javman Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 (edytowany) Wg mnie (mam podobnie jak ty z basem) to kwestia przyzwyczajenia. Ja nabrałem takiego nawyku słuchając długie lata mini wieży philipsa, z opcją dźwięku przestrzennego i dynamic bass boost - czyli generalnie dla audiofila coś niewyobrażalnego, tymczasem obecne droższe wzmacniacze i kolumny, wydaje się nie potrafią zagrać jak miniwieża sprzed 20 lat. A no nie potrafią, bo maja odtwarzać jak najbardziej naturalny dźwięk, a nie przekoloryzowany jak to miało miejsce w miniwieży, dodatkowo u mnie głośniki stały na szafie i to mega potęgowało fajny basik - dążę do osiągnięcia tego efektu obecnie i jest ciężko, nawet subwoofery nie pomagają bo dają inny, dużo niższy bas niż w tej miniwieży - jedni to nazywają buczeniem i unikają tego jak ognia. Póki co odkryłem, że jak puszczam muzykę to najbliżej do wymarzonego dzięku jest mi na balkonie, bas tam jest zapewne przez jakieś odbicia fajnie podbijany. To jak tak jak z ekranami AMOLED w telefonach samsunga - mają w porównaniu z innymi OLEDami mocne barwy, ale dla jednych to jest nie naturalne, ale dla większości to wyznacznik jakości. Edytowano 14 grudnia 2020 przez javman Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Onufry Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 52 minuty temu, javman napisał: Póki co odkryłem, że jak puszczam muzykę to najbliżej do wymarzonego dzięku jest mi na balkonie, bas tam jest zapewne przez jakieś odbicia fajnie podbijany. Dobre🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukiszony1 Napisano 14 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 Na dzień dzisiejszy przy starych utworach chciałbym usłyszeć jakikolwiek bas. Dźwięk jaki teraz słyszę to wyeksponowany środek słabo słyszalny bas oraz fajne wysokie tony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekBydzia Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 Zgadam się z Panem poniżej: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 Możesz wrucić zdjęci jak stoi ten sprzet u Ciebie abyśmy mogli coś wiecej doradzić? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 Haha, ale jajca, ten gość z reduktora szumu, też ma najlepszy bas na balkonie, a jednak nie jestem calkiem głuchy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekBydzia Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 2 godziny temu, javman napisał: Haha, ale jajca, ten gość z reduktora szumu, też ma najlepszy bas na balkonie, a jednak nie jestem calkiem głuchy Dokładnie zrazu mi się skojarzyło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukiszony1 Napisano 14 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 Co do funkcji restorer to zmieniłem na LOW przy strumieniowym słuchaniu i lekka poprawa jest. Na innych wejściach miałem już tak ustawione wcześniej. Wrzucam zdjęcie jak to mniej więcej wygląda. Głośniki są maksymalnie odsunięte od ściany. Oba są skręcone do wewnątrz na słuchacza. Kwiatka nie mogę zabrać... Prędzej uda się dostawić drugiego hehe. Co do dywanu to od razu mówię że odpada. Kawałek przed zestawem jest łóżko z kocem. Pomieszczenie to po prostu sypialnia Zmieniłem zdanie. Jest spora poprawa co do basu przy tym ustawieniu na LOW. Przy dobrej jakości utworu nawet może i będę ujmował. Przy starszych jeszcze troszeczkę brakuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 Ty chcesz lubudubu a nie basu😀,to stoi i ten kwiatek ,noż k...rka wodna,nie zagra poprawnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukiszony1 Napisano 14 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 Nad kwiatkiem popracuje jeszcze. Nowy sprzęt mam czas hehe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 Wiem,żartuje i miałem je około pół roku ale rozstawione 2m od siebie i z ponad pół metra od ściany na standach i grały mocno dołem w 20m,teraz mam tysiączki i jest progres od razu,były na próbę z ciekawości i wiekszejsze👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Onufry Napisano 15 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2020 14 godzin temu, kn1234 napisał: Wiem,żartuje i miałem je około pół roku ale rozstawione 2m od siebie i z ponad pół metra od ściany na standach i grały mocno dołem w 20m,teraz mam tysiączki i jest progres od razu,były na próbę z ciekawości i wiekszejsze👍 Stolik nie odfrunął?🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukiszony1 Napisano 16 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2020 Posłuchałem zestawu trochę dłużej i powiem że przy tym restorer na low gra fajnie. Bas w tej chwili mam na +2 dB a nie jak miałem wcześniej na końcu skali a i tak go było za mało. Teraz trochę dziwi mnie tryb pure direct który omija wszystkie ubarwienia i powinien zapewniać muzykę jak najbardziej naturalną. Generalnie w tym trybie muzyka kuje po uszach. Stopy basowej nie słychać wcale a sopranu jest nienaturalnie dużo. Wierzyć mi się nie chce żeby ktoś nagrywając swoje kawałki chciałby żeby tak brzmiały. Może ktoś posiada ten amplituner i się wypowie jak u niego wygląda odsłuch w tym trybie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano 16 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2020 Na RN803 D w pure direct też jest tak. Aż dziwi fakt że niektórzy ludzie tak słuchają.Byc moze w lepszych wzmacniaczach ten tryb działa lepiej niż w amplitunerach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 16 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2020 Podobnie myślałem o tym trybie, gdy mialem kolumny tonsila, jakies stare 3 drożne. Gdy zmieniłem na zensory 3, to byłem w szoku, że na pure audio też jest bas, a średnie są o wiele lepiej wyeksponowane niż gdy pure jest wyłączony a equalizer (bas i treble) ustawiony na 0. Oczywiście tego basu nie jest tyle co wtedy jak podkręcimy pokrętłem na maxa, ale mówię wam tutaj wyłazi jakość kolumn. Jak juz na tych za 1-2k słychać różnicę to pomyślcie co musi się dziać na takich za 10k? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukiszony1 Napisano 16 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2020 Myślałem że jak przeznaczę 1400 zł na same kolumny to w miarę będą ok a jednak przy tym trybie direct lepiej nikomu nic nie puszczać... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano 16 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2020 Heco Aurora 700 prawie 3 tys zł a efekt słabiutki.Basu w trybie pure nie ma w ogóle.Mysle że to kwestia amplitunera.Porzadny wzmacniacz wyciągnąłby wszystko co najlepsze nawet z najtańszych kolumn.Tak więc posiadając słaba elektronikę nie należy kupować drogich kolumn powyżej 2 czy 4 tys bo to nic nie zmieni poza uszczupleniem portfela.A jeśli już kupimy droższe lepsze kolumny to trzeba też pozbyć się ampli i pomyśleć o lepszym wzmacniaczu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukiszony1 Napisano 16 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2020 Wszędzie piszą że yamaha RN803 gra jak przyzwoity wzmacniacz. To to już w ogóle mnie dziwi że w pure direct jest podobnie do tego denonka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano 16 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2020 (edytowany) Moim zdaniem RN803 D jest dobra tylko do tanecznej muzyki.Ale napewno Heco 700 nie jest dobrym dla niej kompanem.Co prawda te kolumny mam krótko i po cichu mam nadzieję że jeszcze się wyklarują(wygrzeja czy jak to nazwać).Ale gdybym teraz miał kupić nowe urządzenie to tylko i wyłącznie wzmacniacz.Nigdy więcej żadnych amplitunerów. Jeszcze się zastanawiam czy nie ustawić impedancji na 4 ohm.Heco podaje wartość dla tych kolumn 4-8 ohm.Wiec może ampli lepiej ustawić na 4ohm? Edytowano 16 grudnia 2020 przez T Z6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 16 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2020 (edytowany) Oczywiście, że trzeba ustawić w amplitunerze impedancję na niższą wartość. W tych pieniądzach szło by kupić już dobry wzmacniacz. Edytowano 16 grudnia 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano 16 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2020 2 minuty temu, lysyrafal napisał: Oczywiście, że trzeba ustawić w amplitunerze impedancję na niższą wartość. A ja dwa tyg grałem na 8 ohm🤭.Ok dzięki za info. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biomechanikus Napisano 16 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2020 Ja w onkyo tx8270 jak mam wlaczone pure audio to w z tannoyow xt6f prawie basucnie slychac, jak wylacze pure audio i dam bass +4 i treble +1 to jest na moje uszy idealnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukiszony1 Napisano 16 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2020 1 godzinę temu, lysyrafal napisał: Oczywiście, że trzeba ustawić w amplitunerze impedancję na niższą wartość. W tych pieniądzach szło by kupić już dobry wzmacniacz. Ja miałem dłuższy czas na 4 Ohm później dla testów przestawiłem na 8 Ohm i na moje ucho lepiej to gra na 8. Sprawdzałem czy amplituner się mocno nagrzewa i wyszło że nic złego się nie dzieje. Słuchałem dość głośno muzyki przez dłuższy czas a denon był tylko ciepły. Cieszę się że nie tylko ja narzekam na brak dołu w pure direct hehe. Myślałem że to coś ze mną nie tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 16 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2020 4 godziny temu, lysyrafal napisał: Oczywiście, że trzeba ustawić w amplitunerze impedancję na niższą wartość. W tych pieniądzach szło by kupić już dobry wzmacniacz. Coś konkretnego mógłbyś polecić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 22 godziny temu, T Z6 napisał: Heco Aurora 700 prawie 3 tys zł a efekt słabiutki.Basu w trybie pure nie ma w ogóle.Mysle że to kwestia amplitunera.Porzadny wzmacniacz wyciągnąłby wszystko co najlepsze nawet z najtańszych kolumn.Tak więc posiadając słaba elektronikę nie należy kupować drogich kolumn powyżej 2 czy 4 tys bo to nic nie zmieni poza uszczupleniem portfela.A jeśli już kupimy droższe lepsze kolumny to trzeba też pozbyć się ampli i pomyśleć o lepszym wzmacniaczu. Dokladnie tak! 16 godzin temu, javman napisał: Coś konkretnego mógłbyś polecić? Cyrus, Xindak, Magnat, NAD Dodajmy że bas w dużej mierzy uwarunkowany jest także akustyką pomieszczenia. Są sytuacje w których wydawanie bądź ile $$ na wzmak czy kolumny nie ma sensu Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts