chudy695 Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 Witam szanowne grono.Jak w temacie zanika mi obraz z dekodera 4K cyfry przy podłączeniu do Denona na kilka sekund co jakiś czas co jest bardzo stresujące.Jeśli podłącze dekoder bezpośrednio do TV problemu nie ma.Tak samo jeśli wybiorę inne wejście hdmi gdzie mam podłączony odtwarzacz blue ray wszystko jest ok.Prawdopodobnie problem tkwi w amplitunerze i w związku z tym pytanie czy jest jakiś sposób żeby to jakoś opanować ? Liczę na waszą pomoc .Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bali Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 https://www.denon.com/pl-pl/shop/avreceiver/avrx550btBardzo mozliwe jest iż płyta HDMI padła. Ludzie bardzo często nie uważają gdy przepijają kable HDMI, powinno się to robić przy wyłączonym sprzęcie. Przerwy w dźwięku czy w obrazie to takie objawy. Może być jeszcze kabel walnięty. Spróbuj inny kabel HDMI do 4k no, a przedewszytkim zrób reset urządzenia (kombinacja przycisków na panelu frontowym, w instrukcji będzie) i zobacz czy coś się poprawi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy695 Napisano 18 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 października 2020 Kabel już wymieniłem ale resetu nie robiłem jeszcze .No jak przepinałem kable to oczywiście ze przy wyłączonym ampli.Nie wiem czy kupno kabla hdmi do 4K drogiego pomoze ale moze spróbuję. Dzięki za odpowiedż. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bali Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 Kabel już wymieniłem ale resetu nie robiłem jeszcze .No jak przepinałem kable to oczywiście ze przy wyłączonym ampli.Nie wiem czy kupno kabla hdmi do 4K drogiego pomoze ale moze spróbuję. Dzięki za odpowiedż.A jakie masz wyjście sygnału z dekodera ustawione? Może coś z dekoderem też być nie tak. Zobacz czy pod innym wejściem HDMI to samo masz, zamiast sat to pod blu-ray wej wepnij dekoder. Może jeszcze skalowanie do 4k masz zrobione w dekoderze a w Amp AV masz tylko 1080 ustawione. Ustaw w dekoderze wyjście na auto a w Amp AV zrób reset. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy695 Napisano 18 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 października 2020 ok dzieki sprawdzę jutro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bali Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 Można też zrobić tak, wszytkie urządzenia jakie masz to bezpośrednio pod tv po HDMI, dźwięk poleci do AVR za pomocą HDMI arc w tv. Tak omijasz AVR gdy nie chcesz non stop jego utrzymać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy695 Napisano 18 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 października 2020 ok dzieki jeszcze raz jutro z tym powalczę i dam ci znac jak poszło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 października 2020 Udostępnij Napisano 19 października 2020 Tak się też zdarza jesli chodzi o słabej jakości kabel. Czy próbowałeś go zmienić? Ale w 550 akurat HDMI to słabe ogniwo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy695 Napisano 19 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2020 2 godziny temu, S4Home napisał: Tak się też zdarza jesli chodzi o słabej jakości kabel. Czy próbowałeś go zmienić? Ale w 550 akurat HDMI to słabe ogniwo. Tak wymieniłem i była poprawa ale nie na długo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 października 2020 Udostępnij Napisano 20 października 2020 To może zmieniłeś na równie słaby? Bo co znaczy była poprawa ale nie na długo? Nie do końca rozumiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy695 Napisano 20 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2020 No kupiłem kabel który kosztował tak około 50 zł i obraz nie zanikał ale po paru dniach zaczęło się znowu zanikanie.Po sugestiach kolegów z forum przełączyłem na inne wejście tzn blueray 4K ale to nie pomogło.Zmieniłem w ustawieniach TV parę rzeczy mianowicie wyłączyłem HDMI ultra hd deep colou oraz simplink hdmi -CEC (taki post był żeby to wyłączyć ale chodziło o amplituner Onkyo).I o dziwo jest zdecydowanie lepiej jak na razie obraz jest stabilny .Może to tylko przypadek jakby coś się zmieniło dam znać . Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kit34 Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 Udało się rozwiązać problem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2022 8 godzin temu, Kit34 napisał: Udało się rozwiązać problem? Dnia 20.10.2020 o 08:27, chudy695 napisał: .Zmieniłem w ustawieniach TV parę rzeczy mianowicie wyłączyłem HDMI ultra hd deep colou oraz simplink hdmi -CEC (taki post był żeby to wyłączyć ale chodziło o amplituner Onkyo).I o dziwo jest zdecydowanie lepiej jak na razie obraz jest stabilny .Może to tylko przypadek jakby coś się zmieniło dam znać . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts