ChudyArek #1 Napisano 30 listopada 2020 (edytowany) Witam. Kupiłem ostatnio kolumny podłogowe Elac fs 68.2 (tutaj ich test https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/355-elac-fs68-2) i szukam do nich wzmacniacza. Przed zakupem odsłuchałem je na Yamaha N S 1000 i było prawie idealnie, niskie tony twarde, zwarte, szybkie i nie rozłaziły się, może trochę głębi brakowało, ale jak się podbiło je to było dobrze. Średnica super, w miarę ostre gitary z dobrym przesterem. Tony wysokie - i tutaj jest niestety ich zabrakło. Same kolumny mają wycofaną górę, a tamten wzmacniacz nie miał tych tonów wysokich za dużo, dopiero na podbiciu coś tam było, ale to nadal nie to. Słuchałem jeszcze Denona PMA 1510 AE - Tutaj tony wysokie dużo lepiej, wyraźniejsze, gitara dużo bardziej wyczuwalna, w sensie jej wysokie rejestry jakby. Średnica też była w porządku. Ale tony niskie w tym denonie to tragedia. Bas zrobił się taki jakby rozlazły, stracił swoją punktowość i takie zwarcie, twardość, był po prostu okropny. Myślałem nad Yamahą N S 700, czy jakimś Rotelem z serii RA, może Denon, ale to ze starszych PMA, np. 980R, 860. Najlepiej żeby był to jakiś mocniejszy wzmacniacz, chociaż 80w na kanał przy 8 omach. Lubię czasami dać czadu. Napiszcie proszę co sądzicie o wymienionych przeze mnie wzmacniaczach, czy nadadzą się do tych kolumn? Może jakiś konkretny Rotel byłby dobry? Ponoć pod rocka i metal stworzony. Dodam jeszcze, że zależy mi na wzmacniaczu, który nie posiada wbudowanego dac'a, bo takowy dac posiadam i jest to Aune X1s Pro. Na wzmacniacz chcę wydać 800zł max. Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam. Edytowano 30 listopada 2020 przez ChudyArek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Stream #2 Napisano 30 listopada 2020 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ChudyArek #3 Napisano 30 listopada 2020 Ten creek to chyba nie ten przedział cenowy. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Stream #4 Napisano 30 listopada 2020 A jaki przedział cenowy bierzesz pod uwagę? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ChudyArek #5 Napisano 30 listopada 2020 Na wzmacniacz chcę przeznaczyć 800zł. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hyde #6 Napisano 1 grudnia 2020 3 godziny temu, ChudyArek napisał: Na wzmacniacz chcę przeznaczyć 800zł. smsl q5 pro sprawdź. 800 to trochę za mało. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #7 Napisano 1 grudnia 2020 SMSL tu nie poradzi moim zdaniem. Troche mały budzet jak na te kolumny. Wiem że nie są drogie ale potrafią na prawdę dobrze zagrac. Może Yamaaha AX 700/900 ? Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ChudyArek #8 Napisano 1 grudnia 2020 Też myślałem nad jakąś Yamahą. Ważne żeby miała dynamiczne, punktowe niskie tony, trochę ostrzejszą górę no i żebym na średnicy mocno nie stracił, szczególnie dolnej średnicy. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ChudyArek #9 Napisano 1 grudnia 2020 Ciekawi mnie również szkoła grania wzmacniaczy Onkyo, np. takiego Onkyo Integra A-8650 i wyżej. Będą z ostrzejszą górą i mocniejszym, punktowym dołem pasma? No i z dobrą, nie wycofaną mocno średnicą? Może marantze jakieś tak grają? Kiedyś słuchałem Marantza PM68 i nie był jakiś ostry na górze, czy mocny na dole, był raczej wyrównany. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #10 Napisano 2 grudnia 2020 Nie. One miały równiejsze pasmo i bardziej w ciepło. Aczkolwiek 8850 albo topowy 8870 też by tu spasował. Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ChudyArek #11 Napisano 2 grudnia 2020 A z Yamahy albo Rotela które modele były by w moim przypadku najlepsze? W sensie które mi zapewnią dynamiczne, mocne, szybkie i punktowe tony niskie, mocną górę pasma z nie wybijającymi się talerzami perkusji i dobrą średnicę? Z yamah to może coś ze starszej serii AX? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach