Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Niedawno przesiadłem się na wzmacniacz Marantz PM6006, teraz przyszła pora na kolumny, bo nie widzę różnicy po wymianie wzmacniacza. Wcześniej używałem  Pioneer SX-205 z kolumnami Wharfedale Crystal 30.

Przestudiowałem trochę już to forum – natomiast wybór jest dość duży i prawdę mówiąc trochę się gubię dlatego proszę o małą pomoc co z tego co „wstępnie” wybrałem jest ok, a co nie, a może jest jeszcze coś na co zwrócić uwagę. Zaznaczam, że nie jestem audiofilem, ale lubię dobre brzmienie.  

Założony budżet to 2,5k i za bardzo nie chciałbym go przekraczać.  Pod uwagę biorę zarówno nowe kolumny jak i używane. I tak:

Nowe:

Pylon Audio Pearl 25

Fyne audio F303

Te lekko przekraczają budżet, ale przy jakiś negocjacjach jeżeli się uda zbliżyć to budżetu

Polk Audio Signature S55E

Dali Spektor 6

Q Acustic 2050i 

Używane:

Monitor Audio Bronze 6

Dali Zensor 5

Dali Zensor 7

Wymiary pomieszczenia, gdzie słucham:

Pokój z aneksem ok 18m2 w perspektywie roku będzie to ok 32m2.

Słucham: 50% radio internetowe/20 spotify/20% filmy/10% YouTube.

Zależy mi na jak najbardziej uniwersalnych kolumnach. Słucham praktycznie wszystkiego – gdyby chcieć podzielić gatunki to będzie to w kolejności malejącej: Pop/ Techno/Rock /Soul.

Lubię poczuć trochę basu natomiast nie chcę aby on był zbyt przesadny/zagłuszający resztę.

Napisano

Cześć,
Jeśli zależy Ci na uniwersalnym brzmieniu z mocniejszą podstawą basową to koniecznie weź pod uwagę Heco Aurora 700, które bardzo dobrze zgrywają się z Marantzem PM6006. 

Z kolumn, które wymieniłeś na pewno warte rozważenia są Pylon Pearl 25, które zagrają przestrzennym dźwiękiem, Polk Audio S55e, które zagwarantują solidną podstawę basową i szczegółową górę. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Napisano

Dzięki za odpowiedź o Heco Aurora 700 jest dużo pozytywów na tym forum wraz z opiniami, że dobrze paruje się z Marantzem. Natomiast rzeczywiście go pominąłem go cena jest bliżej 3k. Zdaniem niektórych są zbyt basowe to wynika z własnych preferencji czy doboru wzmacniacza?

Co z pozostałymi Fyne audio F303, Q Acustic 2050i są mniej popularne więc ciężej będzie móc je odsłuchać (zwłaszcza te drugie), a obydwie z tego co widzę miały 5*  w what HIFI. Jak one grają w porównani do Heco? Przepaść?

Napisano

Nie sugeruj się tak sztywno cennikami na stronach sklepów i nie skreślaj pewnych kolumn z listy bo za drogie. Te co masz w cenniku za 3k spokojnie kupisz za 2,5k. W ten sposób zacznij szacować budżet i kup coś lepszego sobie. Oczywiście musisz zadzwonić do salonu, bo "dodaj do koszyka" tak nie działa tylko trzeba się trochę wysilić i ponegocjować.