak już jesteśmy przy cenach i konkretnych modelach - jako wieloletni użytkownik i fan JVC za śmieszne pieniądze proponuję deck KDV-V6 (trzygłowicówka, ale bez regulacji BIASu).http://www.allegro.pl/item525181203_jvc_kd_v6.htmlJest to model z lat 1986-1987, bardzo solidnie wykonany i rewelacyjny w obsłudze (m.in. pamięć szczytowego poziomu sygnału w dB, podawana jako liczba do +12)Ale uwaga - w deckach JVC często jest ciut wolniejsza prędkość obrotowa (np. masz 46'30" na jednej stronie grając na tym JVC, zamiast 46 minut granych na innym decku). Podana różnica w czasie jest przybliżona - to może być 10 sekund jak i 30sekund na takiej kasecie.Jest to tylko przykład - solidny sprzet za małe pieniądze. Choć oczywiście propozycje Kolegi Belfer54 są ciekawsze i lepsze - ale niestety i droższe... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 lutego 2009 Udostępnij Napisano 4 lutego 2009 Dość rzadka Yamaha 480 pojawiła się na Allegro - a ponieważ jeden z Kolegów miał z nią już dłuższą styczność, więc z przyjemnością załączam linkę do aukcji ...http://allegro.pl/item546596421_yamaha_kx_...a_tytanowa.htmlCena co prawda o jakąś stówkę za wysoka, ale dźwięk, wykonanie i wygląd ... Przy okazji na aukcjach jest też solidny deck z reversem JVC-VR5 za 170złhttp://allegro.pl/item543833169_jvc_kd_vr5_jak_nowy.htmlno ale ja mam jeszcze (nie chwaląc się???) regulację głośności w swoim prawie identycznie wyglądającym VR77 Wyświetlacz i kieszeń kasety, solidność wykonania i dźwięk - bezcenne...http://www.vintagecassette.com/JVC/DD-VR77Można też zobaczyć na aukcji jeden z nielicznych znanych mi modeli decka z wyświetlanym poziomem dźwięku nie tylko na lewy i prawy kanał, ale również z equliserem - czyli JVC KD-V400 (model ze średniej półki, a na zdjęciach właściciel nie wiadomo czemu nie pokazał wyraźnie wyświetlacza http://allegro.pl/item548402841_super_jvc_...e_in_japan.htmlJako uzupełnienie podam, że w tym roku obchodzimy 25lecie urodzin tej czterysetki! A nie wygląda na swoje lata PozdrawiamPS. Marku jak wiesz - czasami patrzę pod swoim kątem, a to co znajduje się pod wyświetlaczem Jamy (czyli płaski, ruchomy element maskujacy) jak zwykle dodaje mi speeda Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 5 lutego 2009 Udostępnij Napisano 5 lutego 2009 Te kaseciaki wyglądają świetnie .Akurat wczoraj nagrywałem żonie kasety na imprezę jako pewniejsze źródło dźwięku .Można tupać do woli kaseta nie będzie przerywać.Tyle dziś było o tunerach że pierwszy raz od wielu dni słucham muzyki z radia.Akurat klasycznej bo przynajmniej nie znam tych utworów na pamięć.Do tego coca cola z rumem i już wcale nie chce się spać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Napisano 5 lutego 2009 Udostępnij Napisano 5 lutego 2009 ja to mam sentyment do Nakamichi. Sam używam BX-100E, choć ma tylko dolby B, ale i tak go nie włączam Do odtwarzania się nadaje bardzo dobrze, a na kasety już i tak nie nagrywam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 14 lutego 2009 Udostępnij Napisano 14 lutego 2009 Przypomniał mi się kolejny deck JVC (oprócz KD-V400) z wyświetlaniem częstotliwości - to KD-A7. A poniżej link do KD-V400, już w pełnej krasie z wyświetlaczem w pełnej okazałości http://www.vintagecassette.com/JVC/KD-V400KD-A7 jest to model z przełomu lat 70tych i 80tych, a oprócz tego wyświetlacza ma jeszcze piękne podwójne wskaźniki wychyłowe. No i już Super ARNS (a więc teoretycznie odpowiednik Dolby C).Czyli połączenie tradycji z nowoczesnością ... no i ładny "kawał" sprzętu. PozdrawiamPS. Znalazłem fotkę i opis - dobrze, że daje się coś w sieci wyszukać Pochodzi z 1979 roku - czyli właśnie mu "stuka" trzydziestkahttp://www.vintagecassette.com/JVC/KD-A7Nie ma danych technicznych i wymiarów, a o ile pamiętam to mógł mieć też niestandardową szerokość (wcześniejsze JVC miały 420mm, potem już przez kolejne 30 lat było i jest 435mm), a ten ??? Trzeba kiedyś będzie sięgnąć do archiwum, tylko kiedy??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 26 lutego 2009 Udostępnij Napisano 26 lutego 2009 A czy Yamaha robiła w swojej karierze jakieś przyzwoite kaseciaki?Konkretnie mam na myśli modele K-1020, KX-1020, KX-1200 (wiem nieco archaiczne te modele ale są po prostu piękne) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 26 lutego 2009 Udostępnij Napisano 26 lutego 2009 Nie ma wątpliwości, że magnetofony Yamahy raczej nie mogą konkurować z wyższymi modelami takich firm jak chociażby Nakamichi, Aiwa, Akai, Optonica, Sony, Pioneer czy JVC. Nie należały jednak one do tych ostatnich. Sam w swoim audiofilskim życiu miałem przynajmniej dwa magnetofony tej firmy i byłem z nich zadowolony. Nie były to najwyższe modele, ale jedno co mogę napisać to, że były solidnie wykonane. Dźwięk nie powalał na kolana, ale też nie było najgorzej. O ile dobrze pamiętam to magnetofony Yamahy pod względem dźwięku porównałbym z magnetofonami Technics. Andrzej jeśli chciałbyś uzyskać większą niż przeciętna satysfakcję dźwiękową radziłbym poszukiwać kaseciaków firm, które wymieniłem w 1 akapicie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 26 lutego 2009 Udostępnij Napisano 26 lutego 2009 Uuuuuuuu Sprowadzenie jakościowe do poziomu Technicsa trudno nazwać referencją. Czyli niby wyglądają nobliwie ale w istocie to taki "plastic fantastic" ............. Szkoda. Czyli kaseciaka zapewne nie budiet Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 26 lutego 2009 Udostępnij Napisano 26 lutego 2009 To nie do końca tak. To nie są złe magnetofony. Wyższe Technicsy też nie miały się czego wstydzić.Jednak chcąc mieć magnetofon na tzw. wyższym poziomie dźwiękowym, czy jak kto woli sonicznym itd. trzeba polować m.in. na modele, które m.in. wymieniłem w swojej wypowiedzi na początku tego tematu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 26 lutego 2009 Udostępnij Napisano 26 lutego 2009 AndrzejCo do decków to z firm uznanych (i czasami dostępnych w rozsądnej cenie) należy jeszcze dodać TEACa.Natomiast Nakamichi ma albo proste i w miarę tanie modele, albo dobre - ale o cenie lepiej nie wspominać Co do Technicsa – proszę nie zapominać o B100! O modelach wcześniejszych się nie wypowiadam, najbardziej lubię drugą połowę lat osiemdziesiątych i trwałe głowice amorficzne, bo w latach dziewięćdziesiątych zaczęły się niestety duże oszczędności w firmie.Marek wspomniał o AKAI... - poniżej link do aukcji z ceną wywoławczą 300zł, ale na ilu się skończy? Pewnie "połówka" będzie bez problemu przekroczon...http://www.allegro.pl/item568224235_akai_g...zy_z_serii.htmlwięc może warto poszukać sporo tańszych GX-75 oraz 65?Nie sprzedał się za 120zł taki deck w Lublinie - może Cię zainteresuje AKAI CS707Dhttp://www.allegro.pl/item555662819_kolekc...kai_sc707d.htmlPozdrawiamPS. No i propozycja ode mnie - tym razem nie SONY, ale JVC. Zacny model KD-A7 o pięknym wyglądzie i niezłym dźwięku, koło Wwy i na razie cena 140złhttp://www.allegro.pl/item565206040_jvc_vi...1979_kd_a7.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 27 lutego 2009 Udostępnij Napisano 27 lutego 2009 Jeśli już AKAI to raczej myślałbym o takimhttp://www.allegro.pl/item566984731_magnet..._cs_702dii.htmlPojęcia nie mam co to za model, ale skoro już nie pochodzi z mojej ulubionej firmy na Y.. to niech chociaż pasuje wizualnie pasuje do Tunera. Cóż prawda jest taka, że w istocie decka to ja średnio potrzebuję - nie ostała się ani jedna kaseta ze starych czasów. Czyli tak naprawdę to jeśli w ogóle kiedyś coś kupię to raczej jako uzupełnienie zestawu dla wyglądu . Z drugiej strony jeśli już, to fajnie by było żeby to jednak grało na zadowalającym poziomie.Punktu odniesienia za bardzo też nie mam, koneserem taśmy nie jestem, ba nawet nigdy nie miałem "niezłego" magnetofonu (choć zawsze chciałem mieć). Jedyne co kiedyś posiadałem do dwukasetowy quasi deck z zestawu midi wieży pewnej znanej firmy na S (ale to był badziew). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pektusa Napisano 27 lutego 2009 Udostępnij Napisano 27 lutego 2009 w jakiej cenie mozna zakupic dobry magnetofon na kasety? czy to teraz sie oplaca? mam stare kasety ktore zachowaly wiele moich wspomnien i nie chcialabym odstawiac ich na polke by pokryl je kurz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 27 lutego 2009 Udostępnij Napisano 27 lutego 2009 AndrzejZanim kupisz np. ten model Akai weź pod uwagę modele wcześniej wymienione przeze mnie. Jak już bardzo i koniecznie chcesz mieć taki ze wskaźnikami to weź pod uwagę np. takiego Pioneera. Polecam też tenhttp://www.allegro.pl/item568224235_akai_g...zy_z_serii.htmlDo przemyśleniahttp://www.allegro.pl/item561658881_prawdz...bacz_warto.htmlSzkoda, że uszkodzonyhttp://www.allegro.pl/item565461541_magnet...uszkodzony.htmlA może coś takiegohttp://www.allegro.pl/item564489524_nakami...ja_polecam.htmlEwentualniehttp://www.allegro.pl/item555362361_optoni...100_xxxrar.htmlO Sony nie wspominam, bo ostatnio ceny wręcz z sufity i to raczej mało powiedziane.Zaznaczam tylko, że musisz przede wszystkim sprawdzić wcześniej stan techniczny urządzenia. Chyba, że kupujesz od zaufanego kolegi audiofila.PektusaZawsze się opłaca. Jeśli masz dobrze nagrane kaset i kupisz w miarę przyzwoity magnetofon to Twoje wspomnienia wrócą jak żywe. Trudno powiedzieć ile w chwili obecnej należy wydać na magnetofon. Czasami trafiają się niezłe egzemplarze w granicach 100 - 200 zł. Ale przy dzisiejszych szalejących cenach trudno mówić o konkretach. W każdym bądź razie poluj na kaseciaki wcześniej wymienianych firm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 27 lutego 2009 Udostępnij Napisano 27 lutego 2009 Cytat w jakiej cenie mozna zakupic dobry magnetofon na kasety? To zależy, jaki masz pzostały sprzęt i czego oczekujesz od decka.Jeżeli tylko tego, by można było na nim odtwarzać kasety i by pochdził pare lat - czyli firmowy i bez zbędnych aspiracji, to i 50-100 zł wystarczy. Natomiast porzędniejsze decki zaczynają się od 200zł, a kończą powyżej tysiąca..Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 28 lutego 2009 Udostępnij Napisano 28 lutego 2009 Cytat Natomiast porzędniejsze decki ......... a kończą powyżej tysiąca. No właśnie Niby format na wymarciu, a jednak w cenie.Dziękuję, za wszelkie porady - choć przyznaję, zabiliście mi ćwieka w głowę. Póki co, z uwagii na brak kaset w ogóle (nadmiaru kasy zresztą też), deck ma priorytet B3 (czyli bardzo niski)A1 - przynależy niepodzielnie preampowi i tu się w zasadzie zdecydowałem Szczegóły na "Jolce" jak już będzie o czym pisać.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 28 lutego 2009 Udostępnij Napisano 28 lutego 2009 Andrzejteż się mocno zastanawiałem nad lepszym deckiem (akurat chodziło o "szóstkę" Soniaka) i wyszło mi na to, że na razie sobie odpuszczę (za rzadko teraz słucham kaset i za dużo sprzętu mam w pokokach i po szafach).Wymianę sobie darowałem, bo mam już średniaka SONY 3head z Dolby S, oprócz tego oczywiście JVC. "Na wszelki wypadek" mam też dbx (w szafie jest wysoki dwukieszeniowy Technics z szybkim reversem).Ale uważam, że jakiś deck pod ręką musi być!No ale jak widać - mnie jest łatwo to powiedzieć... PozdrawiamPS. Preamp powiadasz jest teraz pierwszy w kolejce... to idziesz dokładnie moim tropem, pierw O. teraz A.? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 28 lutego 2009 Udostępnij Napisano 28 lutego 2009 Cytat PS. Preamp powiadasz jest teraz pierwszy w kolejce... to idziesz dokładnie moim tropem, pierw O. teraz A.? Prorok jaki, czy co W kwestii decka jeśli już, kiedyś - hm, wiem nie po audiofilsku, bo dla wyglądu głównie - ale za to kolejny flagship KX-1200, ze stajni pewnej firmy na Y...Poważnym argumentem za jest to, że w sprzedaży są części do niego (paski, rolki i takie inne duperele) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 28 lutego 2009 Udostępnij Napisano 28 lutego 2009 Ja bym wybrał tego Akai .Jeśli jest całkowicie sprawny to ma on układ doskonale dostosowujący parametry nagrywania do zastosowanej taśmy ,czyli z taśmy wyciąga maksimum .Poza tym głowice Akai z serii GX są nie do zdarcia ,czyli problem głowicy nie istnieje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 28 lutego 2009 Udostępnij Napisano 28 lutego 2009 KX-1200 Yamahy wg. instrukcji obsługi też ma opcję "test record", w trakcie której mierzy parametry taśmy i dostosowuje swoją regulację tak aby maksimum z taśmy wyciągnąć Wg. Audiokarmy, też zasadniczo są nie do zdarcia - no i ten gabaryt, ..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 1 marca 2009 Udostępnij Napisano 1 marca 2009 W sumie ważne jest przekonanie do marki.Ja w swoim czasie zmieniałem jednego Akai na drugiego ,choć ten ostatni był niewypałem to z pozostałych byłem zadowolony. Jak czytam z twoich postów Yamaha jest twoja ulubioną marką.Czyli jest najlepsza . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek Napisano 2 marca 2009 Udostępnij Napisano 2 marca 2009 Witam!Szanowni koledzy, właściwie wszystko juz napisali co do swoich preferencji firmowych. Ja chciałbym zwrócić tylko Twoją uwagę na parę aspektów eksploatacyjnych.Kupować decka jak najmłodszego. Z tego co pamiętam np:Yamaha, jeszcze na początku tego wieku miała "kaseciaki" w swojej ofercie. Łatwo je rozpoznać, ponieważ te ostatnie modele na pewno posiadały Dolby S. Unikać decków Sony, a zwłaszcza tych z auto reversem. Są one zawodne i do tego strasznie głośno chodzi sam revers. W starszych modelach występowały potencjometry w formie suwaka, takie też sobie darować. Łatwo się kurzą i brudzą co potem skutkuje szumami i trzaskami np: podczas nagrywania. Wiedza osiągnięta z praktyki "nagrywacza". Kiedyś pożyczało się płyty w celu przegrywania na taśmę (w celach zarobkowych), parę decków się zajechało. Tylko jeden się ostał. Aiwa.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts