Sławek Stańczak Napisano 11 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2020 Witam serdecznie forumowiczów -:). Może dziwne pytanie, ale czy łącząc dekoder nc+poprzez łącze spdif ze wzmacniaczem stereo wykorzystując konwerter DAC Fiio D03 tashian jestem w stanie uzyskać lepszą jakość dźwięku? Dotychczas dekoder nc+ mam połączony ze wzmacniaczem kablem euro-cinch ? Czytam wiele,pozytywnych opinii o tym FIIO ale czy rzeczywiście da się odczuć różnicę? W końcu do wzmacniacza i tak będzie wchodził sygnał analogowy (tak jak dotychczas) tylko po innych kablach i skonwertowany. Czy jest zatem sens kombinować? Będę wdzięczny za wszystkie ciekawe odpowiedzi -:) Mój sprzęt to: wzmacniacz kenwood KA -3080 R dekoder nc+ wifi Premiumbox kabel euro-cinch no name kolumny Denon SC-M07 przewód głośnikowy Kimber 4PR Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2020 Tak, uzyskasz lepszą jakość. Względem SCART na pewno. Ewentualnie możesz kupić używanego Cambridge DAC 100. Bedzie jeszcze lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 12 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2020 Różnica będzie i to wyraźnie słyszalna. Zapraszam do zakupu D03, a jak nie spodoba Ci się, to zawsze możesz odesłać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Stańczak Napisano 12 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2020 (edytowany) no już zakupiłem..... ale na razie nierozpakowany ponieważ czekam na kable a do tego nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie....... Czytając niektóre fora pojawia się informacja że jeśli z dekodera / telewizora nadawany jest sygnał 5.1 to Fiio nie będzie w ogóle odtwarzał dźwięku bo wzmacniacz jest stereo.... jest taka opcja? Trochę się martwię bo korzystam z tunera wifi premiumbox cyfry i filmy są z reguły nadawane w 5.1 Edytowano 12 czerwca 2020 przez Sławek Stańczak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SamyBoy13 Napisano 13 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2020 19 godzin temu, Sławek Stańczak napisał: no już zakupiłem..... ale na razie nierozpakowany ponieważ czekam na kable a do tego nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie....... Czytając niektóre fora pojawia się informacja że jeśli z dekodera / telewizora nadawany jest sygnał 5.1 to Fiio nie będzie w ogóle odtwarzał dźwięku bo wzmacniacz jest stereo.... jest taka opcja? Trochę się martwię bo korzystam z tunera wifi premiumbox cyfry i filmy są z reguły nadawane w 5.1 Mialem te fiio niedawno i nie bedzie problemu. Wiekszosci filmow na Netflix, NC+ itd., jest nadawane w 5.1, tak to prawda, ale mozna zmienic w ustawieniach telewizora na PCM i bedzie gralo stereo. Mam nadzieje ze to cos pomoglo. Fiio to prosty DAC ktory jest znacznie lepszy od tych w computerach, telewizorach itd i za 100zl nie ma do czego sie doczepic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Stańczak Napisano 16 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 czerwca 2020 Dnia 13.06.2020 o 12:54, SamyBoy13 napisał: Mialem te fiio niedawno i nie bedzie problemu. Wiekszosci filmow na Netflix, NC+ itd., jest nadawane w 5.1, tak to prawda, ale mozna zmienic w ustawieniach telewizora na PCM i bedzie gralo stereo. Mam nadzieje ze to cos pomoglo. Fiio to prosty DAC ktory jest znacznie lepszy od tych w computerach, telewizorach itd i za 100zl nie ma do czego sie doczepic. dzięki. dziś będę miał komplet kabli i zobaczę wieczorem jak to zagra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2020 Tak. Musisz ustawić na PCM albo stereo. Ale łatwo to poznasz bo przeważnie jeśli sygnał jest multikanałowy będziesz słyszał szum lub pisk. Wiec bez obaw. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts