Czesław098 Napisano 24 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2009 Mam proste pytanie czy kabel połączeniowy chinch-chinch z karty dzwiękowej do wzmacniacza poprawi jakość dzwięku bo ja mam taki najtańszy zwykły za 9zł a widziałem taki za 500 zł i za 300zł ?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 24 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2009 Kable na pewno mogą poprawić brzmienie.W tym wypadku wystarczy kabel za około sto złotych ,najlepiej znanej firmy.Mamy wtedy pewność powtarzalności parametrów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 25 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2009 Czesław098Przy zakupie kabli trzeba zachować zdrowy rozsądek i odpowiednie proporcje. Nie ma sensu kupowania kabli droższych niż reszta systemu - możesz nie zauważyć różnicy, a nieracjonalnie wydasz pieniądze (lepszy skutek może dać wymiana innych elementów systemu).Generalnie przyjmuje się, że rozsądny udział procentowy kabli w całym systemie zawiera się między 10 a 30% (w zależności m.in. od ilości komponentów w systemie i jego zaawansowania technicznego/cenowego). Poza tym dobór kabli nie jest rzeczą łatwą, do zazwyczaj powolne kroczki i wiele odsłuchów. Albo też dla tych, którzy nie lubią się bawić w audiofilską żonglerkę sprzętu: kupić raz i zapomnieć o istnieniu innch kabli... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gatto Napisano 26 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2009 A co konkretnie chcesz poprawić w brzmieniu? Od tego pytania należy zacząć, a potem się zastanowić czy kabel jest w stanie to zrobić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur77 Napisano 27 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2009 Z reguly pomaga, ale zdarza sie, ze zakup nawet drogiego kabla (za kilka tysiecy) moze brzmienie zepsuc, lub nie wniesc zupelnie nic (a tak niektörzy lubiä) jesli kupisz w ciemno. Wszystko zalezy od sprzetu i kolumn, wazne sä nawet nie same firmy, a poszczegölne modele kolumn, wzmacniaczy, koncöwek mocy itd. Przewaznie wszystkie kable firmowe nastawione sä na jak najwierniejszy i czysty przekaz, dodajäc charakterystyczny dla siebie "nalot". Wszystko zalezy od Twoich preferencji (wieksza dynamika, ostrzej lub gladko, uwydatnienie danego zakresu itp). Aby nie popelnic bledu, nalezy jednak odsluchac, jak dany kabel wypada z okreslonym wzmacniaczem i kolumnami, oczywiscie okreslajäc wczesniej rozsädny w stosunku do calego sprzetu przedzial cenowy. W Twoim przypadku, prawdopodobnie wymiana interkonektu na jakikolwiek o dobrej opinii w przedziale 9-80 pln powinna miec choc troche pozytywny wplyw na brzmienie. Dwa pytania - jaki wzmacniacz, karta dzwiekowa i kolumny? Szukasz kabla chinch-chinch, czy 2 chinch - 2 chinch? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts