Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Szukam jakiegoś zestawu amplituner + 2 kolumny podłogowe(z możliwością dołożenia w przyszłości suba + może gramofon). Pomieszczenie to 4.5 x 6.5 salon z aneksem. Sprzęt będzie stał pod krótszą ścianą i mówie od razu nie mam za bardzo miejsca na duże odstawianie kolumn od ściany. Muzyka to elektro-klubowe brzmienia + rock + radiowe hity :D. Wiem że to jest bardzo nieprofesjonalne ale aspekt kolorystyczny też jest ważny (szary ampek(ewentualnie czarny) + białe kolumny). W kwestii ampka to przypadła mi do Yamaha R-N602 (szara/srebrna) tylko nie wiem co z kolumnami. w tym temacie rozważam:

- Wilson Raptor 5 albo 7

- WHARFEDALE Diamond 330

- Pylon audio pearl 27

- Indiana Line Tesi 542

- Heco aurora 700 (minusy tutaj to cena i wysokość ale może przeboleje i jedno i drugie)

Co doradzicie ? Inne propozycje spełniające warunki bardzo mile widziane.

Napisano

Cześć,
Yamaha RN602 to dobry wybór, jest to mocny amplituner o dynamicznym brzmieniu z precyzyjnym dołem jak na tę kategorię cenową. Jeśli udałoby Ci się znaleźć Indiana Line Tesi 542 lub 561 to byłoby to dobre połączenie oferujące dynamiczne brzmienie z mocniejszym dołem i naturalną średnicą. 
Heco Aurora 700 byłyby idealnym rozwiązaniem ale musisz sprawdzić czy Ci wejdą, w tym przypadku uzyskasz mocniejszą podstawę basową, soczystą średnicę oraz łagodną górę. Pylon Audio Pearl 25 ( nie koniecznie 27) także pasują do Twojej muzyki ale mocnego basu jak w przypadku Heco Aurora 700 nie uzyskasz za to poprawi się przestrzeń i szczegółowość. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny.

Napisano

Z wymienionych przez Ciebie jednak bezkonkurencyjne są Aurora 700.

Zarówno pod Twoją muzykę jak i pomieszczenie czy elektronikę.

Jeśli więc możesz dołożyć to zrób to.

Mniejsze a pasujące do Twojego systemu powinni być także Melodika BL 40 MKIII.

Jesli masz mozliwośc to zapraszam na odsłuch.

Piotr

Napisano

Widziałem tą melodikę również, tutaj kolor mi przeszkadza :D a macie może jeszcze jaką alternatywę na Aurory tylko w bialym kolorze ?

9 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć,
Yamaha RN602 to dobry wybór, jest to mocny amplituner o dynamicznym brzmieniu z precyzyjnym dołem jak na tę kategorię cenową. Jeśli udałoby Ci się znaleźć Indiana Line Tesi 542 lub 561 to byłoby to dobre połączenie oferujące dynamiczne brzmienie z mocniejszym dołem i naturalną średnicą. 
Heco Aurora 700 byłyby idealnym rozwiązaniem ale musisz sprawdzić czy Ci wejdą, w tym przypadku uzyskasz mocniejszą podstawę basową, soczystą średnicę oraz łagodną górę. Pylon Audio Pearl 25 ( nie koniecznie 27) także pasują do Twojej muzyki ale mocnego basu jak w przypadku Heco Aurora 700 nie uzyskasz za to poprawi się przestrzeń i szczegółowość. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny.

a dlaczego 27 niekoniecznie ? 

Napisano

Stałem przed podobnym dylematem i wybrałem Polk audio s55e. Są w białym kolorze, bass reflex w dół, przez co można spokojnie ustawić blisko ściany, są niższe niż heco. kolumny grają bardzo ładnie z dość mocnym basem.  Myślę że do twoich potrzeb bedą pasować idealnie. 

Napisano (edytowany)
Dnia 15.12.2020 o 17:41, jonny napisał:

wysokość ale może przeboleje

Możesz wyjaśnić to stwierdzenie o co chodzi z tą wysokością albo inaczej czy chcesz wpychać kolumny w jakieś wnęki?

Jeżeli to nie problem postaraj się zrobić zdjęcia i wrzucić tutaj możemy coś doradzimy.

Edytowano przez lysyrafal
Napisano
41 minut temu, lysyrafal napisał:

Możesz wyjaśnić to stwierdzenie o co chodzi z tą wysokością albo inaczej czy chcesz wypychać kolumny w jakieś wnęki?

Jeżeli to nie problem postaraj się zrobić zdjęcia i wrzucić tutaj możemy coś doradzimy.

Mam szafkę i pod nią jedna kolumna będzie stała - niestety. na wysokości 105 cm. Już nawet próbowałem ją przesunąć ale odpada bo psuje to efekt wizualny - tak czy inaczej najlepsza byłyby kolumny max 103 cm wysokości

58 minut temu, Qaw321 napisał:

Stałem przed podobnym dylematem i wybrałem Polk audio s55e. Są w białym kolorze, bass reflex w dół, przez co można spokojnie ustawić blisko ściany, są niższe niż heco. kolumny grają bardzo ładnie z dość mocnym basem.  Myślę że do twoich potrzeb bedą pasować idealnie. 

a nie masz wrażenia że bardziej są one skrojone pod kino domowe niż muzykę ?

Napisano
4 minuty temu, jonny napisał:

a nie masz wrażenia że bardziej są one skrojone pod kino domowe niż muzykę ?

Nie jestem jakimś audiofilem ale kino domowe raczej kojarzy się z przewagą basu nad reszta pasma, a tutaj nie ma to miejsca, jest też bardzo ładna średnica i ładne wokale, bas nie jest męczący. Ale to tylko moje subiektywne odczucia, tak jak koledzy piszą, najlepiej samemu posłuchać bo każdy ma inne ucho i wymagania co do dźwięku. 

Napisano
13 godzin temu, Qaw321 napisał:

Nie jestem jakimś audiofilem ale kino domowe raczej kojarzy się z przewagą basu nad reszta pasma, a tutaj nie ma to miejsca, jest też bardzo ładna średnica i ładne wokale, bas nie jest męczący. Ale to tylko moje subiektywne odczucia, tak jak koledzy piszą, najlepiej samemu posłuchać bo każdy ma inne ucho i wymagania co do dźwięku. 

ok roumiem dzięki za opinie

A gdybym tak powiedzmy dodał że kolumny mogą też być czarne ewentualnie i zależałoby mi na tym że dobrze grały cicho to czy w takim wypadku coś poleciciewięcej ?

Napisano
2 godziny temu, jonny napisał:

A gdybym tak powiedzmy dodał że kolumny mogą też być czarne ewentualnie i zależałoby mi na tym że dobrze grały cicho to czy w takim wypadku coś poleciciewięcej ?

Jeżeli zależy Ci na lepszej jakości brzmienia to warto wybrać wzmacniacz zamiast amplitunera. Pamiętaj wzmacniacz można powiedzieć się nie starzeje a amplituner tak.

Przy tego rodzaju muzyce i budżecie (cena za zestaw i nie tylko wychodzi taniej oraz można ją negocjować) warto posłuchać takiego zestawu:

DENON PMA-800NE + POLK AUDIO S50E + AUDIO PRO LINK 1