Dzitu Napisano 29 września 2020 Udostępnij Napisano 29 września 2020 Cześć, Rozglądam się za subwooferem. Przejrzałem forum i kilka innych i nie znalazłem czegoś pasującego do moich warunków. Pomieszczenie ma ~12m2 (~3x4m), głośniki to B&W FPM5 x 2 (fronty) + FPM4 (central) + FPM2 x 2 (surround). Wzmacniacz to Technics SA-EX510. Treści to głównie kino domowe - muzyka idzie na słuchawki. Zaproponujcie proszę subwoofery pasujące do tej sytuacji w cenie ~1000zł oraz ~2000zł celem ew. odsłuchu i porównania co i jak mi podejdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 W ceni do 1000 raczej ciezko. Może używany Tannoy Msub w okolicach 500-800 zł W cenei do 2000 mozna już polowac na uzywanego RELA albo nowy HEco Auroa 30 sub. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 W Twoim pomieszczeniu polecałbym wersję zamkniętą SVS SB-1000. To moim zdaniem zdecydowanie najlepsza opcja. Zapraszam serdecznie na odsłuchy oraz indywidualne wyceny dla forumowicza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzitu Napisano 1 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 października 2020 Dzień dobry, dziękuję za polecenia. Widzę, że nie doprecyzowałem, że mam sąsiadów pode mną, a nade mną nie. Jak z tego punktu widzenia wypadnie REL (down firing) vs SB-1000 / HECO Aurora (front-firing)? A jeśli SVS to co przemawia za konstrukcją zamkniętą zamiast bass reflex (PB-1000 czy wymieniona HECO Aurora)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 października 2020 Udostępnij Napisano 1 października 2020 Każdy subwoofer sąsiedzi będą słyszeli lepiej od Ciebie . Niskie częstotliwości roznoszą się bardzo łatwo po ścianach i podłodze, więc nie sądzę, żeby to miało większe znaczenie. Do kina raczej polecałbym konstrukcje otwarte, te subwoofery schodzą niżej i mają dłuższe wybrzmienie co przy efektach daje pożądany efekt. Z konstrukcji zamkniętych korzysta się raczej przy stereo, lepsza kontrola basu, krótsze wybrzmienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 Jak chcesz do kina to idż w otwary. Ma lepsze zejście. PD 1000 jest mocniejszy ale ma mniejsze ciśnienie. Aurora 30A generuje lepsze zejscie jest trochę słabszy. Oba pod kino są ciekawe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzitu Napisano 2 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2020 Zauważyłem, że zaczęły się właśnie promocje i SVS SB-2000 zszedł z ceną do poziomu PB-1000. Na papierze ma podobne zejście, z konstrukcji powinien być szybszy. Jest też mniejszy. Jak wypada w kinie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 SB-2000 to klasa wyżej niż „1000”, tak więc na pewno propozycja warta rozważenia. Jest to konstrukcja zamknięta, która jednak zaoferuje trochę lepszą kontrolę, szybkość, a w pomieszczeniu kilkunastometrowy mocy na pewno nie zabraknie. Tak więc zdecydowanie polecam SB-2000. Zapraszam na odsłuchy i wyceny. Mamy na stanie wszystkie modele subwooferów SVS, taka więc można w komfortowych warunkach posłuchać i porównać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 października 2020 Udostępnij Napisano 5 października 2020 PB w kinie gra dużo lepiej. SB przez swoją konstrukcję jest bardziej uniwersalny. Ale w kinie PB radzą sobie lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts