Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej wszystkim!

Planuję kupno kolumn podstawkowych w granicach 1000zł. Od jakiegoś czasu przeglądam Internet w poszukiwaniu jakichś informacji, jednak ciężko stwierdzić który model będzie najlepiej spełniał moje oczekiwania mając do dyspozycji tylko dane techniczne, zdjęcia i mocno subiektywne opinie recenzentów.

Mimo wszystko moją uwagę przykuły następujące modele:

- Wharfedale Diamond 320

- Klipsch R51M

- Cambridge Audio SX50

- Fyne Audio F301

- Monitor Audio Monitor 100

Szukam kolumn które grają w miarę płasko. Idealnie chciałbym żeby bas był możliwie głęboki ale nie na pierwszym planie i bez rezonansowego buczenia, środek dobrze wyeksponowany, a góra miękka z delikatnym lśnieniem w górnych rejestrach. Nie narzekałbym gdyby kolumny nie były bardzo wrażliwe na bliskość ściany aczkolwiek nie jest to kluczowe.

Jeśli chodzi o wzmacniacz to Yamaha A-S201 jest moim faworytem chociaż jestem otwarty na sugestie. Może być używka - tylko pilot jest dla mnie bardzo ważny.

Słucham przeróżnej muzyki, ale Sting, Simply Red, Grzegorz Turnau, Katie Melua i muzyka pop dwudziestu ostatnich lat ubiegłego wieku należą do moich zdecydowanych faworytów.

Zwykle słucham muzyki w tle zajmując się czymś innym, ale nie przeszkadzałoby mi gdybym mógł skupić się na muzyce i cieszyć się nią tak jak do tej pory umożliwiały mi to tylko słuchawki.

Moje dotychczasowe doświadczenia ze sprzętem HiFi są niewielkie – ot 18-letnia mikro wieża Sony która ostatnio wyzionęła ducha, ulubione słuchawki Auio-technica M40X z padami Brainwavz Oval i 3 miesiące spędzone z KEF R100 które brzmiały bajecznie, niestety zupełnie poza moim zasięgiem. Poza tym mam kilka lat doświadczenia w realizacji live-owej (EON 612, ZLX12P, X32 Compact, UI16 to główne narzędzia pracy), ale jeśli chodzi o sprzęt domowy - cóż, tutaj jestem jak bez gaci.

Możliwości odsłuchu są mizerne jak się okazuje (mieszkam w Krakowie, bywam w Rzeszowie), 2 sklepach mi praktycznie odmówiono. (Odniosłem wrażenie że sprzęt który chcę kupić jest tak tani że nie opłaca się im bawić w maseczki i odkażanie, ale niestety tylko takim budżetem dysponuje a i tak jest on jak na moje możliwości bardzo hojny).

Dlatego drodzy forumowicze proszę was o pomoc. Które kolumny polecacie, które wręcz przeciwnie? Na co uważać?

Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie

Kuba

Napisano
18 minut temu, GraveFruit napisał:

Hej wszystkim!

Planuję kupno kolumn podstawkowych w granicach 1000zł. 

Mimo wszystko moją uwagę przykuły następujące modele:

- Wharfedale Diamond 320

- Klipsch R51M

- Cambridge Audio SX50

- Fyne Audio F301

- Monitor Audio Monitor 100 

Jeśli chodzi o wzmacniacz to Yamaha A-S201 jest moim faworytem chociaż jestem otwarty na sugestie. Może być używka - tylko pilot jest dla mnie bardzo ważny.

Słucham przeróżnej muzyki, ale Sting, Simply Red, Grzegorz Turnau, Katie Melua i muzyka pop dwudziestu ostatnich lat ubiegłego wieku należą do moich zdecydowanych faworytów.

Witam 

Jaka jest wielkość pomieszczenia, co jest źródłem muzyki, czy bierzesz pod uwagę sprzęt używany. Yamaha as201 ? można lepiej 😉 

Sugerując się twoim opisem budżet to 1800/2000zł

Napisano
46 minut temu, RLC napisał:

Witam 

Jaka jest wielkość pomieszczenia, co jest źródłem muzyki, czy bierzesz pod uwagę sprzęt używany. Yamaha as201 ? można lepiej 😉 

Sugerując się twoim opisem budżet to 1800/2000zł

Pomieszczenie ma jakieś 25m2 ale jako że wynajmuję to się prawdopodobnie w ciągu roku - dwóch zmieni. 

W tej chwili źródłem jest interface audio podpięty do komputera. Gdzieś w przyszłym roku zostanie zastąpiony przez ifi Zen Dac. W dalszej przyszłości odtwarzacz CD.

Sprzęt używany - jak najbardziej ale wzmacniacz. Głośniki - po tym jak "wykruszyło" mi się zawieszenie z obecnych paczek - głośniki tylko nowe. Yamaha z uwagi na cyfrowe sterowanie głośnością. 

Jeśli chodzi o budżet to tak, 2000zł to absolutne maksimum. 

Jako że Zen Dac ma wyjście symetryczne rozważałem również Crown XLS 1004/XTi 1004/Behringer A800, jednak wtedy Zen Dac musiałby robić za preamp, i bez pilota więc mimo że znajomość i sentyment jest, to ze względów praktycznych - odpada.

Mam alergię na polskie marki.

Napisano (edytowany)

Czyli budżet idealny na mały cyfrowy wzmacniacz Smsl Q5 Pro z pilotem 👍 Który sam w sobie jest DACKIEM więc Ifi Zen Dac nie będziesz potrzebował, komputer podepniesz po USB. Co do CD szukaj takiego z wyjściem Coaxial lub Optyk. 

Kolumny na twój metraż raczej podłogowe, ale skoro mieszkanie bez zobowiązań to może coś z typu Mission QX-2 chwalone na forum do twojej muzyki powinny być w sam raz. Monitor Audio Monitor 100 też powinny się sprawdzić.

Z mojej strony takie propozycję 😉

Edytowano przez Gość
Napisano
1 godzinę temu, RLC napisał:

Czyli budżet idealny na mały cyfrowy wzmacniacz Smsl Q5 Pro z pilotem 👍 Który sam w sobie jest DACKIEM więc Ifi Zen Dac nie będziesz potrzebował, komputer podepniesz po USB. Co do CD szukaj takiego z wyjściem Coaxial lub Optyk. 

Kolumny na twój metraż raczej podłogowe, ale skoro mieszkanie bez zobowiązań to może coś z typu Mission QX-2 chwalone na forum do twojej muzyki powinny być w sam raz. Monitor Audio Monitor 100 też powinny się sprawdzić.

Z mojej strony takie propozycję 😉

Dzięki za opinię i szybką odpowiedź!

Napisano

Cześć,
W kwocie 2000zł można złożyć już coś sensownego i tutaj dobrym przykładem może być funkcjonalny Topping MX3, który posiada wbudowany DAC + moduł bluetooth oraz wzmacniacz słuchawkowy. Bardzo dobrze zgrywa się z Heco Aurora 300 jeśli cenisz sobie cieplejsze brzmienie z mocniejszym basem lub z Pylon Audio Pearl monitor jeśli stawiasz na dynamikę i szczegółowość. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny oraz zapraszam na odsłuch :)

Napisano
7 godzin temu, S4Home napisał:

W 25m nie zagrają żadne z kolumn ktore wymieniłeś.

Toppinng MX 3 albo SMSL Q5 PRO + Heco Aurora 300 lub ELC B6.2

Zapraszam po wyceny

Piotr

A posiadacie w sklepie SMSL Q5 PRO, pytam gdyż nie mogłem znaleźć. Ja np zastanawiam się nad SMSL Q5 PRO +  Heco Victa Prime 302.
Pytanie czy jest to dobre połączenie, głównie chodzi mi o to czy jedno nie jest za mocne do drugiego, lub na odwrót.

Napisano

Pokój mały bo to mój pokój "pracy" 10m2, w sumie chciałbym się zmieścić mniej więcej 1300-1500.  Muzyka to 2 rodzaje, albo filmowa, albo metal/rock, metal symfoniczny jak: Nightwish, Delain, Meat Loaf, Within Temptation mniej więcej.

Miejsce mam tylko na mały wzmacniacz, przenosiłem duży z salonu i niestety zabiera mi dużą część biurka, a muszę tam jeszcze zmieścic głośniki