Yasica Napisano 5 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2019 6 minut temu, czubsi napisał: Jak chcesz mieć na co dzień i do wszystkiego to AU07 albo 907 limited , B2105 MOS a najlepiej coś ze starszych końcówek typu B2301/L ... lub po prostu bardzo dobrze ustawioną i wyczyszczoną MR - to najbardziej wrażliwy na takie rzeczy wzmacniacz w rodzinie Sansui - czego z kolei nie można powiedzieć o NRA a tym bardziej NRAII ... Wróca oba piece od Mariusza z regulacji i czyszczenia to poslucham dłużej jednego i drugiego, z różnymi źródłami i interkonektami, oraz w 2 roznych systemach. Mnie na pewno na dzien dzisiejszy wystarczy cos z rodziny 607ek bo to sa swietne piece w zakładany budzecie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyguliver Napisano 5 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2019 @Yasica Chciałem za wszelka cenę uniknąć sytuacji kiedy się miotam pomiędzy 2 lub 3 wzmacniaczami ale widzę ze innej drogi nie ma mam w tej chwili 607MR i wiadomo brzmi inaczej niz 707 DR ale już widzę, ze będzie bardzo trudno zdecydować który bardziej mi się podoba. Pierwsza rzecz ktora zwraca uwagę to inna prezentacja basu (jakby bardziej luźny) oraz jakby mniejsza precyzja w prezentacji dźwięków. Za to 607 MR gra zwiewnie i z gracja. Bezwysiłkowo bym powiedział. Jesli chodzi o brzmienie tych samych klocków w różnych systemach to nie zapominajmy o akustyce pokoju. Kiedys sprzedałem małe monitory Neat’a koledze. Zawiozłem mu je do domu. On je podpial do swojego Hi endowego systemu i zbierałem przysłowiowa szczękę z podłogi. Niemniej jednak byłem świadomy faktu ze jego pokój był pewnie 5 razy większy i dobrze zaadoptowany akustycznie. Gdybym wziął ten jego system do siebie to byłaby mizeria na tych 8 m2 @czubsi Znaczy, ze 607 NRA II Ci zupełnie nie podeszła? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 5 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2019 (edytowany) Wiesz, mi to mi - ja przecież też mam jakiś tam swój gust muzyczny a to wcale nie oznacza, że masz taki sam 🙂 Swego czasu sprzedałeś 907MRX a zostawiłeś 707DR czego ja nigdy bym nie zrobił ... Druga sprawa, że ludziom wcale ta "europejskość" serii NRA jakoś nie przeszkadza (co jednak dziwne - w cenie nie znajduje odzwierciedlenia bo są wyraźnie mniej poszukiwane niż w Japonii np ...) więc sugeruj się swoim uchem nie moim 🙂 Ja opisuję fakty na ile potrafię obiektywnie i bezstronnie a mierzenie się z nimi pozostawiam każdemu z osobna 🙂 Edytowano 5 czerwca 2019 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyguliver Napisano 5 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2019 Nie samym audio człowiek żyje w moim wypadku finanse na tamten czas były ważniejsze. Poza tym uświadomiłem sobie, ze moja MRX nigdy nie będzie miała odpowiednich partnerów tak żebym usłyszał jej potencjał. To tak jakby wrzucić silnik Audi TT do garbusa. No nie pojedzie jak TT Jest jeszcze inna perspektywa. Ja na tej wymianie „straciłem” a nowy właściciel zyskał. Fajnie wiedzieć ze twój sprzęt trafia w dobre ręce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 5 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2019 (edytowany) no ale dalej szukasz ... 🙂 Ja miałem już wszystkie modele które chciałem mieć - niektóre kilka lub kilkanaście razy i teraz wiem, że lekko poprawiona (może bardziej unowocześniona zmianami znanymi z modeli alpha) końcówka B2301L jest dla mnie produktem ostatecznym ! Fakty są takie, że AU07 wpięta po dwóch trzech dniach w system po modyfikowanej B2301L brzmi jak .... boombox ... Dobrze zrobić sobie czasem taki experyment bo to daje człowiekowi pojęcie jak wielki skok jakościowy można przejść w obrębie jednej marki a przecież AU07 kasuje topowe modele innych uznanych marek i to o klasę !!! Co robią modele modyfikowane wie już sporo osób natomiast to co wyprawia ta "niewinna" końcówka to jest dosłownie ewenement audio 🙂 Nie znam żadnego wzmacniacza, który gra w tak realny sposób a przy tym z taką klasą, potęgą, precyzją, czarnym tłem i powietrzem i do tego wszystkim na raz ! Edytowano 5 czerwca 2019 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 13 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2019 Takie tam Lego - 30 elementów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 14 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 Było ich dwóch każdy z nich to był zuch 🙂 .... Łatwo nie jest ale da się 🙂 Dobierasz węgle w tolerancji 1-2 % ???? Warto ! Fabryczna tolerancja to skandal jakiś ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 14 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 W tym przypadku wymiana jednego slizgacza bo mial duzy luz poprzeczny, tarcze maja tolerancje 3% poza polowa zakresu, do polowy ok 1.5% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 15 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2019 a no to luzik :-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyguliver Napisano 17 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2019 (edytowany) Pytanie troche z innej bajki. Czy ktos dorabial boczki do wzmacniaczy z serii alpha? Macie kogos kogo moglibyscie polecic? Ja mialem kiedys takiego pana ale dlugo mu zeszlo z ta robota choc na efekt koncowy nie narzekalem. No i moze jeszcze kolejne pytanie. Czy boczki w serii MR sa takie same w 607 oraz 707/907 i czy z 707/907NRA beda pasowac do 607NRAII? Edytowano 17 czerwca 2019 przez luckyguliver Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 18 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2019 (edytowany) 8 godzin temu, luckyguliver napisał: Pytanie troche z innej bajki. Czy ktos dorabial boczki do wzmacniaczy z serii alpha? Macie kogos kogo moglibyscie polecic? Ja mialem kiedys takiego pana ale dlugo mu zeszlo z ta robota choc na efekt koncowy nie narzekalem. No i moze jeszcze kolejne pytanie. Czy boczki w serii MR sa takie same w 607 oraz 707/907 i czy z 707/907NRA beda pasowac do 607NRAII? Luckyguliver było już kiedyś o tym. Boczki w serii MR nie są takie same ! Mają inny rozkład otworów - oczywiście da się ale trzeba wiercić w korpusie wzmacniacza ... Z kolei co do NRA to od razu widać żeś jej nigdy nie miał 🙂 Boczki to w rzeczywistości spora część całej obudowy a nie samo "drewno" O ile 907 z 707 w jakiś tam sposób można próbować lepić tak 607 ma tradycyjną konstrukcję z budą i nic tu nie wymyślisz ... (oczywiście odkręcić samo "drewno" z boku 907 czy 707 można a potem lepić na Bóg wie co do ścianki bocznej 607 ale to ... wioska jest ...) Co do dorabiania - chociażby ja robiłem ale Ty zapewne szukasz kogoś kto Ci to zrobi no a tutaj to niestety nie pomogę ale sądzę, że trzeba lokalnie stolarza szukać (raczej takiego z fachem w ręku z dziada pradziada bo tu trochę sztuki trzeba a nie wyciąć i oszlifować ... Edytowano 18 czerwca 2019 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyguliver Napisano 18 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2019 (edytowany) 14 godzin temu, czubsi napisał: Luckyguliver było już kiedyś o tym. Boczki w serii MR nie są takie same ! Mają inny rozkład otworów - oczywiście da się ale trzeba wiercić w korpusie wzmacniacza ... Z kolei co do NRA to od razu widać żeś jej nigdy nie miał 🙂 Boczki to w rzeczywistości spora część całej obudowy a nie samo "drewno" O ile 907 z 707 w jakiś tam sposób można próbować lepić tak 607 ma tradycyjną konstrukcję z budą i nic tu nie wymyślisz ... (oczywiście odkręcić samo "drewno" z boku 907 czy 707 można a potem lepić na Bóg wie co do ścianki bocznej 607 ale to ... wioska jest ...) Co do dorabiania - chociażby ja robiłem ale Ty zapewne szukasz kogoś kto Ci to zrobi no a tutaj to niestety nie pomogę ale sądzę, że trzeba lokalnie stolarza szukać (raczej takiego z fachem w ręku z dziada pradziada bo tu trochę sztuki trzeba a nie wyciąć i oszlifować ... Ale czemu od razu wiercic? Nie mozna dorobic boczkow do 607MR z dziurami tam gdzie sa sruby na bokach wzmacniacza? Jesli chodzi o NRA to masz racje. Dopiero teraz zaczalem sie przygladac blizej fotkom. Widze 3 sruby na kazdej scianie i chyba mozna by ich uzyc do zamocowania boczkow? Co do samego ksztaltu to chyba trzebaby troszke poimprowizowac. Ja by widzial cienkie boczki wlasnie w kolorze ciemnej wisni Dzieki Marek fotki i linka. Widac, ze sie da jak sie chce. Po przyjrzeniu sie 607II wydaje mi sie, ze brak tych boczkow akurat tak nie szpeci tego modelu jak pozostalych ale przekonam sie o tym juz wkrotce na wlasne oczy bo NRAII juz w drodze do nowego wlasciciela czyli mnie Edytowano 18 czerwca 2019 przez luckyguliver Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 19 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2019 Jestem tego samego zdania, że 607 NRA (oraz NRAII) zdecydowanie lepiej prezentuje się bez boczków. Źle mnie zrozumiałeś ... wiercić w konstrukcji trzeba jak się uprzesz montować oryginalne boczki z 707 /907 do 607 !!!!! Lub odwrotnie ... Wszystkie trzy mają inaczej zaplanowane otwory w oryginalnych boczkach ... W dorabianych to chyba oczywiste, że robisz otwory tam gdzie chcesz ... Sądziłem, że to oczywiste ... Wracając do NRAII - super, że kolejny użytkownik będzie miał możliwość docenić walory tego urządzenia ! Im więcej wspólnych doświadczeń tym lepiej dla wszystkich. Daj znać jak otrzymasz i będziesz po pierwszych odsłuchach - to jeden z niewielu Sansui, które "słychać" od początku a nie tam po miesiącach - jest akurat mało na to wrażliwy co w sumie jak zwykle wychodzi z konfiguracji jego schematu i zastosowanych części. Tak więc - miłego słuchania ! Pozdrawiam ! czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyguliver Napisano 19 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2019 (edytowany) 14 godzin temu, czubsi napisał: Jestem tego samego zdania, że 607 NRA (oraz NRAII) zdecydowanie lepiej prezentuje się bez boczków. Źle mnie zrozumiałeś ... wiercić w konstrukcji trzeba jak się uprzesz montować oryginalne boczki z 707 /907 do 607 !!!!! Lub odwrotnie ... Wszystkie trzy mają inaczej zaplanowane otwory w oryginalnych boczkach ... W dorabianych to chyba oczywiste, że robisz otwory tam gdzie chcesz ... Sądziłem, że to oczywiste ... Ale skad ja bym takie orginalne wzial? Tylko dorabiane na module oryginalnych wchodzily w rachube ale i teraz juz widze ze nie ma o co walczyc. Wzmacniacz wyglada calkiem niezle bez boczkow. Znow z troche innej beczki. Czy ktos uzywa kolumn o wysokiej skutecznosci ze wzmacniaczami Sansui? Mi chodza po glowie Klipsh Heresy III ale nie mam ich gdzie odsluchac. Nie mowiac juz o tym zeby odsluchac ich z Sansui... Edytowano 19 czerwca 2019 przez luckyguliver Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasica Napisano 19 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2019 22 minuty temu, luckyguliver napisał: Ale skad ja bym takie orginalne wzial? Tylko dorabiane na module oryginalnych wchodzily w rachube ale i teraz juz widze ze nie ma o co walczyc. Wzmacniacz wyglada calkiem niezle bez boczkow. Znow z troche innej beczki. Czy ktos uzywa kolumn o wysokiej skutecznosci ze wzmacniaczami Sansui? Mi chodza po glowie Klipsh Heresy III ale nie mam ich gdzie odsluchac. Nie mowiac juz o tym zeby odsluchac ich z Sansui... Ja używam: 96db Splu Pionki w 17m2. Źródło to lampizowane TDA1541A ( bylo wiele innych, pewnie cos tam sie jeszcze przewinie, ale kompleksow nie ma ) http://www.audiofilek.pl/de/baza-du/baza-vintage-audio-du/produkt/5-kolumny-glosnikowe/1861-pioneer-cs-811 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 26 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2019 Zeby cos ruszyc, bo cisza na forum.... pod dach zawital nowy domownik, tak zwany mister ex Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 27 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2019 To że MR to pewne ale czy 607 ???? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 27 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2019 Prawie MR - to europejski przyjaciel - 607 MRX w swietnym stanie. Dzieki temu rowniez cieszy oko a nie tylko ucho Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 27 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2019 Dlatego celowo zrobilem takie zdjecie, zeby nie bylo tak oczywiste. Wizualnie posiada kilka mikro rysek, ktore z metra sa niewidoczne, wiec z kanapy prezentuje sie pieknie. Gra przyzwoicie na ile moze grac seria 607 na kolana nie powala ale jest przyjemnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 27 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2019 Było pytanie o źródło itp. Mrx zagra u mnie tylko ze źródłem cyfrowym, z raspberry po USB.Kolumny to DIY, ale takie z dość trudnych, ostrzejszych, one są w najbliższym czasie do wymiany. Będę rozglądał się za czymś ciekawym do pomieszczenia dziennego około 25m2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 27 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2019 Tidal, jak najbardziej. Szczegolnie do odkrywania nowych propozycji. Zawsze gdy sie da kupuje nosnik CD i zgrywam do flacow. Lubie miec i popatrzec na plyty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 28 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2019 Zrób zdjęcie środka i płytek - chociaż pod kątem. Zobaczymy czym się MRX różni od MR. W serii 907 jest duża różnica zobaczymy jak w 607 Pozdrawiam ! czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 28 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2019 Wstepna fotk a. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 28 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2019 (edytowany) No i niestety miałem rację ... z zewnątrz MR a wewnątrz .... 911-ka ... Słabe zagranie ze strony Japońców od marketingu w Sansui ... Chyba dobrze, że nie doszło do szerszej sprzedaży bo przy takich praktykach to dość słabe jest ... Nie dziwię się, że gra jak gra - koło MR to niestety nawet nie stało .... Ale jest też dobra informacja - możesz zrobić z niej MR ! Musisz tylko zdobyć części ... W zasadzie wszystkie kondensatory są do wymiany + kilka - kilkanaście rezystorów + parę boczników i zacznie grać jak MR ... Zrób jeszcze fotkę od spodu (oczywiście jak ściągniesz podłogę 🙂 oraz od góry całość bez budy - chodzi o główną filtrację - raczej nie wyrokuję by były cuda ... ale może się miło zdziwię ? Ile dałeś ? Dlaczego nie celowałeś w MR ? Pisałem wiele razy, że MRX to nie MR - szkoda pieniędzy ... Rozumiem, że nie wszyscy mi wierzą ale ... chyba warto zacząć ? ... Na dole masz fotkę 607MR - wszystko na Elnie Silmic itd ... Edytowano 28 czerwca 2019 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 28 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2019 Akurat z 911 nie ma nic wspólnego ani schemat ani elementy. Szkoda wprowadzać ludzi w błąd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts