Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie forumowiczów -:). Może dziwne pytanie, ale czy łącząc dekoder nc+poprzez łącze spdif ze wzmacniaczem stereo wykorzystując konwerter DAC Fiio D03 tashian jestem w stanie uzyskać lepszą jakość dźwięku?

Dotychczas dekoder nc+ mam połączony ze wzmacniaczem kablem euro-cinch ?

Czytam wiele,pozytywnych opinii o tym FIIO ale czy rzeczywiście da się odczuć różnicę? W końcu do wzmacniacza i tak będzie wchodził sygnał analogowy (tak jak dotychczas) tylko po innych kablach i skonwertowany.

Czy jest zatem sens kombinować?

Będę wdzięczny za wszystkie ciekawe odpowiedzi -:)

Mój sprzęt to:

wzmacniacz kenwood KA -3080 R

dekoder nc+ wifi Premiumbox

kabel euro-cinch no name

kolumny Denon SC-M07

przewód głośnikowy Kimber 4PR

Napisano (edytowany)

no już zakupiłem.....  ale na razie nierozpakowany ponieważ czekam na kable a do tego nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie.......

Czytając niektóre fora pojawia się informacja że jeśli z dekodera / telewizora nadawany jest sygnał  5.1 to Fiio nie będzie w ogóle odtwarzał dźwięku bo wzmacniacz jest stereo.... jest taka opcja?

Trochę się martwię bo  korzystam z tunera wifi premiumbox cyfry i filmy są z reguły nadawane w 5.1

Edytowano przez Sławek Stańczak
Napisano
19 godzin temu, Sławek Stańczak napisał:

no już zakupiłem.....  ale na razie nierozpakowany ponieważ czekam na kable a do tego nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie.......

Czytając niektóre fora pojawia się informacja że jeśli z dekodera / telewizora nadawany jest sygnał  5.1 to Fiio nie będzie w ogóle odtwarzał dźwięku bo wzmacniacz jest stereo.... jest taka opcja?

Trochę się martwię bo  korzystam z tunera wifi premiumbox cyfry i filmy są z reguły nadawane w 5.1

Mialem te fiio niedawno i nie bedzie problemu. Wiekszosci filmow na Netflix, NC+ itd., jest nadawane w 5.1, tak to prawda, ale mozna zmienic w ustawieniach telewizora na PCM i bedzie gralo stereo.  Mam nadzieje ze to cos pomoglo. Fiio to prosty DAC ktory jest znacznie lepszy od tych w computerach, telewizorach itd i za 100zl nie ma do czego sie doczepic.

Napisano
Dnia 13.06.2020 o 12:54, SamyBoy13 napisał:

Mialem te fiio niedawno i nie bedzie problemu. Wiekszosci filmow na Netflix, NC+ itd., jest nadawane w 5.1, tak to prawda, ale mozna zmienic w ustawieniach telewizora na PCM i bedzie gralo stereo.  Mam nadzieje ze to cos pomoglo. Fiio to prosty DAC ktory jest znacznie lepszy od tych w computerach, telewizorach itd i za 100zl nie ma do czego sie doczepic.

dzięki. dziś będę miał komplet kabli i zobaczę wieczorem jak to zagra