Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ale będziesz miał miusicala jeszcze ,żeby porównać z toppingiem czy sama funkcjonalność zdecydowała ? Ja swój minipc tak skonfigurowałem,że automatycznie się loguje i w autostarcie są aplikacje do muzyki. Dzięki temu nie muszę mieć ekranu czy klawiatury podłączonej. U Ciebie da się to ogarnąć przez Foobar remote I no Spotify Connect. Jeżeli masz pc to na windowsie to apka taka jak RD Client też załatwia obsługę jeżeli nie masz ochoty uruchamiać tv.

• Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano

U mnie ten PC obsługuje też Netflixa i HBO GO. Nie chcę go konfigurować jako tylko odtwarzacza. Poza tym jest mi wygodnie tak jak jest ;-).

Musicala nie będę miał do porównania. Wiem jak gra w porównaniu z moim iBasso DX220. iBasso jest minimalnie bardziej szczegółowy, sygnatura dźwięku jest praktycznie identyczna. A obsługa właściwie taka sama jak iBasso.... tylko iBasso służy u mnie do czegoś innego :-).

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Jak DAc ma dobre wejscie USB to wystarczy. To będzie na prawdę dobrze brzmieć.

To brzmi dobrze :-). Poza tym Topping ma kilka ustawień filtrów, którymi można minimalnie zmienić brzmienie, ale to raczej już sprawa końcowej kosmetyki....

1 minutę temu, Tomasz S. napisał:

IBasso w tym momencie wpinasz w USB-C i potem jack-rca ,tak ? W sumie też ciekawe jak odtwarzacz wysokiej klasy wypadnie w porównaniu z DAC. Skrobnij kilka zdań po podłączeniu.

Tak, mogę go wpiąć jako samego DAC-a do wzmacniacza (tak jak piszesz), albo jako DAC/PRE (ma na wyjściu liniowym możliwość regulacji wzmocnienia). Poza tym do iBasso jest dostępnych kilka różnych modułów wzmacniacza, które mają różne brzmienie. Mam u siebie dwa, niestety jeden jest tylko i wyłącznie zbalansowany, więc podpięcie do Roksana odpada.

Krótko, iBasso brzmi nieco lepiej od MF v90 i lepiej od wbudowanego DAC-a w Marantzu i CA. Podpięte do Roksana dla mnie w obu przypadkach, czyli DAC/DAC-PRE (Roksan jako końcówka) brzmi identycznie.

Napisano
31 minut temu, rad500 napisał:

Dzieki...

Czyli to wyglada m/w tak: uruchamiasz foobara i np. jakiegos flaca lub mp3 na tym Intelu, sygnal audio z niego leci po kablu (USB) do DACa a potem do wzmacniacza?

Dokładnie tak :-). Tylko trzeba zainstalować odpowiednie sterowniki, żeby Foobar z nich korzystał i całkowicie omijał układ audio w komputerze....

Napisano
Dnia 25.09.2020 o 12:41, Bogusz Ratajczak napisał:

Dokładnie tak :-). Tylko trzeba zainstalować odpowiednie sterowniki, żeby Foobar z nich korzystał i całkowicie omijał układ audio w komputerze....

Mógłbym prosić jakąś Specyfikację do tego mini pc i jak to wszystko spiąć aplikacjami pod sewis Tidal... Z góry dziękuję 

Napisano

Dzisiaj wszystko przyszło... Kolumny tylko czekały, żeby się wykazać 😉

Właśnie całość podłączyłem. Efekt dokładnie taki, jakiego chciałem. Topping D70 super rozdzielczy, świetna kontrola niskich tonów. Bas schodzi nisko, ale bez dudnienia, ze świetną fakturą i zróżnicowaniem...

Góra delikatna, ale wyraźna i napowietrzona. Wokale też takie jak lubię, nieco wysunięte i wyeksponowane. Właściwie nie ma się do czego przyczepić, sprzęt zgrał się świetnie.

Chyba należą się podziękowania dla S4Home za zainteresowanie i ofertę :-).

Napisano (edytowany)

Co do DAC-ów. Może Topping jest minimalnie bardziej rozdzielczy i trochę lepiej kontroluje bas, jednak według mnie wzmacniacz i kolumny na tyle determinują sygnaturę dźwięku, że DAC sam za bardzo nie jest "słyszalny". Porównywałem wcześniej Musicala z iBasso DX220 i miałem podobne odczucie.

Przed chwilą tak na szybko podłączyłem iBasso i po chwili Toppinga. Chociaż mają inne kości (2x ESS Sabre 9028 PRO w iBasso, 2x AKM AK4497 w Toppingu) w moim systemie grają praktycznie identycznie. Może to już zmęczenie odsłuchami i jak za jakiś czas wrócę do zabawy w porównywanie, wyłowię różnice. Na razie cieszę się muzyką płynącą z zestawu :-).

Edytowano przez Bogusz Ratajczak