Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich, 

Przeszukałam Wasze forum oraz sklepy/rankingi/opinie dotyczące sprzętu audio i dalej niewiele wiem więc pozwoliłam sobie pozawracać Wam głowę :)

Szukam sprzętu do salonu który ma za zadanie:

- przede wszystkim ogarniać bardzo dobrze CD (dla mnie) 

- ewentualnie ucieszyć męża przy tv (to opcjonalne ;) 

Teraz mam jakieś archaiczne kino domowe (?) samsung ht-to25 z trzema głośnikami, które po włączeniu dzis płyty doprowadziło mnie trzaskiem i brzęczeniem do szału i chyba lepiej spisuje się dźwięk w TV (Philips 65PUS7101/12) niż w tym czymś co na szafce kurz zbiera. 

Cel jest taki: w miarę możliwości zmieścić się ze wszystkim w budżecie 6 tys. Bez względu czy to nowe czy używane. I nie kombinować- chodzi mi o to że najchętniej kupiłabym wszystko jednym kliknięciem, a Wy często piszecie o kompletowaniu innych wzmacniaczy/amplitunerów, innych głośników i innych jeszcze cudach. Jeśli trzeba to niech będzie, ale liczę na to że jest łatwiejsza droga :) 

Pytania dodatkowe:

- czy jest taka możliwość, że włączając muzykę w salonie to na półpiętrze nadal mogę ją dobrze słyszeć bez systemów multiroom bądź podobnych? 

- czy tv ma znaczenie? (głupie pytanie ale teraz naprawdę tv wyrabia się lepiej z basami niż głośniki...) 

- jako kobiecie zielonej w temacie spodobała mi się opcja "kombajnów all in one" - to w ogóle daje radę i czy to nie jest profanacja dźwięku?... 

- Wy mądrzejsi często piszecie czego oczekujecie od sprzętu, jakiego dźwięku na jakich częstotliwościach. Żeby ominąć te pytania mogę jedynie stwierdzić że kupiłam dziś nowa płytę Korteza (gdzie te instrumenty w aucie grają ok) i w domu to nie hula a powinno.

Bede wdzięczna za wszelkie rady :) 

Napisano

Witaj,

W tym budzecie znajdziesz dla siebie system. Jeśli chcesz nowy to możemy doradzić. Zaproponować odsłuch u Was i dobre ceny.

Jeśli używany to jak znajde chwile to też coś poszukam.

13 godzin temu, Stereo (?) do salonu napisał:

czy jest taka możliwość, że włączając muzykę w salonie to na półpiętrze nadal mogę ją dobrze słyszeć bez systemów multiroom bądź podobnych? 

Zalezy co masz na myśli dobrze ja słyszeć. Za gówniarza tak słuchałem muzyki w bloku że kumpel w bloku obok w mieszkaniu ją słyszał. Czy dobrze? Pewnie nie. Inaczej mówiać jeśl isprzęt będzie mocny to możesz dac głośniej. Ale zawsze będziesz mieć wrażenie że dzwiek dobiega z dołu.

- czy tv ma znaczenie?

Nie. Pominiemy go w źrodle więc nie ma znaczenia.

- jako kobiecie zielonej w temacie spodobała mi się opcja "kombajnów all in one" - to w ogóle daje radę i czy to nie jest profanacja dźwięku?... 

All in One w sensie z CD sięnie sprawdza. Jest kilka takich urządzeń ale nie polecam ich. Ale kombajn w sensie amplitunera stereo to fajna opcja. Onkyo 8390 czy Yamaha  RN 803 graja na swój poziom cenowy i bronią się dzwiekiem.

Yamaha RN 803 + CDS 300 + Heco Aurora 1000

Onkyo 8390 + 7050 + Indiana Line Tesi 661

Albo system oparty na czystym wzmacniaczu

Cyrus ONE + WXAD 10 + CDS 300 od Yamahy + Aurora 1000 czy Polk Audio RTi A7

Zapraszam

Piotr

Napisano

Cześć,
W zakładanym budżecie jest kilka ciekawych opcji. TV nigdy nie będzie dobrym źródłem ale oczywiście jakość dźwięku miedzy głośnikami z telewizora, a systemem stereo będzie i tak kolosalna. TV możesz podłączyć albo kablem HDMI albo jeszcze lepiej kablem optycznym. Jesli cenisz jakość dźwięku to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłby klasyczny wzmacniacz stereo + Streamer. Zważywszy na Twoje pomieszczenie i preferencje widziałbym Yamahę AS701 + WXAD10 + Pylon Audio Sapphire 31 jeśli lubisz mocniejszy bas, Audiolab 6000a + Audio Pro Link 1 + Polk Audio S60e lub Heco Aurora 1000. 

Zapraszam do kontaktu z nami w sprawie wyceny oraz umówienia odsłuchu.