TomekN Napisano 26 września 2020 Napisano 26 września 2020 (edytowany) Cześć. Mam Salon ok. 35m2 w mieszkaniu i używam sprzętu audio w propocjach ~50:50 kino/muzyka. Z tego powodu używam amplituner do KD i zestaw głośników w układzie 5.1. Nigdy nie byłem audiofilem, ale z wiekiem coraz bardziej doceniam jakość dźwięku. Od pewnego więc czasu stopniowo wymieniam sprzęt na coraz lepszy - ale w ramach rozsądku i dostępnych dla mnie półek cenowych. Myślałem, że obecnie posiadam już jako-taki zestaw minimum, który w miarę przyzwoicie gra mi zarówno kino i w miarę też muzykę (o ile to jest możliwe w ogóle). Tak mi się wydawało w każdym razie, do czasu aż przyniosłem do domu głośniczek Sonos One. Właczyłem go i szczęka mi trochę opadła jak to małe gówienko gra. Zdałem sobie wtedy sprawę, że mój "główny" zestaw w salonie brzmi przy tym, hm, dość blado. I teraz nie wiem co zrobiłem źle.. Amplituner: Yamaha RX-V685 Głośniki LR: KEF Q350 Głośnik centralny: KEF Q250c Głośniki surround: aktualnie jeszcze z zestawu HKTS11, ale w przyszlym tygodniu montuję KEF 3001SE Subwoofer: aktualnie jeszcze z zestawu HKTS11, ale planuję zakup SVS SB-1000 (może będą jakieś promocje na Black Friday czy tam Cyber Monday) Zdaję sobie sprawę, że obecny subwoofer jest g*wniany, ale mimo tego coś tam drży. Ale nawet bez subwoofera same Q350 powinny (chyba) grać "efektowniej" niż najtańszy Sonos, chociażby ze względu na wielkość (przetwornik Uni-Q 6.5"). A mam niestety wrażenie, że tak nie jest. Nie wiem jak to dobrze wytłumaczyć, ale muzyka z Sonosa jest "przejmująca", ma taką jakby głębię. A z mojego zestawu - dopiero jak zrobie go dość głośno, włączę w amplitunerze 7ch Stereo, Enhancer, itd - czyli trochę "naoszukuję". I to mi się właśnie mentalnie nie podoba. Jeśli chodzi o ustawienia amplitunera, to setup robiłem z użyciem mikrofonu YPAO Yamahy - nic więcej sam nie umiem. KEFy Q350 stoją na podstawkach o prawidłowej wysokości, zrobionych przez TomBase Audio. Myślicie że da się jakoś uratować ten zestaw i wycisnąć z niego coś więcej? Uprzejmie proszę o jakieś porady. Edytowano 26 września 2020 przez TomekN Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 27 września 2020 Napisano 27 września 2020 Taki pomysł mi się urodził czytając o twoich rozterkach sprzętowych. Spróbuj dwa Kefy Q350 w trybie stereo w miejscu tego Sonosa ustawić i posłuchać na podobnym poziomie glośności. Jeżeli jakość odtwarzanej muzyki nie będzie odbiegać od Sonosa to prawdopodobnie akustyką pomieszczenia i rozstawienie kolumienek kuleje. Jeżeli dalej Sonos rządzi to może ustawienia EQ popraw ale nie poprzez YPAO. Mam Onkyo i też kiedyś DSP zaufałem. Wyszła kicha. Poustawiałem ręcznie odległości i filtry korektora na ucho i da się tego słuchać. Nie poddawaj się 😉 Odpisz, cytując
Recommended Posts